Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колумбия се приготви да спечели добре от потънал кораб със злато, диаманти и платина, но остана с празни ръце

Водолазите откриват първо няколко добре запазени керамични съда, а след това и проядено от морската вода оръдие. В мътната вода се показват още къс от мачтата и други части на потъналия преди 307 години испански галеон.

Откривателите излизат на повърхността и съобщават на колегите си на изследователския кораб, че са открили мистичния "Сан Хосе". На палубата настава истинско веселие.

Моряци, инженери

и водолази се прегръщат

и благославят небесата

Виделите какво ли не мъже са заприличали на въодушевени хлапета, на които са обещали огромен подарък. На дъното наистина би трябвало да ги чакат несметни дарове. Всъщност те се надяват да извадят от потъналия преди три столетия кораб

11 млн. златни монети,

100 сандъка с изумруди

и 2 тона платина

Средностатистическият човечец не би могъл да си представи как всъщност изглеждат на едно място толкова много злато, скъпоценни камъни и платина. Някои анализатори пресмятат, че всичките тези богатства би трябвало да се продадат за над 15 млрд. долара. Световните медии го наричат най-голямото съкровище на всички времена, а Колумбия и частна изследователска фирма се подготвят за съдебна война кой трябва да сложи ръка върху плячката. Само дето и до този момент от морското дъно не е извадена нито една монета или кюлче платина, изумрудите също никакви ги няма. Феновете на тази сензация започват да губят търпение. Времето минава, а съкровището го няма. След още някой и друг месец анализаторите ще имат пълното основание да запишат и тази история в дългия списък с неосъществени съкровища.

ОТКРИТИЕ: За момента водолазите са извадили само добре запазени керамични съдове от “Сан Хосе”, за чиито несметни съкровища започна да се строи музей.
ОТКРИТИЕ: За момента водолазите са извадили само добре запазени керамични съдове от “Сан Хосе”, за чиито несметни съкровища започна да се строи музей.

В човешката история се е случвало не един и два пъти някой последовател на Индиана Джоунс да обяви, че е открил светия Граал на световното иманярство, а след това да разбере, че

гробницата е била

отдавна ограбена

или просто присъствалите на погребалния ритуал са се поскъпили да оставят някое и друго златно гърне до ковчега на любимия покойник.

Интересен случай представляват и религиозните съкровища, за които след това се е доказало почти със стопроцентова достоверност, че са фалшификат.

Такъв може би е

случаят с прочутата

Торинска плащаница

- платното, в което е увито тялото на Исус Христос след смъртта му. Съвременните анализи твърдят, че платното е създадено много след смъртта на божия син.

Ние, българите, също сме дали нещо на света с нашата прочута дупка в Царичина, където военните копаят дълго и ненаситно в очакване да открият нещо, което ще промени човешката история.

В крайна сметка откриват само пръст и камънак,

но от калта се ражда любопитна легенда,

която вълнува умовете и душите на хората и до днес.

Историята на натъпкания със скъпоценности испански галеон "Сан Хосе" също разбуни духовете. Стигна се дотам, че колумбийският президент Хуан Мануел Сантос нареди моментално да започне строителството на огромен музей, който да побере хилядите златни монети и безбройните скъпоценни камъни. Колумбийските власти само за платината не бяха решили дали и нея да я излагат в музея, или да я продадат по пазарни цени. Въобще хората в Колумбия се настроиха за едно предстоящо пиршество с парите от експлоатацията на потъналите ценности.

Каква е историята на испанския галеон "Сан Хосе" и кой още обяви претенции към неоткритото съкровище четете в хартиеното издание на "168 часа".