Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТРАХ:Станишев притеснен за проверките срещу Паскалев
СТРАХ:Станишев притеснен за проверките срещу Паскалев

НЕВИДЯЛА все още бял свят инициатива на ГЕРБ тормози социалистите, споделиха пред "168 часа" представители на "Позитано" 20.
След ДПС и БСП ревна, че управляващите правят проверки на техни кметове не от стремеж да извадят на показ евентуални далавери, а заради чисто политически ход. Червените смятат, че ГЕРБ готви законодателна промяна, чрез която законно да извади "най-успешните кметове на БСП" от участие в предстоящите догодина местни избори.
"Според готвената поправка всеки кмет, за кого има възбудено досъдебно производство, няма да има право да се явява на следващите местни избори", обясни членът на червеното ръководство и бивш правосъден министър Младен Червеняков.
Социалистите допълниха, че дори впоследствие "досъдебното производство" да бъде прекратено, то "тактиката" вече щяла да си е свършила работата и да е елиминирала от участие във вота

"силен политически кандидат"

"Това е причината от ГЕРБ да бавят толкова много избирателния кодекс. Той трябваше да е готов още преди половин година. Но явно са търсели до последно хватка, чрез която да отстранят най-силните си опоненти на местните избори и да си гарантират служебна победа", коментира пред "168 часа" депутатът от парламентарната група на левицата Петър Курумбашев. Сред най-успешните си кметове от БСП нареждат градоначалника на Благоевград Костадин Паскалев, на Царево - Петко Арнаудов, на Варна - Кирил Йорданов. Факт е, че срещу първите двама постоянно вървят някакви проверки. Варненският общински съвет пък бе разтърсен от скандала "Медузите", във връзка с който бе арестуван и шефът на Общинският съвет от БСП Борислав Гуцанов. Малко преди това се заговори, че именно Гуцанов ще е кандидатът на БСП за кмет на местните избори догодина.  Въпреки че досега в деловодството на Народното събрание официално няма внесени поправки в Избирателния кодекс, от БСП смятат, че появата им е въпрос на време. "Имаше и други подобни предложения от страна на управляващите. Според едното в местните избори да могат да участват само парламентарно представени партии", допълни Петър Курумбашев.
Според БСП това също целяло да осигури служебна победа на управляващите, тъй като в големите градове като Варна, Бургас, Стара Загора немалка част от общинските съветници са представители на местни бизнес формации, сформирани специално за местния вот.