Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

-Денис, ти вече разказа пред "168 часа" защо спира предаването на Наталия Симеонова "Предай нататък". И все пак нямаше ли шанс в последния момент да се договориш с Би Ти Ви?
- Дошъл съм от САЩ да си оправя отношенията с телевизиите и по-специално с Би Ти Ви. Спираме окончателно предаването, даже продаваме двата буса на шоуто.
Изминаваха по 10 000 км на месец
и за тези 3 години са обиколили Земята поне 5 пъти. Скъпа продукция беше и като ни намалиха бюджета наполовина, нямаше смисъл да го правим. А и вече ти разказах веднъж, че беше трудно за правене и за гледане. Стремяхме се да наблягаме на мечти, а не на лечение. Това беше наша социална мисия. В България има страшно много закъсали хора и те виждаха в Наталия последен шанс да оправят нещо. Дори сега продължават да й пращат писма, въпреки че тя призова публично хората да не го правят. Помагали сме на стотина човека годишно, а Наталия събираше между 1 и 2 милиона лева на година от благодетели. Те са похарчени за самолетни билети, за скъпи лечения. И невинаги бяха само парите. Спомням си, че Вежди Рашидов използва връзките си да прати едно момиче да се лекува с отстъпка в Турция.
- Би Ти Ви не се ли отказа твърде лесно от опитен водещ като Наталия?
- Не бих казал, че медията иска да се лиши от нея на всяка цена. Имат идея да правят нов проект, но не предлагат нищо конкретно. В момента продължаваме да работим по завършването на предаването - монтират се последните му епизоди. Няма как да впрегна екипа да мисли за нещо конкретно, а от друга страна, след Нова година те са безработни. Малко се въртим в омагьосан кръг. Което е кофти.
Сглобявали сме го
този екип в
продължение на години,
но няма как сега да им плащам, а те да стоят без работа. И повечето ще си намерят други проекти. В България има не повече от 1000 човека, които го правят това, и няма как изведнъж да дойдат отнякъде нови хора и да правят по-евтина телевизия. Затова и ми е чудно, че телевизията иска да си произвежда всичко сама, защото се надява, че така ще спести пари. Няма да им се получи.
- Стремят се да спестят парите, които би трябвало да ти платят на теб?
- Всяко едно от моите предавания е свързано с кауза. Дебело ти подчертавам, че аз не печеля от телевизията. "Денис и приятели" се бореше с простотията и с чалгата, за "Предай нататък" ти обясних, а в "Търси се" опитваме да покажем известни хора в малко по-нестандартна среда. "Търси се" между другото е най-желаният формат. Искат го всички телевизии. Никога не съм работил на конвейер - дай да произвеждаме предавания и да ги пробутваме в телевизиите.
- Значи не си типичният продуцент?
- Определено не съм. Аз съм музикален продуцент. Занимавам се с музика, работя добре в много други сфери и опитвам да произвеждам качествени продукти.
- В частен разговор ми спомена, че обмисляш да се откажеш от телевизионния бизнес.
- И да се замислям, и да не се замислям - той сам ще си спре. Не го приключвам аз, той мен ме приключва. Всяка година, като спре тв сезонът юли- август, всички екипи се пускат в неплатени отпуски. Тогава тръгват и слуховете кои предавания ще ги спират. Точно в този летен период през последните 3 години аз неизменно живея с убеждението, че няма да имам нито един ангажимент от Нова година. След това със страшен напън успявам да спася едно-две предавания. Но преди това сериозно мисля дали да не си върна студиото на банкатакредитор и да зарежа цялата тази работа. Досега бизнесът ми сам си спира и сам си тръгва. В никакъв случай подобна цикличност не е добре за мен, но и показва хаоса в телевизиите.
- "Търси се" обаче е непоклатимо в ефира.
- Не ме оправя едно предаване. Телевизионното студио си е лично мое.
Само токът му
е около
4000 лева на месец
Отделно плащам на служителите ми, охрана, за комунални разходи. Нали се сещаш, че няма как само с приходите от "Търси се" да отоплявам 1000 квадрата през зимата. Казах ти - бизнесът е страшно объркан, щом за Карбовски и Наталия Симеонова няма работа, а Николета Лозанова води предаване. Неколцина се опитват да направят нещо смислено и добре, че ги има. Не е задължително шепа олигарси да налеят милиони и да тръгне телевизията. Много скоро самите тия магнати ще разберат, че не вървят в правилна посока. Ако медията не е свободна, се превръща в бумеранг - връща се един ден и те помита. Само в тоталитарна държава могат да просъществуват. Което не е далеч от истината за България. Връщаме се към Живковия модел, но и това не бива да ни учудва, тъй като сегашният ни премиер от него се е учил.
- Не участваш ли в срещи с останалите продуценти, за да се разберете кой какво ще прави и да установите правила?
- Продуцентите се мразят един-друг. Някои са скарани с години, много рядко се сещат да се сдобрят. Преди време се опитахме да направим една асоциация, но не се получи. Нуждаем се от един силен профсъюз, който да отстоява правата на редактори, режисьори, оператори, монтажисти, на всички. В момента, в който кажат "Стачка" и телевизиите започнат да пускат игрални филми по 24 часа, пазарът ще се урегулира. Друг е въпросът, че не може да има 130 телевизии в малък пазар като нашия. И не може само една да печели. Националната телевизия разчита на държавния бюджет и не се изхранва по нормалния търговски начин. Би Ти Ви рапортуват огромни печалби в международните сайтове, които внимателно чета всяка година. В момента политиката на медията след смяната на ръководството е, че
трябва да се пести, и не се реинвестира в програма.
Тази медия е на изживяване, няма как да качва рейтинг.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"