Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алекс Родригес
Алекс Родригес

Те отдавна са престанали да бъдат обикновени атлети. Превърнали са се в неизчерпаеми златни мини, в неспирно растящи планини от пари. Тяхната сила е именно в постоянството.
Защото в динамичния свят на спорта изобилства от еднодневки, които оставят ярка, но съвсем къса следа. А въпросните феномени поддържат с лекота космическата си орбита, развили са до съвършенство умението да превземат съзнанието на феновете. Веднъж завоювали мястото си на първите страници, така и не слизат оттам.
Работата е в това, че романтичните времена на Пиер дьо Кубертен отдавна отминаха, а днес основният показател за успех в комерсиалната спортна машина е балансът на банковата сметка. Класациите за парите на състезатели винаги са любопитни, но една конкретна има по-различна стойност - тази на институцията "Форбс" за двайсетте най-добре печелещи спортни икони през последното десетилетие.
Безспорен №1 в списъка остава ТайгърУудс. Независимо че в момента заема едва 292-ра позиция в световната ранглиста и въпрекисътресенията в личния си живот, американецът успя да се наложи като емблема на голфа. От юни 2005 година до сега той е спечелил 845 милиона долара, а за цялата му професионална кариера от 1996 година сумата възлиза на 1,4 милиарда долара. Любопитното е, че наградните фондове
имат относително малък принос за това колосално състояние.
Те са "едва" 150 милиона долара. Остатъкът идва благодарение на рекламни договори. Те носеха на Уудс по 100 милиона долара годишно преди шумния развод със съпругата му Елин Нордегрен. Изневерите му, раздухани от всеки таблоид в света, отблъснаха част от големите компании. Тайгър бе лице на гиганти като Accenture, American Express, AT&T и Gillette. "Найк" например остана с него и му плаща 20 милиона долара годишно.
Американци заемат и следващите три позиции в класацията, а представителите на САЩ в топ 20 са общо деветима. На второ място е боксьорът Флойд Мейуедър, който генерира най-малко по 25 милиона долара за всеки от последните си 11 мача. Мистър Пари, който наскоро се пенсионира, бе най-печелившият спортист през три от последните четири години. Включително за изминалите 12 месеца благодарение на рекордните 300 милиона долара от сблъсъка с МаниПакиао. А общото му състояние възлиза на 660 милиона долара.
НБА величието Кобе Брайънт е трети с 475 милиона долара, дошли от клуба му "Ню Йорк Лейкърс" и спонсори като Nike, Coca-Cola, Lenovo, TurkishAirlinesandHublot. Четвърти е колегата му Леброн Джеймс с 472 милиона долара.
Общата сума, заработена за последното десетилетие от двайсетте най-богати състезатели, възлиза на невероятните 7,7 милиарда долара. "Форбс" следи парите на спортистите вече четвърт век, а в актуалния списък попадат само хора с активна кариера след 2005 година. Ето защо отсъстват великани като Майкъл Джордън и Арнолд Палмър, които днес печелят дори повече, отколкото по екип.
В класацията фигурират представители на осем спорта. Най-много са пилотите - общо петима от "Наскар", Формула 1 и MotoGP. Тенисистите и футболистите са по трима, като начело съответно във всяка категория са Роджър Федерер (455 милиона долара) и Дейвид Бекъм (441 милиона).
Единствената жена в елитната компания се казва Мария Шарапова. Рускинята е под №18 с 250 милиона долара. Бившата приятелка на Григор Димитров изгря на небосклона през 2004 година с титлата си на "Уимбълдън", а тогава постъпленията й бяха в размер на 18,2 милиона долара. Показателят на Маша за изминалите 12 месеца е 29,7 милиона долара. От тях едва 3,2 милиона, или 11 процента са заработени на корта. Останалите са от рекламни договори и успешни бизнес начинания.
Но ако всички тези имена са достатъчно популярни в цял свят, други са почти напълно непознати за редовия спортен фен както в България, така и в Европа като цяло. Причината е, че се състезават в типично американски спортове. Те са истински богове отвъд океана, докато на Стария континент имаме съвсем бегла представа дори за правилата например в бейзбола и онзи мъжки спорт, който според хората в САЩ е истинският футбол, а нашата разновидност е просто сокър.
Започваме с №5 в списъка на богаташите. Фил Микелсън е колега на Тайгър Уудс и води охолен живот благодарение на уменията си със стика. 45-годишният калифорниец има 42 значими победи в кариерата си и е сред 16-те голфъри, печелили три от четирите мейджър турнира. Единствената титла, която му убягва, е от Откритото първенство на САЩ. Там Микелсън има рекордните 6 втори места. Прякорът му Левакът е заради един уникален факт - играе с лявата ръка, въпреки че по принцип е десняк. Причината е крайно любопитна - като дете копира огледално движенията на баща си със стика.
Започва да се занимава сериозно с голф, преди да стъпи в класната стая. Татко му Фил- старши работи като пилот, което му позволява да се състезава със сина си няколко пъти седмично и дори да изгради игрище в двора си. Професионалният път на Микелсън стартира през 1992 година, а стилът му е подчинен на агресията и на наглед невъзможните удари. Подобно на Уудс печели повече от рекламни договори, отколкото от наградни фондове. Сред партньорите му са Rolex, Barclays и Ford. Големият скандал, свързан с Микелсън, избухва през май миналата година. Той бе разследван от ФБР за серия борсови измами в размер на над 1 милион долара. Доказателства обаче така и не бяха открити.
Под №11 в класацията на "Форбс" е Алекс Родригес, срещу чието име са записани 291 милиона долара. Смятан е за един от най-великите бейзболисти на всички времена.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".

Дерек Джетър е 15-ти в класацията и се пенсионира това лято със солидно състояние зад гърба си.
Дерек Джетър е 15-ти в класацията и се пенсионира това лято със солидно състояние зад гърба си.
Фил Микелсън
Фил Микелсън
Дейл Ърнхарт-джуниър оцеля по чудо в няколко свирепи катастрофи.
Дейл Ърнхарт-джуниър оцеля по чудо в няколко свирепи катастрофи.