Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма доказателства, че Ел Ниньо ще донесе студена зима както в България, така и където и да е по света.
 Страшният феномен обаче е отговорен за потопи и засушавания в различни точки на света. Това заявява пред в. "168 часа" климатологът доц. д-р Георги Рачев.
До момента така и не е установена категорична връзка между големите зимни студове и затоплянето на водата на повърхността в източноекваториалната част на Тихия океан, наречено Ел Ниньо.
През изминалата седмица беше изнесен доклад на учени от НАСА, в който се посочва, че феноменът е особено активен тази година и се очаква да достигне нива, по-високи от последния му пик през 1997-1998 г. Учените твърдят още, че Ел Ниньо може да предизвика различни природни бедствия.
"Ако се сбъднат прогнозите ни, Ел Ниньо ще предизвика всеобщ хаос и ще оправдае прозвището си Годзилата", каза климатологът Бил Пацът, цитиран от британския "Дейли телеграф". Оказва се обаче, че прогнозите предстоящата зима да бъде най-свирепата, която Европа е познавала някога, не се базират на научни доказателства.
България най-вероятно изобщо няма да усети последствията от Ел Ниньо, смятат специалистите у нас. Вероятно е зимата да бъде по-суха от обикновено, но температурите ще се запазят в стандартния порядък.
"Ел Ниньо е природно явление, което се простира над една голяма част от източния Тих океан - пояснява доц. д-р Георги Рачев. - Там се наблюдава затопляне на водата и поява на облаци и активни валежи.
Топлите води носят дъждове почти през цялата година над Индонезия и Папуа, Нова гвинея.
Появява се веднъж на 2-7 години, никой не знае кога точно, както и защо. Топлата вода се устремява към Южна Америка и води след себе си проливни валежи в Перу и Еквадор, които предизвикват свлачища, кални потоци и за съжаление - жертви.
Обратното явление е Ла Ниня - устремяване на стедуна вода към Индонезия. То е още по-рядко. И двата природни феномена разбъркват общата глобална атмосферна циркулация.
Най-пострадали обикновено са екваториалното крайбрежие на Южна Америка; целият район на Флорида, където има много валежи и по-хладно време; Калифорния, която по принцип е суха, получава валежи; в централните части на САЩ и Канада, времето е топло и сравнително сухо".
От американското Национално управление за океаните и атмосферата (НОАА) предвиждат тази година Ел Ниньо да достигне изключително високи стойности около декември. Температурата на водата около Галапагоските острови може да е с 5 градуса по-висока от нормалните си стойности. Това би довело до суша в Австралия и Индонезия, а мусонните дъждове в Индия и цяла Югоизточна Азия да бъдат по-малко.

 Изучават феномена с най-новите космически технологии

Изучаването на Ел Ниньо датира от последното десетилетие на ХVІIІ век, разказва проф. дтн д-р Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии при БАН.
"Този интерес е мотивиран от отрицателното влияние, което то оказва върху климата, изразяващо се като нетипични за дадените райони екстремни природни условия и епидемийни заболявания - обяснява проф. Мардиросян. - Основна физическа характеристика на това климатично явление е повишаване на температурата на водата в източноекваториалната част на Тихия океан.
Три века океанолози, климатолози, метеоролози, геофизици и други учени изучават явлението Ел Ниньо. С началото на "Космическата ера" учените получиха едно мощно и високоефективно средство за тези свои изследвания. Още първите сателити от сериите "Космос", "Nimbus","Seasat", "GEOS" и "Topex-Poseidon" имаха за задача изучаването на характеристиките на океанската повърхност.
По-късно се включиха сателити от сериите "Метеор" и "Океан", както и Орбиталната станция "Skylab". Тези изследвания се правят основно с различни радиолокационни и инфрачервени апаратури, монтирани на борда на сателитите и орбиталните станции.
Подобни изследвания се правят и от борда на специални самолетни лаборатории.
Важен фактор за изясняване природата на явлението Ел Ниньо е и изучаването на динамиката на колебанията на нивото на Световния океан. През 2008 г. НАСА изведе в околоземна орбита специален сателит "Jason" ("OSTM"). Този сравнително малък сателит с маса около половин тон има основно предназначение изучаване топографията на океанската повърхност. За 2015 г. е планирано изстрелване на трети сателит от тази серия "Jason-3" с още по-съвършена алтиметрична апаратура на борда.
Днес точностите при определяне на температурата и топографията на океанската повърхност чрез аерокосмически технологии е съответно около 1 градуса С и от порядъка на 3 милиметра.
Механизмът и причините за явлението Ел Ниньо все още не са напълно изяснени. Изучаването му продължава, като най-големи и вече оправдани надежди се възлагат на аерокосмическите технологии."

Как наблюдават Ел Ниньо от космоса и кои са най-жестоките бедствия, които феноменът е донесъл, четете в новия брой на в. "168 часа".