Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първият български магистрат, осъден за корупция, тези дни влезе в затвора. Румен Пенев, районен прокурор в Шумен, вече трие нара във Варненския затвор.

"Хайде на хаирлия да е!", каза пред "168 часа" магистрат от софийски съд. Според него това е добро начало, тъй като най-малко още десетина магистрати от различни съдебни райони в страната участват в големи корупционни схеми. Те си уреждат чрез посредници солидни подкупи. Нито полиция, нито прокуратура, нито ДАНС ги разследват.

На тази "порочна практика за прикриване на корупцията" в правораздаването тябва да се с ложи край, каза софийският магистрат.

Той описа рекетьорска схема, прилагана в областни градове и в по-малки населени места. Главни действащи лица в нея били прокурори За услугата да прекратят започнало разследване срещу бизнесмени те изпращали посредници да договорят цената й.

„В прав текст парламентьорите заявяват на разследвания бизнесмен - плаща или отива на съд за престъплението, за което срещу него в прокуратурата има преписка", разказа магистратът пред "168 часа".

Рекетираният обикновено плаща искания рушвет на посредника. Той отлично знае, че парите са за прокурора, който му води разследването, уточнява източникът на "168 часа".

"Зная за доста такива случаи, за които изнудваните плащат сериозно. Просто си траят, без да подават жалби.Наясно са, че даването на подкуп също е престъпление", каза столичният магистрат.

Той имал информация и за други практики в Южна България - на прокурори се плащало, за да не изпращат на съд бизнесмени, извършили побой. Такъв случай имало в района на Златоград.

Според магистрата прокурорският рекет по места процъфтява, без да има осъдени. До преди няколко дни обаче.

Върховният касационен съд наложи ефективна присъда - 3 години лишаване от свобода на прокурор от Шумен. Румен Пенев от районната прокуратура поискал и получил солиден, но белязан подкуп от 21 000 лева. Именно високата сума излиза доста скъпо на магистрата - той ще трябва да замени тъмночервената прокурорска тога с раиран затворнически костюм.

Това е първият случай в България на осъден магистрат за корупция

Точно по описаната схема Пенев обещал на разследван бизнесмен да му съдейства негов колега и приятел в районната прокуратура да прекрати производство за документна измама.

Документи, разпити на свидетели, както и засечени разговори чрез разузнавателни средства доказват - магистратът е давал гаранции за услугата. Пенев многократно е обещавал, че ще повлияе на прокурора да приключи с производството с мнение за прекратяване. Но държал да му бъде платено подобаващо.

Скандалната сага от три години се прехвърля в папките на няколко столични съдилища. Тук герои са прокурорът рекетьор Румен Пенев и разследваният за документна измама - частният детектив и собственик на детективски бюра "Агенция 007" Найден Николов. Той е известен шуменски адвокат, от няколко години покойник.

В края на октомври 2011 г. Пенев се запознал случайно с Денчо Денев, един от многото клиенти на адвокат Николов. Денев му се оплакал, че Николов му иска доста солиден хонорар - и за написване на жалбата, и за явяване на делото по неговия случай. Денев подава жалба в прокуратурата и започва разследване срещу адвоката за документна измама.

Производството е под наблюдението на Янко Желязков,

приятел и колега на прокурор Пенев. Добре запознат с подробности по разследването и с най-лошия вариант адвокат Николов да отиде на съд, Пенев му предлага сделка - Николов да даде 25 000 лв. в замяна на въздействие върху Желязков да приключи наказателното дело срещу адвоката.

"Обиден и изненадан от офертата, Николов подаде жалба в Софийска градска прокуратура в края на декември 2011 г.", спомня си днес тогавашният директор на МВР в Шумен комисар Любомир Христов, сега депутат от ГЕРБ. "Парите за подкупа бяха обработени в ГДБОП. Уговорена беше и среща за предаването им на прокурора пред шуменската библиотека.

Акцията се ръководеше от столични антимафиоти,

а полицаи от Шумен им съдействаха за задържането на прокурора в момента, когато получи искания рушвет".

Кои магистрати досега са се разминали само с условни присъди, четете в новия брой на в. "168 часа"