Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Първанов, по прякор Ембака, изкарвал парите си с обири на каси и трезори на територията на цялата страна. Това съобщават за в. "168 часа" високопоставени служители в МВР.
Санданчанинът, който преби до смърт охранителя, ветеран във Френския чуждестранен легион, Николай Чивиев на 26 юни около 13 часа, все още е в неизвестност.
Ембака дълги години работил за групата на Пуйката. В последно време пък се занимавал със строителство, но чрез фирма, която не е регистрирана на негово име. Разполагал с много строителни машини, които най-вероятно са крадени, твърдят още източниците на вестника.
Бизнесът му бил главно в село Лещница и в Сандански. Служителите на реда смятат Ембака за изключително силна криминална фигура в района.
До момента полицията е проверила над 30 оперативно получени сигнала за местонахождението на Ембака, но напразно. Една от последните версии беше, че дни наред Чачев се е крил в санданското село Голешево и е преминал в Гърция през зелена граница.
 Конфликтът между Ембака и Чивиев се разиграва в района на санданското село Левуново. Версиите за това какво точно се случва в сблъсъка между легионера и мутрата са диаметрално противоположни.
"Единственият сигурен факт, доказан от аутопсията, е, че смъртта на Чивиев настъпва след удар с тъп предмет.
Според сведенията на очевидци и полицаи 47-годишният Чивиев от София, който работел в участъка, затворен за ремонт, направил забележка на пътуващи в черен сеат, че преминават в затворената лента.
Ембака изскочил от колата, в която били жена му и детето му. Нахвърлил се на Чивиев и разбил камък в главата му. Именно това е фаталният удар, който довел до смъртта на легионера.
Една от първоначалните версии беше, че Николай е разбил предното стъкло на колата на убиеца си Емил Първанов-Ембака, но впоследствие тя бе отречена.
След сбиването Ембака се е надвесил над падналия Чивиев и опитал да го свести. Някои казват, че го е пръскал с вода.
Когато униформените пристигнали на мястото обаче, открили само една кола с изпочупени прозорци - тази на убития. Ембака остана единственият заподозрян за убийството, който изчезна непосредствено след инцидента. Твърди се, че отишъл до болницата, за да разбере какво се е случило с опонента му.
След като разбрал, че Чивиев е починал в линейката, избягал. На следващия ден адвокатът му Росен Недин обяви, че Първанов ще се предаде, но това така и не се случи до момента.
Бандата, за която се смята, че работел Ембака, има множество сблъсъци с полицията. 35-годишният й тартор Валентин Кирилов-Пуйката бе обявен за общодържавно издирване заради обира на трезор в Кърджали на 4 януари 2013 г.
Тогава бяха разбити 32 касети и полицията залови на мястото организатора на грабежа - 37-годишния пловдивчанин Славчо Магеров.
Пуйката е един от най-известните касоразбивачи у нас. Името му се свързва с обира на банка "Пиреос" в Перник, с кражбата на половин милион лева инкасо от столичен хипермаркет и други въоръжени грабежи.
Впоследствие бандата му започва да се занимава и с кражби на луксозни коли, предимно от марката БМВ.
Предполага се, че Пуйката е свързан с неуспешния обир на банкомат в столичния кв. "Манастирски ливади" в началото на 2013 г. Устройството на ПИБ на ул. "Иван Сусанин" бе изтеглено с метално въже от мощен джип "Мерцедес ML" до паркиран до него краден микробус.
След получаването на алармен сигнал обаче патрул на СОТ 161 заварил на място бандитите и те не успяха да отмъкнат парите. След гонитба с охранителите и полицията крадците бягат, а джипът по-късно е открит опожарен.

Как Ембака е задържан за опит за убийство, а после освободен и още за арестите му четете в новия брой на в. "168 часа".