Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цезаровото сечение се превърна в световна мода. Майките се страхуват да раждат, а болниците рискуват по-малко и печелят повече.
Всяко четвърто дете у нас е родено със секцио. През 2014 г. в България на белия свят са се появилив 63 848 бебета, като от тях 16 660 са родени с операция. Официалната статистика сочи, че 26% от децата у нас се раждат чрез секцио, а в Европейския съюз (ЕС) - около 23%.


 Майчината смъртност сред родилките у нас е 6 на 100 000, а в страни с добро здравеопазване е двойно по-малко. В тази черна статистика попадна и 29-годишната Преслава Ризанова-Първанова.
Младата жена родила секцио на 14 май без усложнения, но ден по-късно колабирала внезапно Анестезиолози и реаниматори се бориха за живота й 2 часа, но без успех. Родилката почина от белодробна тромбоемболия след оперативно раждане по нейно желание. Фаталният край на Преслава Първанова възбуди силен медиен интерес към раждането с цезарово сечение и показа, че всъщност няма гаранция за 100-процентово предотвратяване на този мрачен сценарий.
 "168 часа" разговаря с д-р Виктор Новачков от МБАЛ "Света София", който смята, че "рисковете при оперативното раждане са повишени за разлика от естественото. Но всяка бременна жена е застрашена от белодробна тромбоемболия без значение как е родила".
Много майки предпочитат операцията от страх от болката при естественото раждане. За д-р Новачков това е необяснима тенденция, тъй като вече има достатъчно варианти за по-безболезнено раждане - "секцио се прави само когато има строги медицински показатели за това", категоричен е акушер-гинекологът.
"Съвременната медицина е измислила много прийоми, с които болката се премахва напълно или се намалява", обяснява специалистът.  Трагедията с 29-годишната родилка провокира много въпроси за случаи с доктори, които предпочитат цезарово сечение (ЦС), защото прибират повече пари от родилката, по-голяма сума остава и за болницата от здравната каса, секциото е планирано и по-удобно за медиците, а самото раждане в много от случаите става по-бързо.
Съвсем официално д-р Новачков призна, че няма еднозначен отговор на въпроса има ли такава негласна практика, или не. Независимо по какъв начин детето ще се появи на бял свят, раждането в държавните клиники е безплатно. По закон се доплаща допълнително за избор на екип и консумативи, както и за интервенции, които не влизат в клиничните пътеки (КП) и не са задължителни.
 НЗОК поема до 580 лв. за нормално раждане и секцио по КП номер 141  ("Раждане независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение" - бел. ред.)
 Докторите имат право да формират две такси - избор на лекар и екип. Сумите се определят в зависимост от клиничните пътеки, но преди четири години се въведе таван - от 350 до 950 лв.
Болничният престой при секцио е по-дълъг, отколкото при естественото раждане - по закон 3 дни, а за секцио 4, но ако се налага, се удължава. Бъдещите майки обикновено избират при кого да родят и доплащат
Въпреки че раждането уж е безплатно, на практика почти няма семейство, което да не е платило под една или друга форма.

В зависимост от това в коя болница или частна клиника избере да отиде жената цените са от 1000 до 3000 лв. Сред допълнителните услуги е индивидуалната акушерска грижа след раждане - това струва около 200 лв.
Ако искате бащата да присъства на раждането, се заплащат още 200-250 лв. Доплащането за упойка също лавира около тази сума.
Има и болници, в които се забелязва разлика между сумата за естествено и оперативно раждане. Обикновено за първото цената е около 800-900 лв., а за операция около 1400 - 1700 лв.

Неправителствените организации са притеснени, че именно заради това много жени не получават нужната информация за предимствата и недостатъците при секцио. "168 часа" разговаря с председателя на сдружение "Естествено" за причините на жените
да избират все
по-често секциото
Според Елена Кръстева майките не са информирани достатъчно за рисковете, които крие раждането с операция.
"Трябва да се коментират последствията при цезарово сечение.
А в момента се информира повече за минусите на естественото раждане, отколкото за усложненията след оперативното. Секциото е по-предвидимо, по-лесно се планира както от лекарите, така и от родителите.
Знае се кога започва и кога свършва, но
нека не се представя като една рутинна процедура
Жените трябва да се запознаят с всички рискове, за да преценят сами кое е най-доброто за тях", казва Кръстева.
Тя е забелязала, че при вземането на решение как детето им да се появи на бял свят, сред жените натежава страха от болката и интервенциите.
Не се съобразяват напълно рисковете от една коремна операция. Те са посочени във формуляра за информирано съгласие, което трябва да подпише родилката, но не са унифицирани.
"Всяка болница има различен документ. Въпросът е в това да го има живия контакт между в
лекаря и бъдещата майка по време на бременността. Тя трябва да знае какво й предстои и какви са правата й. Много жени са стресирани от историите за естествено раждане, които са чували или чели в интернет.
Затова преди време поведохме кампания всяка болница да посочи формуляра на сайта си,
за да може жената да се запознае с подробностите по-рано, а не когато са настъпили болките и няма време да помисли.
За съжаление у нас това е просто един документ, който се попълва заради клиничната пътека", обяснява Кръстева.
"168 часа" прегледа формуляра за информирано съгласие на клиниката, в която почина 29-годишната родилка, избрала сама секциото.
В него са посочени предимствата и недостатъците на оперативното раждане, като минусите са описани в цели 16 точки.
Те са най-разнообразни - от тромбоемболична болест (каквато е причината за смъртта на родилката), през възпаления на коремната кухина до риска от допълнително обезболяващо и стерилитет. Формулярите са различни за отделните клиники, но рисковете лавират около едни и същи неща
Въпреки бъдещите усложнения все повече жени по света предпочитат да не преживяват естественото раждане, което "у нас се среща рядко в пълния му смисъл на думата" - категорична е Елена Кръстева.

"В България за ествествено раждане се смята вагиналното. Нарастващият брой секцио завърта един самозареждащ се цикъл. Лекарите губят умения, а
ролята на акушерките е много неясна в момента
Високите тенденции са характерни за страните от източния блок. Трябва да приложим добрите практики на държавите с по-нисък процент на секцио", категорична е Кръстева.
"В много развити страни се наблюдава истинска епидемия от цезарови сечения дори когато не са необходими от медицинска гледна точка", коментира
д-р Марлен Темерман от СЗО пред Франс прес.
Отчитат, че
средният дял
за Европа е 25%,
но се наблюдават много големи разлики между отделните страни.
В оптималния процент не се вписват много държави. Една на всеки четири жени във Великобритания ражда с цезарово сечение, в Кипър са 52%, а Швеция 17%, показа изследване, публикувано в списание BJOG. Проучването е ръководено от учени от City University London.
Те установили, че в страните от ЕС
има "непрекъснат възход"
на оперативните раждания, пише Би Би Си.
С най-ниски стойности при планираното секцио са скандинавските държави - Финландия - 6,6%, Холандия - 7,7% и Норвегия 6,6%, са първенци.

Те са най-добрите страни за майчинство в света според неправителствената организация "Спасете децата".
В тяхната статистика България се нарежда
на 44-то място
Под препоръчителните стойности от 15% са и Англия - (9%), Уелс и Шотландия - (11%) и Северна Ирландия - 14,6%.
Най-висок процент отчитат Кипър - 38,8%, и Италия - 25%, като варира в зависимост от региона. Такава операция по спешност е с най-високи стойности в Румъния - 33%, а най-ниски в Швеция - 8,6%.
Изследването посочва няколко възможни обяснения за тази нарастваща статистика: "страх у лекарите от съдебни спорове, финансови стимули, доброволното желание на жените да родят чрез секцио, както и схващането сред майките, че оперативното раждане е безопасна процедура."
Проучването им показва, че възходът включва и увеличаването на потенциалните рискове за
майката и бебето като мъртво раждане в бъдеща бременност
Проф. Алисън Макфарлейн от City University London казва: "Секциото е спешна процедура, когато жената не може да роди нормално. Въпреки че е безопасна операция, тя носи повече рискове, отколкото вагиналното раждане."
Ръст при ЦС се наблюдава и в САЩ. За повече от едно десетилетие 32,8% от жените са започнали да раждат по модерния начин.
Установили също и притеснителното нарастване от 20% през 1996 г. на 33% през 2011 г. С доста високи показатели са и
Бразилия - 56% и Китай с 50%
Американското правителство има ясни препоръки за ограничаването на този тип раждане при млади и здрави жени заради високия риск от неблагоприятни последици за майките и децата им след това.
Преди няколко години и в България се разяри спор за и против секциото заради нарастващата тенденция за случаите, в които не е наложително да се прави операция. През 2012 г. водещи акушер-гинеколози
влязоха в спор за броя на цезаровото сечение в България
Тогава проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ болницата във Варна каза, че оперативните раждания у нас са 35%.
Професорът изрази съмнение относно свои колеги за меркантилното им отношение към процедурата и отказа им да поемат отговорност за естественото раждане. Само няколко дни по-късно колегите му от Асоциацията на българските акушер-гинеколози заявиха, че процентът е максимум 20-25%.

 

 Д-р Виктор Новачков: Жените в XXI век се глезят със секциото

 - По-големи ли са рисковете при едно секцио, сравнено с естественото раджане?
- Рисковете при оперативното раждане са повишени за разлика от естественото. Но по повод скорошния случай с младата жена, която почина след секцио, трябва да отбележа, че всяка бременна жена е застрашена от белодробна тромбоемболия, без значение как е родила.
- Каква превенция се прави, за да се намали рискът?
- Има индикации, които се следят, за да се прецени риска, като една от тях е наднорменото тегло на жената. Обикновено не се използват препарати, които разреждат кръвта, защото и те понякога създават проблеми.
- Вярно ли е, че в чужбина имало практика за пристягане на краката на родилките след секцио със специални по-стегнати чорапи, за да се избегне усложнение?
- Чувал съм много градски фолклор за избягване на рискови ситуации. Няма такова нещо. Тези чорапи се използват за други индикации - при наличието на разширени вени.
- Мит ли е също, че някои лекари настояват за цезарово сечение заради усложненията, които биха се появили по време на естествено раждане?
- На този въпрос не може да има само един отговор. Откакто е възникнала тази операция, милиони жени, които са щели да умрат по време на раждане, са живи благодарение на секциото.
- Жените информирани ли са достатъчно, когато трябва да вземат решение как да родят?
- Неправилно се използва терминът. Жените не вземат сами това решение. Лекарите трябва да информират детайлно пациентката за възможните начини на раждане и за потенциалните опасности, които крие секциото. В клиниката, в която работя, във формуляра за информираното съгласие е описано доста добре. Посочено е какво би могло да се случи, включително и риска за смърт.
- Последните години ЦС се превърна в мода.
- Не разбирам откъде се наложи тази тенденция да се ражда с цезарово сечение, без да има медицински показатели за това. Честно казано, жените в XXI век го правят от глезотия. Вярно е, че при раждане жената изпитва най-силната болка, която човек може да понесе. Обаче съвременната медицина е измислила много прийоми, с които тя се премахва напълно или се намалява. Няма никакъв проблем жена да роди по-безболезнено през детеродните пътища с една добра епидурална упойка. След четвъртия час може спокойно да се изправи. Докато следоперативните сраствания след секцио могат да предизвикат освен болка и трайно невъзможност за забременяване.

 16 риска посочени в информираното съгласие

Спорове за и против секциото се разискват в целия свят. Преди да вземе това важно решение, бъдещата майка трябва да е наясно с всички предимства и недостатъци както на естественото раждане, така и на цезаровото сечение.
Рисковете обикновено са посочени в информираното съгласие, което всяка бъдеща майка подписва преди да се подложи на секцио. Само във формуляра на клиниката "Д-р Щерев", в която почина Преслава Ризанова-Първанова ясно са отличени 16 риска за майката и бебето след ЦС.
Затова всяка жена, че плановото оперативно раждане, като една коремна операция, крие достатъчно усложнения, които трябва да я накарат да се замисли дали да я направи, без да е наложително.
Ако няма медицински показатели, е нужно да се прецени доколко би могло да бъде опасно на базата на специфични фактори като възраст, индекс на телесната мазнина и репродуктивни планове, съветва Американската колегия на акушерите и гинеколозите.
При вагиналното раждане се отчита по-ниска стойност на инфекции и усложнения, както и по-кратък болничен престой. Специалистите от САЩ не препоръчват ЦС за жени, които желаят да имат повече от едно дете.
Световно проучване подчертава за увеличения риск при децата за развитие на диабет тип 1 - 20%. С висока честота е и рискът за разстройства като аутизъм, хиперактивност и дефицит на вниманието.
Специалистите отчитат сериозни рискове за майките, които се увеличават с нарастването на секциото - има около 2-3 пъти по-голям риск за тях.
По време на интервенцията не се усеща болка, но излизайки от упойката, се налага допълнително обезболяващо. Допълнителната анестезия носи още един риск.
Наблюдава се по-бавно възвръщане на матката в нормалните й размери. Освен това се променя анатомията на предната коремна стена на майката. Това би създало затруднения, ако се наложи коремна операция в бъдеще.
Изключително важно е да се прецени кога точно да се роди детето - плодът трябва да е достатъчно развит, за да се избегнат усложнения като проблеми с дишането.
Четири пъти по-голям е рискът за тромбоемболична болест, която се развива изключително бързо. Увеличен е процентът и на жените със стерилитет след такава интервенция. Налага минимум една година изчакване преди да се планира следващо дете.
Има изследвания, според които след ЦС бременността е по-рискова. Също се срещат по-голяма кръвозагуба, възпаления и усложнения на коремната кухина в сравнение с вагиналното раждане. Има риск и за увреждане на съседни органи или развитие на хематом.
Но, от друга страна, новородените чрез ЦС са с по-ниски рискове за смъртност или травми. С ЦС се избягват и травми на родовите канали и инконтиненция на урина (подмокряне).
Планирането на раждането е от голямо предимство за болницата, тъй като всичко може да бъде разграфено в рамките на работния ден. Продължителността е до 90 минути.

 Раждането във вода е с релаксиращ ефект

Раждането във вода е авангарден метод, добил популярност и у нас през последните години. Все повече болници предлагат тази услуга, но тук също има освен ползи и рискове.
Възниква още в Древен Египет като метод, който облекчавал по-тежкото раждане. Но с тази привилегия могло да се възползва само обкръжението на жреците и фараоните. Минава доста дълго време, преди да се привлече вниманието към този вид раждане.
Докато през 1970 г. се прави първият документиран опит в малък басейн с чешмяна вода. Вече през 1990 г. се превръща в обичайна практика в много страни по света. В родилните сектори се откривали специални помещения за вана за раждане. В България се поставя началото през 2006 г. и струва около 500 лв.
Смисълът от този метод е максималното доближаване на вътреутробните с външните условия за детето. Съпътствано е с всички грижи и условия, които се предлагат и на жените, родили по обичайния начин. Нужно е само специално помещение с вана или басейн.
Температурата на водата трябва да е 37 градуса и с непрекъсната циркулация. Затоплянето влияе върху понижаването на кръвното налягане и подобрява съдовата циркулация.
Доказано е, че оказва релаксиращ ефект - когато жената се потопи във водата, се отпускат мускулите и тя не усеща своето тяло. Отделно стимулира кожните рецептори, като по този начин се намалява и пътят на болковия сигнал. Този метод съкращава два пъти времето на традиционното раждане заради усещането за безтегловност.
Все още са противоречиви данните за рисковете. Има различни опасения за майчина инфекция от заразена вода, увреждане на мозъка на детето заради липсата на кислород или електролитни проблеми с детето от поглъщането на водата.

 

Твърде изискана, за да напъва! 

Страната ни не е прецедент, а част от променящото се общество в световен мащаб.
Когато преди години Виктория Бекъм роди първото си дете чрез цезарово сечение, предизвика бурни спорове в Англия заради нарастващата тенденция сред звездите да избират оперативното раждане без медицински показатели.
Обединени под мотото "Твърде изискана, за да напъва!" поддръжниците на естественото раждане се противопоставиха на секциото по желание.
Препоръчваният праг от Световната здравна организация доскоро бе 15% на ражданията с цезарово сечение във всяка страна. Отскоро препоръчват ясно тази операция да не се прави, без да има медицински фактор.
СЗО започна битка срещу масовата практика за оперативното раждане, без да е наложително. Притеснени са, че тази тенденция се превръща в мания.