Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клубове от цяла Европа приготвиха милиони за най-успешния тандем в съвременната история на клубния волейбол. Треньорът Радостин Стойчев и посрещачът Матей Казийски получават през ден изкушаващи оферти от водещите първенства - Италия, Русия, Полша и Турция.
И то точно когато спечелиха поредна титла на Апенините с любимия си "Тренто". Отборът обаче изпитва сериозни финансови затруднения и вероятността да ги задържи клони към нулата.
Най-настойчив е турският "Фенербахче". Според местните медии ръководството е готово да позлати Матей с фантастичните за волейболните мащаби 1 млн. евро за едногодишен договор. Има обаче съществено условие - клубът желае само състезателя, но не и Стойчев. А двамата работят заедно още от 2005 г., когато се засякоха в "Славия". Именно това вероятно ще принуди Казийски да обърне гръб на пачките от Истанбул. 
Двамата българи вече оставиха впечатляваща следа в турския волейбол. През миналия сезон те изведоха "Халкбанк" до титлата, купата и суперкупата на страната, както и до сребро в Шампионската лига. Според непотвърдена информация там най-желаният играч в света е получавал заплата в размер на около 800 000 евро. 
През миналото лято Матей и Радо се завърнаха в "Тренто" след уверения на президента Диего Мосна, че отборът ще разполага с достатъчно ресурси за
нова атака на отличията
И наистина, по-рано през кампанията тимът от Северна Италия стигна до финалите за националната купа и във втория по сила европейски турнир - за трофея на континенталната конфедерация. Загуби и двата, но по недвусмислен начин се върна на картата. Нещо немислимо без Стойчев и Казийски, които отдавна са си извоювали божествен статут за местните запалянковци.
В това няма нищо учудващо - актуалният сблъсък с "Модена" е 25-и финал, който "Тренто" достигна в българската си ера. Преди това игра 6 пъти за титлата (3 трофея), 5 пъти за купата (3 трофея), 5 пъти за суперкупата (2 трофея), 4 пъти за Световното клубно първенство (4 трофея), 3 пъти за Шампионската лига (3 трофея) и веднъж за Купата на конфедерацията. 
Любопитното е, че това не са
единствените отличия
на Матей, откакто пристигна на Ботуша през 2007 г. По традиция след края на сезона той подсилва катарския "Ал Раян", с чийто екип вдигна Купата на Емира и стана втори на световния шампионат за миналата година. Според слуховете само за няколко мача на турнира в Бразилия исполинът е прибрал около 200 000 долара.
И ако "Фенербахче" не може да го прилъже с предложение, в което не фигурира името на Радо Стойчев, сходно е положението с треньора. Той пък е искан от "Перуджа" и е мечтаният вариант за заместник на легендата Никола Гърбич. Сърбинът възнамерява да посвети цялото си внимание на националния отбор на родината си, който пое в началото на годината. На този етап обаче клубът
няма как да си позволи Казийски
и ситуацията изглежда предрешена.  
Най-актуалният вариант е друг италиански отбор - "Лубе Банка Марке" от Трея, който завоюва златните медали през миналия сезон. Сегашният наставник Алберто Джулиани е пътник след сензационното отпадане още в четвъртфиналните плейофи. А шефовете, които разчитат на мощната финансова подкрепа на банка "Лубе", са твърдо решени
да върнат тима на върха
За целта са готови с оферта, напълно конкурентна на тази от "Фенербахче". А в добавка разполагат в състава си с кубинския бомбардир Османи Хуанторена, който бе в екипа на Стойчев при най-големите успехи на "Тренто".
Всъщност Казийски винаги е развързвал кесиите на грандовете. През 2010 г. например руският "Зенит" (Казан) бе готов да напълни банковата му сметка със 7 млн. долара за два сезона. По това време обаче българинът бе на върха на славата в "Тренто", а и пази лоши спомени от престоя си в "Динамо" (Москва) от 2005 до 2007 г. "Лубе Банка" и преди е опитвал
да го отмъкне с договор за 1,6 млн. евро за 9 месеца
Сходна сума напразно предлагаха няколко от водещите тимове в Полша. 
Така или иначе Матей и Радо ще разполагат с достатъчно време, за да претеглят внимателно следващия си ход. Лятото им е свободно за разлика от националите, които се готвят за три отговорни турнира - Световната лига, първите европейски олимпийски игри в Баку и шампионата на Стария континент, на който сме домакини заедно с Италия. А контрастът между техните възнаграждения и тези в елитните волейболни отбори у нас не е за хора със слаби сърца.