Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невян Симеонов
Невян Симеонов

Феновете на играта отдавна са го обявили за най-престижното събитие в света на голфа. 140 професионалисти и 71 аматьори от цял свят участват в турнира "Вовло чайна оупън".
Доказателство за високия ранг на международния турнир е и наградният фонд от 6 млн. долара. Солидният паричен бонус привлича звезди от ранга на Дейвид Хауел и Питър Хенсън във финансовия център на Азия Шанхай, за да премерят сили с другите най-добри в спорта. Събитието отразяват десетки медии, а състезанието се гледа в 150 държави.
Голямата новина е, че в аматьорския турнир, който се играе по същото време с този на професионалистите, има българско участие. Още по-любопитното е как се развива съревнованието кой от голфърите с български паспорт да пътува за Шанхай.
На квалификационния турнир за състезателите от Балканите и част от Източна Европа
се явяват 88 участници
Почти всички са известни в голф средите състезатели с много международни успехи. Затова и всички приемат като сензация новината, че след еднодневната напрегната битка първото място е спечелено от 13-годишната Ивана Симеонова, която отвява далеч по-опитната конкуренция. Резултатите са изненада и за самите организатори на турнира, които са изправени пред сериозен проблем. Ивана е непълнолетна и съгласно правилата на световния финал няма как да участва в Китай. Затова трябва да отиде вторият в класирането. И ето ти нова голяма изненада. Вторият в подреждането е таткото на Ивана - Невян Симеонов.
Семейството е окупирало първите две места
в квалификационния турнир, но на международния турнир ще участва таткото.
"Заедно с моята група финиширахме състезанието на най-отдалечената дупка от мястото за предаването на резултатите. По пътя обратно към голф клуба ме посрещнаха представители на организатора и на съдиите, за да ми съобщят, че Ивана е спечелила турнира. Доста притеснени ми обясниха, че възрастта й е сериозна пречка и тя няма как да замине за Шанхай. Попитаха ме какво ще правим в тази ситуация. Поисках да науча точния й резултат и след кратки изчисления наум ги успокоих да не се притесняват, тъй като най-вероятно аз съм втори и ще защитя семейната чест на международното състезание. В голфа разликите в резултатите са минимални и трябваше време да се направи крайното подреждане, но в крайна сметка се оказах прав. Бях втори и ме очакваше пътуване до Китай", разказва голфърът Невян Симеонов. Дъщеря му Ивана няма как да не е разочарована, че правилата я спират от подобно приключение.
"Единствено фактът, че баща й заминава, успя да спре сълзите в очите на Ивана. Тя осъзнаваше, че няма да може да се появи на най-голямото събитие в света на голфа, където се срещат професионалисти и аматьори от цял свят. Но радостта й за мен беше по-силна от разочарованието", допълва Невян Симеонов. Няколко дни след края на турнира в България от Китай започват буквално да го бомбандират с имейли.
"Никога не съм вярвал, че може да бъде създадена толкова
перфектна организация
за един турнир. Домакините първо ме попитаха с имейл за ежедневните ми навици - любими храни, напитки и нужда от хранителни добавки. След това се поинтересуваха от предпочитанията ми към хотелската стая. Имаше дори въпрос дали предпочитам спалня или отделни легла. След това трябваше да споделя какъв фитнес предпочитам, какъв размер нося за спортното облекло, с какви топки играя в голфа. Бяха се поинтересували и от най-малките детайли, които да ме накарат да се почувствам по-комфортно на китайска земя", разказва нашият участник на най-силния голф турнир в света.
Месец след неговата победа на българска земя пристигат самолетен билет, копие от китайска виза и резервацията за хотела. Невян и останалите участници са настанени в най-скъпия и луксозен хотел в Шанхай.
"От джакузито ми в стаята
имах възможността да се наслаждавам на финансовия център на целия азиатски свят. Лежиш си в бълбукаща вода и гледаш корабите по река Хоанг По, светещите като коледни елхи небостъргачи...невероятно изживяване беше", разказва Невян, за когото екстрите съвсем не спират дотук. Той се вози на последен модел от лимузините на автомобилната фирма, която организира турнира. Още по-бляскави са и
тържествените вечери,
които винаги са в различен ресторант. Финалният купон е организират в световноизвестния "Астория Улолдорф", където основното ястие е поднесено от триста сервитьори, които излизат в един и същи момент и впечатляват гостите със съвършения синхрон помежду си.
А колкото до състезанието на меката и идеално подравнена трева, там домакините също са предвидили незабравими изненади.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".

Дъщерята още на 12 г. влиза в националния отбор

"Отидохме на едно голф игрище, поиграхме малко и на нея й хареса. Тогава беше на осем години и още от първия момент реши, че това е нейният спорт. Преди това беше опитвала тенис и ски, където се справяше добре, но голфът я грабна", разказва Невян Симеонов за първите стъпки на дъщеря му в един от най-елитните спортове.
Още на следващата година Ивана вече играе в трета дивизия, а на 9 години става държавен шампион за девойки до 18 години. Миналата година следва нов голям успех. Софиянката е част от женския национален отбор, който се нарежда на трето място на отборно първенство с участието на 15 държави.
"Представянето й в турнирите е важно, но не забравяме и за образованието й. Самата тя се е насочила към архитектурата, а като второ висше - дизайн на голф игрища. Планира още да завърши и професионално училище за голф треньори. Ясно е, че желае да свърже живота си още по-тясно с голфа", допълва гордият баща.
Той признава, че на този етап дъщеря му няма как да се надява на финансови приходи от своите успехи, тъй като такива са правилата на спорта.
" В същото време Българска голф асоциация с подкрепата на Денис Димитров и голяма автомобилна компания осигуряват нейната подготовка и участие в престижни международни турнири. Важното е да изпитва удоволствие от спорта, за финансовите приходи има време", убеден е таткото, който е доволен, че Ивана си е избрала точно този спорт заради благотворното му влияние върху физиката й.
"Голфът изглежда много статичен спорт, но натоварванията са огромни. Включена е обща физическа подготовка с много кардио упражнения, силови тренировки, голф фитнес и стречинг. Самите турнири са в продължение на 4 дни, като всеки един от дните състезателят прекарва по минимум 6 часа на игрището. Играта може и да изглежда бавна, но калорийният разход на един състезател е един от най-големите в сравнение с всички останали спортове", разказва Невян Симеонов.
Според него дъщеря му трябва още една-две години да набляга на техническото усъвършенстване, а не толкова на резултатите. За голф техниката и тактиката се грижи професионалният треньор от Англия Ричард Лейн. В екипа й също така влизат специалисти, които отговарят за общата физическа и психическа подготовка на талантливата ни състезателка.

Ивана тепърва очаква големите си успехи в спорта.
Ивана тепърва очаква големите си успехи в спорта.