Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ненчо Балабанов
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Ненчо Балабанов СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

"Аз съм Бойко Борисов и никак не ми е смешно.
Как бих могъл да се смея на себе си", отговаря актьорът Ненчо Балабанов на често задавания му въпрос как успява да остане сериозен, докато влиза в своя култов образ на премиера.
"Открай време всички около мен ми повтаряха:
"Ти си роден за артист",
и накрая взех, че им повярвах",
отсича с усмивка Балабанов.
Имитаторът е същинско копие на лидера на ГЕРБ, без да прилича на него визиуално, и стана хит в социалната мрежа със своите видеоклипове, в които говори от негово име. Така харизматичният актьор набързо прескочи от виртуалното пространство на малкия екран и вече има своя рубрика "Фейс Бойко" в предаването "Господари на ефира". Участник е и в риалити формата "Като две капки вода".
Имитациите на поп икони и държавни глави е бизнес за хиляди артисти по света.
Едни от най-известните подражатели в света са на лидерите Барак Обама (Реджи Браун, Рон Бътлър, Лари Грейвс), Бил Клинтън (Тим Уотърс) и Джордж Буш (Стив Бриджис). (Виж каретата).
От една страна,
доближат личността на политика до народа,
а от друга, просто имат смелост да го направят.
"Не търсех този ефект и нямах стратегия да предизвикам фурор с видеата си, но се получи от само себе си. Хората харесват актьорите да имитират политици особено когато образите им са представени с адекватно чувство за хумор и майсторлък. Няма човек, в чийто образ да ми е неприятно да вляза. Може би трябва
да ми е крайно антипатичен, за да не желая да се занимавам с неговата особа
Не съм обаче човек, който отявлено мрази и изпитва негативни емоции към когото и да било", признава Балабанов. Според него зрителите трябва да имат ежедневен достъп до работата на артистите, а този контакт може да бъде осъществен именно посредством телевизията. Също така смята, че ефирът има нужда от повече смях, отколкото натоварващи и тежки събития и вести. Позитивният актьор може да се похвали и че познава Антонио Бандерас, с когото се снима в холивудската продукция "Живи машина", заснета у нас. Имитаторът на Бойко има важната задача да задвижва един от роботите в лентата.
"Бандерас е уникален
артист и човек
Не съм предполагал, че работата с него ще е толкова приятна. Свикнали сме, че звездите от неговия ранг трябва да са по-надути и високомерни, и си представяме, че ще дойдат с огромно самочувствие и ще се затворят в караваните си. Този мит беше тотално развенчан. Срещал съм се и с Робърт Фостър и Дилън Макдермът и нито един от тях не се величаеше", обяснява талантливият артист.
Балабанов споделя също, че работата по "Живи машини" е била свързана и с доста физическо натоварване.
"Трябваше да репетираме с роботите около месец по-рано и всеки ден. Самата им конструкция е 20 кг и се закачваше успоредно на тялото. Отделно имаше и 8 кг тежест, която се окачва на гърба за баланс. Снимахме посред лято и така свалих около 14 кг.
Всяко мое движение се отразяваше и на робота. Истинско предизвикателство, защото такъв тип представяне на роботи, които имаха много човешки движения, се направи за пръв път.
Бях удивен от желанието и липсата на всякакъв мързел от страна на всички, които работеха по проекта", разказва Ненчо.
Той работи още от 12-13-годишен и се е изявявал на всякакви длъжности, като дори може да се похвали, че е помагал на мъжките и женските слънчогледи да се опрашват.
Още като съвсем малък заедно с няколко други негови приятели решават, че вместо през лятото да се шляят и лентяйстват, могат да припечелят по някой лев. И така се заемат със задачата да подпомагат опрашването на двата пола слънчоглед.
Балабанов е първо
поколение артист
в своето семейство
Приемат го едновременно в НАТФИЗ и в Нов български университет, специалност "Поп и джаз пеене". "Избрах НАТФИЗ и се радвам, защото се развих доста по-широкоспектърно. Ние, артистите, сме благословени да се занимаваме с това, което можем и обичаме. Ще бъде чудесно, ако всеки човек има тази възможност и може да работи с любов и да излиза сутрин с усмивка.

Още за Балабанов четете в последния брой на в. "168 часа"

Звезделин Минков иронизирал Тодор Живков още преди да падне от власт 

Звезделин Минков е първият имитатор на Тодор Живков. Актьорът си позволява да иронизира Тато още преди да е паднал от власт, но само на тайни срещи. Хумористът е известен и с имитациите си на Георги Парцалев (за когото написа и книга - "Малки спомени за големия Парцалев" - бел. ред.), Никола Анастасов, Тодор Колев, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и др. През 1985 г. печели първо място в конкурс на БНР за най-добър имитатор. Снимал се е в "Леталото", "Копнежи по белия път", "Ударът". Имитира го във времето, когато е пътувал из цялата страна с Васил Найденов и други наши големи естрадни имена. Събирали се в гримьорните и той забавлявал всички със скечовете си за комунистическия лидер.
"Смееха се до припадък, а аз ги предупреждавах да внимава, защото, който се смее, е съучастник", разказа Минков.
С времето много хора научили за имитациите му, докато не стигнало до ушите на високопоставени хора. Кметът на Кърджали научил, че имитира Живков. На един банкет, когато всички си били тръгнали, го повикал. С компанията му искали да имитира и той започнал с ролите на Тодор Колев, Георги Парцалев, Андрей Слабаков, но това не било достатъчно.
Било въпрос на време да поискат скеча с Тато, но никой не дръзнал да го изрече в прав текст. Тогава Минков казал: "Може, но нали знаете, че ако се смеете, сте съучастници". Спогледали се и всички избухнали в смях. Така започнал тайно да го имитира години наред, но само при закрити врата. След 10 ноември 1989 г. много актьори си позволяват да иронизират Живков.

Колко повече печели двойникът на Обама от американския президент и как имитаторът на Джордж Буш намира смъртта си - четете в последния брой на в."168 часа"

РАБОТА: Балабанов като премиера в своята рубрика ФейсБойко в Господари на ефира
РАБОТА: Балабанов като премиера в своята рубрика ФейсБойко в Господари на ефира
Звезделин Минков е имитирал Тодор Живков тайно.
Звезделин Минков е имитирал Тодор Живков тайно.