Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАЛАНТ: Сафин чупеше ракетите със същата лекота, с която печелеше и своите мачове.
ТАЛАНТ: Сафин чупеше ракетите със същата лекота, с която печелеше и своите мачове.
"Григор Димитров не просто счупи ракетата си, а по-скоро я унищожи", е коментарът на сайта "tennis.com" за впечатляващия начин, по който хасковецът изля гнева си от загубения гейм малко преди да загуби мача си с Анди Мъри в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия.
Григор получи предупреждение за невъздържаната си постъпка, но впоследствие яростта, с която потроши ракетата си, влезе в обзора на първенството като един от впечатляващите моменти от него. Това беше един от малкото мигове в срещата, в които
българинът показа емоционална нестабилност,
но според много от специалистите в спорта чупенето на ракетата е по-скоро полезно за психиката и представянето на тенисиста.
Ракетите са невинните жертви на проблемите в играта на големите тенисисти. Играчите, внезапно изгубили вяра в способностите си и почва под краката си, често си го изкарват върху уредите, с които играят, за да уталожат насъбралото се напрежение и негативни емоции след поредица от неуспешни точки. Джон Макенроу е един от първите, които патентоват разбитите ракети като част от тактиката си. Марат Сафин държи рекорда за това. Маркос Багдатис пък обиколи всички световни спортни емисии, след като тотално изгуби самообладание в един мач на "Аустрелиън оупън" през 2012 г. В почивката между два гейма
той счупи цели
четири ракети
една след друга. Днес вече рядко има голям турнир без да станем свидетели на подобно зрелищно изпълнение.
"Почти винаги причината е ядът ми след слаб удар. Случва се само когато съм прекалено разочарован от играта си. Няма нищо общо с противника или публиката", споделя един от специалистите в чупенето на ракети - французинът Беноа Пайре. Според него това е много по-нормален и спортсменски начин да изкараш гнева си от слабото представяне, отколкото да се караш със съперници или съдии.
За рекордьора по чупене Марат Сафин почти няма среща, без той да се раздели с някоя от ракетите си. Официална статистика на Ей ти пи изчислява, че огромният руснак и бивш номер 1 е счупил 1055 ракети в кариерата си в официални мачове. Той дори има получена награда за това си постижение. Списъкът с враговете на спортния уред всъщност е много по-дълъг: "Дори и напълно спокойните играчи понякога чупят, за да изкарат яда си. Дори и Роджър е потрошил доста ракети като по-млад... както и Джокович. Единственият, за когото нямам спомен някога да е разбивал ракетата си, е Рафа Надал", споделя мнението си по въпроса Беноа Пайре пред големия тенис сайт wearetrennis.com. Самият испанец, който не веднъж
е доказвал желязната
си психика,
има своето обяснение за липсата си на гняв към уреда, с който играе: "Ако загубя някоя точка, вината е моя, а не на някакъв обект. Чупенето теоретично би трябвало да те успокои, но след време и това спира да помага. Затова спокойствието ти на корта трябва да идва отвътре". Магьосникът от Майорка обаче е един от много малкото тенисисти с подобно пацифистко отношение към тенис ракетите:
"Никога не трябва да хвърляш ракетата си. Трябва да я разбиеш с всичка сила в земята", споделя Дмитрий Турсинов:
"Ако просто я хвърлиш,
ще станеш за смях
на публиката,
което ще те ядоса още повече. Докато, ако я счупиш, усещаш вибрацията в ръката си, усещаш силата, с която си я разбил в земята. Това сякаш връща увереността" - така описва солидния си опит в унищожаването на тенис ракети руснакът. Тенис играта всъщност е виждала доста впечатляващи чупения на ракети, които са влезли като интересни моменти в историята на спорта. Освен
четворното унищожение
на екипировката в рамките на 25 секунди
на Маркос Багдатис внимание заслужава и епизодът, в който Фернандо Гонзалес прекърши ракетата като съчка на бедрото си. Григор със сигурност също ще влезе в примерите за зрелищна саморазправа с ракетата си след мача с Мъри в Мелбърн.
Интересен е и фактът, че ракетата, която хасковецът така безмилостно строши, е марка "Уилсън" и струва 250 долара, но може да се намери от любителите на тениса и за 120 долара при разпродажба. В България обаче най-ниската цена на продукта е над 350 лева. Григор, както и другите професионални играчи могат спокойно да си позволят подобен разход, но е любопитно и мнението на производителите на ракетите за тяхното чупене. Големите марки не крият нежеланието си милиони зрители пред екраните из целия свят да гледат забавени кадри на това как продуктите им са размазвани на корта. От "Баболат" - спонсори на Надал и Цонга, споделят, че "играч, който чупи ракетите ни на корта, не трябва да го прави твърде често. Това не е най-доброто представяне на бранда все пак". Така или иначе на милионите зрители пред екраните, този недвусмислен израз на гняв е един от любимите моменти в почти всяка напрегната гладиаторска тенис битка.
БЯС: Григор рядко се разгневява толкова, че да чупи ракетата си.
БЯС: Григор рядко се разгневява толкова, че да чупи ракетата си.