Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки втори сигнал за изнасилване, подаден в полицията през последната година, е бил фалшив, сочи статистика на МВР. От 237 жалби едва 120 са се оказали реални. А от случаите, в които действително жертвата е претърпяла посегателство, са били разкрити 74.
През 2014 г. общо 125 души са били заловени като извършители на изнасилване, като в това число се включват и хора, които са извършили престъпленията си в предходни години.
Извършителите на сексуални посегателства са нискообразовани българи между 18 и 30 години, страдащи от комплекси, коментира Магдалена Иванова от ГД "Криминална полиция". Най-голям дял от изнасилвачите през изминалата година у нас са
от български произход -
85 души
След тях са ромите насилници - 24-ма, и турците - 15. Само в един случай престъпникът е бил от четвърти, различен, етнос. 19 непълнолетни са били заловени като изнасилвачи през последната година.
Най-много извършители на такъв тип престъпление има на възраст между 18 и 30 години - 50 души. Следващата група са от 31 до 40 г. - 30, а насилниците над 40 г. са 25-има.
Посегателствата в отдел "разврат" са най-малко на брой от общия дял на престъпленията срещу личността - около 0,59%. В много от случаите обаче, дори да има реално изнасилване, жертвата не подава сигнал от страх или срам.
"Едни от жертвите, които най-трудно преживяват подобно посегателство, са жени над 60 години - коментира Магдалена Иванова. - Подобни случаи има в малките обезлюдени села. Извършителите обикновено са от същото населено място, често с психични проблеми.
При такива ситуации жертвите най-често скриват за насилието. Когато нямат явни физически следи от преживяното, особено често не сигнализират. За посегателството разбираме от трето лице.
Например, ако са разказали на някоя приятелка от селото си, тя подава сигнал в полицията. Другата възрастова група, която преживява изключително тежко изнасилванията и също често не подава оплакване, са децата."
Броят на фалшивите сигнали обаче е огромен поради различни причини, коментират от МВР. В повечето такива случаи накрая "жертвата" сама оттегля молбата си.
Най-често оплакване за изнасилване, което не съвпада с истината, се подава заради запазване на честта, с цел изнудване или отмъщение.
Проблемът за девствеността също се е оказал повод за редица фалшиви оплаквания, коментират от полицията.
Представителки на различни от българския етноси най-често се оплаквали от фалшиви изнасилвания, за да не се разбере след сватбата, че са имали сексуални контакти с други мъже. Причините за лъжливите оплаквания често се оказват и напълно нелепи.
През февруари миналата година жена, натопила съседа си за изнасилвач на телефон 112, беше осъдена да плати  1000 лв. глоба
Административното наказание за фалшивия сигнал от Гюлшен Салиева от село Развигорово е на районния съд в Шумен.

За най-бруталните случаи на изнасилвания четете в новия брой на в. "168 часа"