Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гибелта на 10-те сътрудници на "Шарли ебдо" и двамата полицаи потресе целия цивилизован свят. И по най-затънтените краища на планетата със сигурност са чули репликата "Аз съм Шарли".
В Париж световни лидери се хванаха ръка под ръка и шестваха по централните улици. В предните редици липсваше американският президент Барак Обама, та се наложи държавният секретар Джон Кери да отиде на крака във Франция, за да замазва възникналата сконфузна ситуация.
Братята Куаши със своите
калашници постигнаха целта на преките си началници да всеят страх в сърцето на Европа, но и техните врагове на Стария континент не стояха със скръстени ръце.
Развихри се невиждана по размерите си кампания за защита на свободата на словото. 12-те жертви на екстремистите посмъртно бяха въвлечени в какви ли не кампании и инициативи. Обикновените читатели и различни организации се юрнаха да помагат кой с каквото може на оцелелите журналисти от френския сатиричен вестник.
Към изданието, което само допреди няколко месеца се бореше със зъби и нокти за своето оцеляване, сега текат буйни финансови потоци.
Защо става дума за пари ли? Така е устроено човешкото съзнание, че след първоначалния шок и огромната мъка да допуска нахлуването на далеч по-прозаични и дори цинични въпроси.
Дни след масовото клане в редакцията на "Шарли ебдо" започнаха някак притеснено да изпълзяват една след друга
информации за скоростното забогатяване на оцелелите
Също толкова срамежливо се прокраднаха и въпросите кой и за какво ще похарчи цялото състояние, което спечели френският вестник с издаването на първия си брой след екзекуцията.
Цифрите никога не са се интересували от човешките емоции. А в случая те са повече от категорични - сегашният екип на "Шарли ебдо" забогатява буквално за броени часове. Първоначално наследниците на разстреляните карикатуристи планират да отпечатат един още по-смел и безразсъден брой в 3 милионен тираж.
Само че след това са отпечатани още два милиона, като всяко копие се продава за 3- евро. Много бързо се намират и съответните специалисти, които да изчислят, че само от продажбата на 5 млн. вестници сатиричното издание ще спечели 8 млн. евро, и то след всички отчисления по веригата във вестникарския бизнес.
Скоро става ясно, че 5 млн. копия са крайно недостатъчни, за да се задоволи гладът на всички, които чак след масовата екзекуция са осъзнали своя огромен интерес към провокативните карикатури.
Налага се да бъдат отпечатани още 2 млн.
копия от новия брой на "Шарли ебдо". Излишно е да се коментира, че и те ще бъдат изчерпани като топъл хляб, от което в касата на вестника ще влязат още поне 3 млн. евро.

Какви други приходи очакват наследниците на разстреляните карикатуристи, четете в новия брой на в. "168 часа"