Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два инцидента със служители от Върховния администратвен съд се случиха за по-малко от 24 часа. Веднага възниква въпросът съвпадение ли е, че съветникът Тодор Тодоров е пребит, а няколко часа по-късно съдия Лозан Панов е блъснат, или има връзка между случаите.
Оказва се обаче, че причината, поради която кандидатът за председател на Върховния касационен съд в момента е в болница, е неправилно пресичане.
В същото време неговият колега, който беше пребит вечерта на 8 декември, видял предварително нападателите си, но не успял да им се изплъзне.
Съдия Лозан Панов е прегазен при Южния парк в София сутринта на 9 декември. Излизал за сутрешния си крос, когато все още неизвестен шофьор го блъска.
Причината за сблъсъка обаче била, че съдия Панов
рязко изскочил на
пътя и шофьорът не
успял да реагира,
съобщават източници на в. "168 часа". След катастрофата съдия Панов е настанен в "Пирогов" без опасност за живота, но в тежко състояние.
След сблъсъка обаче, вместо да намали, човекът зад волана продължава по пътя си и бяга от местопрестъплението. Върху колата има следи от катастрофата, но нито автомобилът, нито собственикът му все още не са установени.
Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. "До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа", обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Няма и запис от камера, който да уличи шофоьра. Причината е, че в Южния парк има само две камери, но по ирония - и двете бутафорни. Едната от тях се намира близо до местопроизшествието.
Стълбът бил купен заедно с кутията за камера, която обаче отвътре е празна
Така камерите около парка служат единствено да стряскат шофьорите, но няма как да уличат когото и да е.
По ирония на съдбата, именно съдия Лозан Панов е човекът, който успя да отмени фишовете от мобилните камери на КАТ. След решение на ВАС 130 камери спряха работа през март тази година.
Тогава съдия Панов уточни, че след влизането в сила на новите правила актове ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери. Именно такива се оказва, че липсват около Южния парк.
Преди седмица ВСС издигна официално кандидатурата на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. В деня след инцидента изтичаше крайният срок, в който той и другият кандидат за поста - заместник-председателят на ВКС Павлина Панова, трябваше да внесат концепциите си във Висшия съдебен съвет. Вместо това обаче от името на съдия Панов беше
внесена молба за отказ от участие в процедурата за избор на председател на ВКС
Случаят със съдия Панов е вторият инцидент със служител на ВАС. Преди него пострада съдебният помощник Тодор Тодоров. Докато катастрофата, в която пострада Лозан Панов, може да се тълкува и като инцидент, в първия случай със сигурност има умисъл.
Тодоров бе нападнат от трима души и пребит с тръби и винкели. Атаката срещу него станала близо до дома му в квартал "Красна поляна".
Тодор Тодоров усетил, че го следят, малко преди нападението, съобщават източници от полицията. 44-годишният мъж е бил нападнат пред дома си вечерта на 8 декември.
Побоят с винкели и бухалка вкарал потърпевшия в болница. Тодоров е с комоцио и счупвания на ръката. Личната и служебната му карта са откраднати. Минути преди побоя Тодоров разбира, че е в опасност. Връща се в блока си и започва да се вози нагоре-надолу с асансьора, като се
опитва да заблуди нападателите
Тактиката му обаче не проработва и тримата продължават да го чакат. Така се стига до нападението.
Друг член на ВСС - Димитър Узунов, коментира по повод на двата инцидента: "Можете ли да си представите - предния ден е бил пребит съдебен помощник от съда, в който работи г-н Панов.

Истината за двата инцидента, четете в новия брой на в. "168 часа"