Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виж показанията, заради които убиха тайния свидетел срещу осъдения беглец Йоско

Точно 8 денонощия след убийството на Филип Найденов-Фатик столичната полиция води в сградата на Софийския градски съд свидетеля Хрисим Хрисимов. Той е роден на 17 юли 1961 г. в София, разведен, неосъждан, но което много по-важно в случая - подпомага като логистик от 12 месеца бандата за отвличания, грабежи и убийства на Йосиф Йосифов-Йоски от Безден и Джаки Ръчичката от Княжево.
Група, разследвана за похищенията на Стефко Колев, на арабина Християн Валю, на сина на Венци Стефанов, на хърватския убиец Иван Може, както и за разстрелите на последния, на Фатик, на собственика на ресторант "Пчела" Николай Иванов, също и неуспешните атентати срещу Киро Японеца, Николай Цветин. Една от най-бруталните банди в България, която само за 3 работни дни след ареста получи 3-годишни ефективни присъди в Гърция, но пред която правосъдието в България е безсилно вече 25 години.
Четете за първи път целите показания срещу групата на свидетеля Хрисим Хрисимов, който само преди седмица беше разстрелян в София. Той е вторият човек от подземния свят, който проговаря срещу Йоско и е очистен в последните 6 месеца.
Разпитът е проведен по обяд на 27 август 2013 г. пред 19-и състав, наказателно отделение на Софийския градски съд, с председател Георги Колев.

Хрисим Хрисимов: Дадоха ми сака с калашника след убийството на Фатик

СВИДЕТЕЛЯТ: С лицата Дани и Йоско се запознах преди около година и 6-7 месеца, като Дани - Даниел, с прякор
"Лудия" или "Джаки", е среден на ръст, около 175 см, с атлетично телосложение, къса кестенява коса, светли очи, липсваща лява ръка до китката.
Живее на "Горнобански път" посока "Княжево", първия блок, успореден, вляво. Не мога да посоча входа и точния апартамент, автомобил "Мерцедес" Е - 500 - черен на цвят, с рег. № 4488, софийска регистрация или рег. № 8844; С тази кола обаче от няколко месеца не съм го виждал. От известно време управлява кола "Ауди" със софийска регистрация, сив металик цвят.
Йоско - Йосиф, за същия не зная да има прякор, висок около 168 - 170 см, здрав, пълен, къса кестенява коса, тъмнокафяви очи. За него зная, че живее в село Безден, Софийско. Ходил съм дотам, мога да посоча мястото, но не мога да го обясня.
Напоследък това лице го виждам няколко пъти с черен Мерцедес - S класа, софийска регистрация. Номер на колата не мога да посоча. Даниел разполагаше с мобилен телефон, на който съм звънял от време на време. Номерът е 0887205932. Аз се събирах с мои познати в кв. "Надежда" - втора част, до строителна фирма "Видира", където имаше ресторантче. Въпросните две лица от време на време се появяваха в ресторанта и обявяваха стока за продаване.
Когато се запознах с тях, предлагаха лекарства и по-точно капки за очи
Чешки бяха капките за очи.
В началото на август миналата година на същото място и двамата дойдоха, в същия ресторант, и ми предложиха, ако искам, те ще ми намерят къща под наем, която къща да наема на собствено име, като те щяха да заплащат наема и консумативи и да я ползват от време на време, като аз трябваше да живея в къщата. Искаха да е къща с гараж и не казаха за какво искат да я ползват.

Започнах да търся къщи по обяви, като аз им посочвах адресите и те отиваха да огледат къщите, като няколкократно се отказаха отнамерените къщи. От 1 септември 2002 г. наехме къща, находящасе в град Банкя, ул. "Цар Симеон" № 160, кв. "Градоман". Къщата беше наета чрез агенция, не помня името на агенцията.
Беше съставен договор със собственика на къщата, като за "наемател" беше записано мъж с имена Васил Илиев, като аз подписах за "наемател".
Аз се представих с тези имена на собственика. Никой не ми е искал документи, собственикът искаше само пари.
Йоско и Дани ми даваха пари за наем и други консумативи. Аз се обаждах на този телефон, който посочих, и тогава те ми даваха парите. Къщата беше наета за сумата от 250 долара на месец. За целия период, за който беше наета къщата, двамата са идвали в нея 6-7 пъти, като за преспиване саоставалидругихора-техни познати, според мен техни подчинени, защото двамата, които посочих, се изявяваха като шефове.
На едно от момчетата, които преспиваха в къщата,
прякорът му е "Шака", същият е висок 185 см, циганин. Другото момче, не зная как се казва, "Борчо" му викаха. Късо подстриган, тъмнорус, светлокестеняв, атлетичен, с татуировка на едната ръка, която представляваше форма на венец от тръни в областта на бицепса.
И още едно момче е идвало, което беше около 175 см,
слаб, жилав, за което зная, че е от Костинброд. Това момче беше с тъмна, чуплива коса. Винаги, когато посочените момчета идваха в къщата, винаги Дани ми се обаждаше и аз ги вземах от центъра на Банкя и ги качвах до къщата, с кола "Вартбург 353", рег.№ С 8397, която кола ми беше закупена и дадена от Дани и
Йоско, за да го управлявам. Дани и Йоско не разполагаха с ключ от къщата. Ключ от къщата имах само аз. Даже хазаите нямаха ключ. Единственият багаж - багаж в къщата не са носили. Дани и Йоско в началото на месец март тази година докараха кола джип - “Мерцедес”, с тъмносин цвят № 7887 - софийски номер, който и в момента се намира в гаража на къщата. Въпросният автомобил от тогава са го вземали 2-3 пъти Дани и
Йоско и на другия или по-другия ден са го връщали обратно в гаража. Ключовете от автомобила си бяха в тях.
На 17 юли 2003 г., спомням си добре датата,понеже беше рожденият ми ден, Дани ми се обади да се видим. Същият следобед, около 17 ч., дойдо ха с Йоско в кв. "Банишора" срещу ресторант "Сите българи" и ми казаха, че са намерили в Горубляне в първата автокъща от дясно по посока Панчарево, "Фолксваген Поло", като искат на следващия ден - 18 юли 2003 година, да изпратят с мен едно момче, което разбира от двигатели, че ще му дадат на него парите, за да се закупи тази кола.
Това момче трябваше да тества колата, за да види дали върви, или не върви. На 18 юли сутринта в
8,30ч при мен дойде това момче, което не си каза името, около 25 - 26 години, висок
около170см,слаб,с тъмнокестенява коса, права, несъвсем къса.

За това момче разбрах, че някъде в Княжево има собствен автосервиз.
Това момче го видях директно в Горубляне, на входа
на "Боила". Той каза, че са го докарали Дани и Йоско, но аз не ги видях. Аз и въпросното
момче потърсихме въпросната кола "Фолксваген Поло", като аз питах пазача къде е колата, защото я няма на паркинга. Но пазачът каза, че собственикът си пътува с
него, затова идва около 9 - 9 и нещо часа.
В това време на паркинга дойде един човек, който ми каза, че телефонът на "Полото" е изписан
върху друг автомобил. Аз се обадих на този човек, не помня номера. Набрах този човек от моя телефон - джиесем, Глобул"- 098.... 109. - другите цифри не помня.
Човекът ми каза до 15-20 минути ще бъде на борсата.
Името на човека не запомних. Беше висок, слаб. Човекът запали автомобила. Човекът, дойде с "Фолксваген
Поло". Остави го да работи, отвори предния капак. Автомобилът беше черен на цвят с две врати, номер не помня - софийска регистрация. Не се водеше по талон на този, който го продаваше. Беше обявен този автомобил за сумата от 2300 евро.
Аз седнах на задната
седалка, собственикът се качи да кара, а момчето - на предна дясна седалка
Оттам тръгнахме по "Цариградско шосе" до "Околовръстен път". След теста се
върнахме обратно. Момчето говори по телефона, като се дръпна от нас на около 4-5
метра. Когато се върна, ни каза за да се разбера за цената
и че трябва да взема автомобила. Аз започнах да се пазаря с продавача и накрая се
разбахме за цена 2100 евро. Взех от момчето парите, като той ми даде 5 банкноти по 500 евро
Тогава собственикът нямаше пари да ми върне. Аз имах в себе си 2 банкноти по 100
долара, като аз дадох на продавача парите в евро и 100 допара, които бяха мои. След
това се качихме заедно с момчето, изпратено от Дани и Йоско, в "Полото" и отидохме срещу Окръжна болница, където има чейндж бюро. Аз развалих 500-те евро и той ми
каза да сизадържаот тези 500 - 300 евро - тези, като 100, за които аз бях дал, и 200 до обявената цена на автомобила. Аз му върнах сумата от 200 евро. Преди да си тръгнем от Горубляне, се разбрахме на другия ден да се видим пак там, за
да ми на прави той пълномощно, да ми даде автокаското на
автомобила, както и някакво масло и други принадлежности към колата.
На чейнджа аз и човекът, който беше изпратен от Дани
и Йоско, се разделихме Той си тръгна с полото. На
другия ден - на 19 юли 2003 година, към 11 ч, аз отидох на
Горубляне, за да взема нещата от продавача, за които се бяхме разбрали. Каза, че не
може да ми направи пълнода отида до къщата, да взема сака и да го занеса. Те ме чакаха в градинката. Когато се върнах и им дадох сака видях, че са с "Ауди 80", сив металик - комби. Дадох им сака, разделихме се и се разбрахме около 1-ви да се видим и да ми дадат парите за следващия наем. Същия ден, в който им дадох сака, сутринта си бях купил вестник "Труд", в който имаше снимка на автомобила, който беше изгорял и на-
мерен до сметището "Суходол" и за който се твърдеше, че е лек автомобил "Голф"
(убийците на Фатик изоставят и палят автомобила, който ползват по време на
атентата - бел. ред.).

Когато видях снимката, 100 % бях сигурен, че не е “Голф”, а е “Фолксваген Поло”
Аз имах съмнения още от предишния ден, че това, което даваха по "Новините" и го
обявяват за "Голф", не е тази марка и имайки предвид това, че Дани и Йоско бяха закупи-
ли "Фолксваген" Поло преди около месец, предположих, че това е автомобилът, който
закупих за тях. Доколкото дочувах от разговори с Дани и Йоско и техните момчета, те се занимава ха и с грабежи, отвличане и
дрога,като веднъж чух разговор между тях, че са взели отнякъде, “думнали 52 касети”, което значи 26 кг хероин. Не можах да разбера нито
откъде, нито от кого са взети.
От момента, в който им предадох - предадох на Дани и другото момче сака, не съм
виждал нито него, нито Йоско, не съм виждал и техните момчета. Не са ми се обажда-
ли по телефона. Нямам представа къде пребивават те в
момента.
Разпитът завърши в 2 ч.

Коментара ()

Вашият коментар