Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ранната утрин на 4 ноември ужасяваща гледка смразява кръвта на столичани от квартал "Слатина".
14-годишно момиче лежи безжизнено върху козирката на жилищен блок.
Облечено е със светло яке, но въпреки това никой не го е открил до 6 сутринта.
Трупът най-вероятно е прекарал часове на мястото, където е паднало, момичето, след като се хвърлило от 12-ия етаж на блока. Веднага са извикани полиция и медицински екип, който само констатирал смъртта.
Загиналото момиче се оказва Мария Драгнева - осмокласничка в профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов".
Живеела с майка си и мъжа й в същия блок, където е намерено тялото. Никой от съседите обаче
не е чул нито звук
при падането
Кога и как тялото на ученичката се е озовало върху козирката на блока, дали сама е сложила край на живота си и защо би го сторила, са част от въпросите, на които все още няма отговор.
Следи от насилие или каквато и да е външна намеса преди скока не са намерени и затова се работи по версията за самоубийство. Предсмъртно писмо на мястото, откъдето е скочила - последния етаж на блока, също не е открито.
Ужасът за майката на Мария започва още на 3 ноември следобед. След като часове наред не успява да се свърже по телефона с дъщеря си и не я открива при никого от приятелите й.
Съученици на Мария разказват пред следователи за последните часове, в които са я видели. Следобед около 4 часа в училището й дошли две момчета, с които тя си тръгнала.
Преди тяхната поява нищо в поведението на Мария
не подсказвало, че тя
има някакъв проблем
или каквато и да е причина да мисли за самоубийство.
Двете момчета, които я вземат от училище, се оказват по-големият й братовчед и 18-годишен негов приятел от Банско. Съученичка, която била с нея в този момент, разказва, че двамата започнали да карат Мария да им намери наркотици още като пристигнали в училището.
Приятелката й я попитала какво прави с тези двамата, а момичето отговорило единствено, че това е братовчед й и той си е такъв.
Момчето е на 17 години. Заради проблемите му с наркотиците на родителите му им се наложило няколко пъти да сменят училището му. Дори накрая цялото семейство се преместило от Поморие в Банско, където синът им бил записан да учи. Въпреки опитите на родителите му, като сменят средата, да го откажат от лошите навици, в новия град той отново открил неподходяща компания - именно 18-годишното момче, с което се появил в училището на Мария.
14-годишното момиче тръгва с братовчед си, приятеля му и още едно момче от нейния клас към "Мегамол" в кв. "Люлин". Някъде там е
срещата за купуване
на наркотици
Според показанията на двете по-големи момчета купили трева. Твърдят, че само те двамата са пушили. Съученикът на Мария обаче твърди, че са дали и на нея и именно след това поведението й се променило. Станала мълчалива и вглъбена.
Веднага след като джойнтът е изпушен, съученикът й си тръгва, а Мария започва да се държи странно. Става неконтактна и се олюлява. Малко преди 16 часа тримата си тръгват от мястото, като братовчед й и приятелят му я оставят сама да се прибере до дома си. Според показанията на 17-годишния й роднина Мария се държала много странно, дори не им помахала от трамвая, на който се качила.
Съседка твърди, че е видяла момичето да влиза в блока, където живеело, около 16,10 часа. В това време то вече е спряло да отговаря на мобилния си телефон. Около 17,30 часа обаче на стената във фейсбук от мобилния телефон на Мария е
публикувано
"Обичай или умри"
Съобщението е нелогично, тъй като според приятелите на момичето то не е имало любовни проблеми.
В същото време майката на Мария, която часове наред не успява да се свърже с дъщеря си, подава сигнал в полицията за нейното изчезване.
Правят се експертизи за установяване на точното местонахождение на мобилното устройство по времето, откакто Мария е изчезнала, и когато е публикувано съобщението на стената й. Майката продължава да звъни на мобилния на дъщеря си, но тя така и не вдига.
Към 19,30 ч телефонът дава заето. Според разпечатката обаче тогава са използвани интернет услуги, а не е осъществяван разговор. В 20 ч мобилният вече е изключен.
Почти месец по-късно часът на смъртта все още не е установен.

Какво казват близките за обстоятелствата около смъртта на момичето, четете в печатното издание на в. "168 часа"