Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за година и три месеца трима от тях загиват неочаквано.
Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от СРС-тата, както и на бившия зам. главен прокурор Христо Манчев, който разследваше т.нар. "Бръмбаргейт" в дома на Никола Филчев. 8 години по-рано починаха и двама държавни служители - което прави смъртните случаи на замесени в афери със специални разузнавателни средства общо 5.
Началото на последната серия от трагедии е 11 юли 2013 г. Тогава проф. Евгений Николов загина при катастрофа в Кресненското дефиле. Той е човекът, който извърши
експертиза на записите по случая "Мишо Бирата"
При следващия скандал с подслушвания отново бе натоварен със задачата да направи анализ на техническите характеристики на сивия ван "Крайслер Вояджър", известен като "Кечъра". Професорът обаче загина преди да успее да завърши проучването си.
Следващите две трагедии, в които починаха хора, близки до разследванията за СРС-тата, се разиграха само в рамките на една седмица.
На 16 октомври тази година 38-годишният компютърен специалист Николай Найденов бе разстрелян с пет куршума на паркинг пред блок близо до 19-о училище в София. Оказва се, че той вероятно се е занимавал с възстановяването на записите от СРС-тата, които Радко Димитров - Радко Отвертката от СДОТО опита да изтрие, твърдят запознати.
Последната смърт около подслушванията беше тази на бившия зам. главен прокурор Христо Манчев. Той сложи край на живота си в дома си на 21 октомври в 17 ч. Тялото му бе изнесено 6 часа по-късно, след като в апартамента извършиха огледи разследващ полицай от СДВР, двама магистрати от националното следствие, съдебен лекар, балистик и биолог.
Манчев се самоубил
с един куршум,
изстрелян със законния му "Макаров", докато бил сам в дома си в кв. "Овча купел" в столицата. Причината за неговия избор били мъчителните болки, които изпитвал от 2 години вследствие на заболяване от рак.
Бившият зам. главен прокурор по времето на Никола Филчев е човекът, който започна разследването, известно като "Бръмбаргейт", за откритите през 2000 г. в жилището на тогавашния обвинител номер 1 недействащи подслушвателни устройства.
На 28 юни 2000 г. в апартамента на Никола Филчев бяха намерени микрофони, за които обаче така и не се разбра дали в действителност са работили и записвали главния прокурор. Обвинени, че са ги поставили, бяха петима служители на бившето СОТИ. Делото срещу тях приключи с оправдателни присъди на последна инстанция през декември 2007 г.

Кои други ключови фигури свързани с афери с подслушвания са починали напоследък, четете в новия брой на в. "168 часа"