Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Банковите кризи, както и земетресенията, потопите и изригванията на вулканите трудно могат да бъдат предвидени с точност, но променят живота на хората завинаги.
Опасността да загубиш спестяванията си нанася тежък удар върху психиката, който не винаги може да бъде излекуван.
Финансовите катаклизми връхлитат като стихия страната ни периодично през годините. Освен материалните щети, далеч по-непоправими се оказват емоционалните травми, коментират пред в."168 часа" психолози. Оказва се, че ефектът при хората с различен психологически профил е противоположен. За по-лабилните подобна ситуация
може да повлияе фатално,
а за волевите натури се явява дори мотивация за положителни промени в живота. Парадоксално, но някои от потърпевшите развиват здравословни навици, започват да ходят на фитнес, променят диетата си и затягат финансовата си дисциплина.
"Близък мой приятел
почина преди две седмици
в следствие на шока,
който претърпя заради банковата криза - разказва пред в. "168 часа" певицата Луна Йорданова - Той се казва Никола, беше на 62 години. Откакто научи за риска за спестяванията си, през цялото време поддържахме контакт.
До последно повтаряше, че няма да изтегли парите си от банката, дори да я отворят. Имаше наистина голяма надежда, че нещата ще се оправят. Но нервите му все пак не издържаха и не успя да дочака това да се случи. Постоянно говорехме само за спестяванията му, преди да почине.
Той беше живял дълго в Чикаго. Получаваше пенсията си в тази банка и по този начин живееше сега, тук в България.
Върна се у нас преди 3 години. Не можеше да си представи, че подобно нещо ще му се слумчи.
Това е най-тежкият случай, за който знам, но всеки ден се срещам с десетки други разбити човешки съдби. На всички тези хора несигурността им действа много тежко.
Дори на мен самата -
не мога да спя, не
издържам физически"
Екип на в. "168 часа" отиде на един от многобройните протести на вложителите.
Времето е мрачно, завалява дъжд, но въпреки това поне 20 души устояват на лошите климатични условия и излизат на улицата, за да покажат недоволството си. Голяма част от събралите се гледат с отчаяни погледи, а на лицата им е изписано страдание. Други крачат напред-назад с последна информация за развитията на събитията и информират останалите. Оказва се, че сред тях има и хора, които са
многократно излъгани от банковата система.

Целият репортаж, както и мнението на известни експерти за пораженията върху психиката на вложителите вследствие на банковата криза, четете в новия брой на в. "168 часа"