Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

135 кг хероин, скрити в тайник на камион, за малко да струват живота на шофьора Живко Русев. Българинът, заловен в Иран, се разминава на косъм от фаталната присъда през 2008 г.

Тогава обаче не се знае, че зад благосклонното решение на чуждестранния съд стои намеса на най-високо ниво.

Лично бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров разказва за първи път пред в."168 часа" подробности за тайната мисия, на която е бил изпратен, за да спаси живота на Русев. 6 години след като шофьорът е осъден на доживотна присъда в Иран, той изненадващо е върнат у нас, за да доизлежи наказанието си в родината. През 2008 г. обаче, когато на паркинг за тирове в Тарбиз
иранските тежковъоръжени барети обграждат
камиона му и малко по-късно откриват нелегалния товар, шансовете за неговото спасяване изглеждат нищожни.

В ислямската страна присъдата за притежание на 100 грама наркотик е смърт, а в камиона на българина са открити 1350 пъти повече.
"Живко Русев беше заловен с едно наистина огромно количество хероин в камиона - спомня си днес ген. Кирчо Киров. - Това е един съвсем обикновен човек, един шофьор, който очевидно е пътувал дълги години по тези трасета, в това число и Иран.

Това, че българската държава трябва да му помогне, беше решено от държавното ръководство. Президентът Георги Първанов и външният министър Ивайло Калфин прецениха, че  трябва да положат всички усилия, за да бъде спасен животът на този човек.

Нямаше никакви съмнения, че в неговия случай присъдата, която предстоеше, щеше да бъде най-тежката - екзекуция - смърт чрез обесване.

В координирани действия с Министерството на външните работи, президента и две големи партньорски служби беше взето решение аз да замина за Техеран, за да се срещна с отговорни ирански лица от държавната администрация, по възможност на най-високо ниво."

Подробният разказ на ген. Кирчо Киров за случая, както и кои други наши затворници са върнати в родината през последните 5 години, четете в новия брой на в. "168 часа"