Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АРЕСТ: Георги Грозданов 10 години е оглавявал БОП - Пазарджик, когато през 2010 г. го задържат.
АРЕСТ: Георги Грозданов 10 години е оглавявал БОП - Пазарджик, когато през 2010 г. го задържат.

Бившият шеф на БОП-Пазарджик, Георги Грозданов и неговият заместник Виктор Кожухаров, които са получавали всички възможни награди за работата си в службата, накрая попадат зад решетките по обвинения, за които свидетелстват задържани от тях.
Оказва се, че любовница на полицай, който свидетелства срещу тях, е причината за цялата тази сага, в която са разпитани над 100 свидетели, използвани са специални разузнавателни средства и двамата са отстранени от длъжност.
"През 2009 г. един полицай от КАТ - Атанас Шиников, прави среща в кабинета на служба "Вътрешна сигурност" - разказва Георги Грозданов. - Тогава той казва, че бил довел своя позната при мен, която искала да даде показания срещу сирийския гражданин Талеб Сабуни. Имала
информация, че той извършва трафик на наркотици, крадени коли
и ред други тежки престъпления и искала да свидетелства.
Известно време, след като била доведена при мен, срещнала Шиников и му казала: "Ти си голям глупак, как можа да ме пратиш при него. Това му даде основание да вземе 500 000 лв. от Сабуни, за да му направи чадър".
Истината обаче е малко по-различна. В действителност Шиников доведе при мен въпросната жена - Венелина Цветанова. Разпитвахме я аз и един колега. Нейните показания обаче бяха, че Сабуни я бил изнудвал. Двамата имали любовни отношения, той регистрирал фирма на нейно име и впоследствие се възползвал.
В същото време се оказва, че тя е любовница и на Атанас Шиников и му се оплаква. На него какво е разказвала няма от къде да знам. Показанията й при мен обаче се пазят, тя ги е писала собственоръчно. Още в същия ден извикахме районния прокурор, защото изнудване без СРС-та няма как да се докаже. Тя се съгласи да бъдат използвани такива средства, но в последствие си оттегли показанията - явно двамата със Сабуни са се сдобрили. Без тях нямаше как да продължим работата по този случай.
Мина известно време и двама бизнесмени дойдоха и също пуснаха жалба срещу Сабуни и в крайна сметка бяха събрани достатъчно доказателства и той лежа 7 месеца в ареста. Сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда, но в един момент каза, че не е разбрал какво подписва, защото не знаел добре български".
Показанията на Атанас Шиников, които дава пред "Вътрешна сигурност", стават основание за изготвяне на справка до Върховната касационна прокуратура. В нея присъстват 3 пункта, но
нито един от тях не отговаря на истината
Именно те обаче довеждат до ареста на директора и неговия заместник в БОП-Пазарджик.
"Подадохме жалба срещу него по повод на сведенията, които е дал. До началото на всичко това го знаех само по име", разказва Виктор Кожухаров - бивш заместник-директор на БОП-Пазарджик. Тогава Шиников е отстранен от длъжността си, но впоследствие отново е върнат в системата на МВР. От пресцентъра на вътрешното министерство обаче отказаха на в. "168 часа" разговор с него във връзка с този случай, тъй като е бил свидетел по делото."
Първият пункт на сведението срещу Георги Грозданов е за
покровителство на Талеб Сабуни срещу сумата от 500 000 лв
"В обвинението обаче пише, че съм искал 300 000 лв. от Талеб - спомня си Грозданов. - Тази сума се среща само в показанията на един бизнесмен Иван Иванов. Той казва, че това му станало известно, докато чакал на опашката за сирене. Каза ми точно тези думи на очна ставка пред следовател. Попитах го - "В Пазарджик още ли има опашка за сирене?".
Самият Талеб Сабуни на разпит пред съдия в мое присъствие твърди следното: "Грозданов никога не ми е искал пари и не съм му давал пари. Но ми е известно, че по една жалба на братя Заневи са
взети от чейндж
бюрото им
57 000 евро."
Всъщност парите ги бил взел кумът на Заневи, който е полицай в 4 РПУ - Андрей и бил много близък с мен. Били сме си ги поделили. Впоследствие се доказа, че с въпросния човек не само че не се познаваме, но и никога не сме се виждали.
Сабуни казва пред съда, че знаел за тази ситуация от Венелина Цветанова. Веднага след това обаче разпитват нея и тя казва, че знае същата история, само че от Талеб Сабуни. Съдийката се възмути.
В същото време въпросният Андрей нито е разпитан, нито има обвинение срещу него, макар че се твърди, че именно той е взел парите. Когато най-сетне го разпитаха, той потвърди, че никога не ме е виждал."
Ситуацията се заплита още повече, когато изведнъж се оказва, че според Шиников, същата Венелина Цветанова
била любовница и на самия Грозданов
"Шиников разказва как Венелина Цветанова му била изпратила имейл, в който обяснява, че спи с мен и аз я предупреждавам, когато има проверки. Тя има 3 магазина. Когато дошли от Икономическа полиция, тя знаела от мен предварително и скрила незаконните марки, които продава."
Самият Грозданов твърди, че това са пълни измислици. Зад този конфликт, на пръв поглед заради жена, стоят и редица други интереси, които са замесени. Според Грозданов в основата на обвиненията срещу него стои бизнесменът Иван Иванов.
Независимо кой е виновен обаче, факт е, че от 4 години насам кариерата и личният живот на Георги Грозданов и Виктор Кожухаров са съсипани. Преди началото на тази сага двамата са получавали десетки отличия от системата на МВР. Техният сектор е довел до над 100 осъдителни присъди, което си е своеобразен рекорд за работата на БОП.

Какви обвинения срещу полицаите се съдържат в справката на отдел Вътрешна сигурност, четете в новия брой на в. "168 часа"