Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разстреляният ботевградски бизнесмен Семко Семков е бил ключов играч в контрабандата на цигари, научи в."168 часа" от сигурни източници, които от години наблюдават нелегалния бизнес.
Причината за убийството било рязко преразпределение на пазара, твърдят още запознати.
41-годишният Семко Семков от години движел износа на български цигари към Косово и Турция. Бил е дясната ръка на известен наш контрабандист, свързан в миналото с голяма политическа партия. Ролята на ботевградския бизнесмен в схемите била на високо ниво - той ръководел основните дистрибутори,
които осъществявали самите пратки.
Семков влязал в бизнеса с контрабандата на цигари още през 1994-1995 г.
С други важни фигури в схемите се запознал по времето, когато нелегалните стоки се търгуваха главно през стоковата борса "Илиянци" в София. Именно от там се познавал с Бирмата - друг лидер на незаконния износ и внос. Двамата започнали да контрабандират цигарите "Бестмен" за българския пазар. Основната схема била с фиктивен износ. Стоката излизала от страната само по документи. Всъщност никога не преминавала граница и оставала за продажба на по-ниски цени в пределите на България, където се продавала нелегално, без да се заплащат акцизи в държавния бюджет.
Конфликтът, който източниците на вестника посочват като причина за смъртта на Семко, бил именно с Бирмата. Семков, заедно с други контрабандисти
искали да го
изхвърлят от бизнеса
Бирмата започнал да внася китайски ментета и пречел на установения модел на работа. След опита за изтласкването му от пазара обаче се стигнало и до фаталния за Семко Семков вторник - 19 август.
Около полунощ стрелец причакал Семков в двора на къщата му в Ботевград. Сигналът обаче е подаден чак в 7 сутринта, когато пазач на съседен имот, който също е собственост на Семков, намерил трупа му. Бизнесменът починал от кръвозагуба, установил екипът на Спешна помощ.
По време на убийството той бил сам в двора си, докато съпругата и двете му деца му били на море. Семейството почивало традиционно в черноморски курорт, в който Семков е собственик на хотел. Според непотвърдена информация 41-годишният мъж най-вероятно е бил следен известно време преди убийството.
Запознати твърдят още, че
идеята за преразпределението на пазара дошла малко преди връщането на Ваньо Танов като шеф на митниците. Самият Семков имал контакти със сина му. Павлин Танов беше замесен в скандал с контрабанда на цигари, докато баща му ръководеше КПП-тата в страната. Появиха се компромати, че наследникът също бил следен и подслушван именно заради евентуални връзки с контрабандата.

Още за контрабандните схеми, които действат у нас, както и за пътя на нелегалните стоки, четете в новия брой на "168 часа"