Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Ангелов:

- Иво, каква е равносметката ти от световното първенство?
- Веднага се сещам за летищата, които изучих добре. 5 бразилски града, 13 полета и 30 хил. прелетени километри са сухите цифри от моето пътуване. Със сигурност беше много изморително. Рио ми направи силно впечатление с атмосферата си, кварталите, плажовете и планините. Манаус също беше много интересен град в сърцето на джунглата. Това ми беше най-трудният период в Бразилия. Страхотна жега и влага. не се диша, имаш чувството, че въздухът може да се разлисти. не мога да си обясня как играха Англия и Италия в такива условия. Постоянно
течеше вода покрай слушалките ми,
а дрехите бяха нонстоп мокри. На всичкото отгоре ме бяха предупредили за маларията и комарите, които я разнасят. В тази връзка трябваше да ходя с дълъг ръкав в този ад и да пръскам със силен репелент малкото открити части по тялото ми. Сао Пауло е огромен град, който буквално те смачква с размерите си и 13-те млн. жители. Летището беше на 45 км от центъра.
- Как се оправи в този мегаполис?
- Имах огромния късмет на летището да ме посрещне бившият играч на ЦСКА Тиаго Силва. Не е малко местен да те закара до хотела, да ти покаже къде как стават нещата. Тиаго вече не се занимава с футбол. Наследил е от баща си строителен бизнес, менажира нещата и се справя добре в новото си амплоа.
- Чувал ли си легендите, че подобни големи спортни форуми са златна мина за пратениците на БНТ от гледна точка на възможността да се спестят командировъчни.
- Страхотна заблуда. Чудя се кой би повярвал в подобна измислица. Без да влизам в подробности, ще ти кажа, че направихме страхотен компромис с хотелите, в които спахме. ФИФА предлагаше възможност да се настаним в т.нар. медийни хотели, които са удобни като разположение, интернет и всичко друго, но нощувките в тях бяха значително по-скъпи от това, с което разполагахме. Наложи се сами да си избираме и уреждаме спането и въобще цялата логистика по време на световното, което, уверявам те, не беше никак лесна задача. По закон получихме по 100 долара за спане и 30 долара за нощувка, което въобще не беше много за цените в Бразилия по време на световното. Върнах се по-богат от световното, но на впечатления и емоции. Другото са абсолютни глупости.
- Това ти е трето световно, по-лесно ли ти е сега, отколкото преди осем години на мондиала в Германия?
- В Германия всичко беше организирано на световно ниво и ми беше лесно да се аклиматизирам и да живея там един месец. Преди това бях на Европейското в Португалия и имах събран опит какво се случва на голямо първенство и какво е моето участие в него. Лесно ми беше и от гледна точка, че нямах жена и деца и мислех само за себе си. След това за мондиала в Южна Африка се роди първото ми дете една седмица преди да замина. Това беше изключително изпитание за мен. В неделя изписаха жената и сина ми, а в понеделник аз заминах.
Когато се върнах след един месец, той си беше станал човеченце
В Бразилия пък отидох с още по-голяма отговорност, защото вече имам две деца. Мъчно ми беше за тях, притеснявах се как ще се справи съпругата ми, докато ме няма. Когато имаш семейство, отговорността е съвсем различна. Жена ми със сигурност също преживя пълноценно световното, справяйки се сама със задачи, които иначе са мой ангажимент.
- Можеш ли да направиш оценка на представянето си и това на колегите от държавната телевизия по време на Световното?
- Не очаквай от мен да се самооценявам. Убеден съм, че всички хора, които бяха ангажирани с това световно положиха огромни усилия. В Бразилия имах възможност за пореден път да се убедя как го правят медиите, които разполагат с адски много пари. С очите си видях как бразилски коментатор пристига на стадиона със служебен автомобил, отваря му се вратата, а след него асистентка му носи костюма. Той влиза директно, докато ние се редим на опашката. Той не мисли за логистика, хотели, полети, трансфери. Знам накъде отива твоят въпрос и ще ти кажа, че не съм перфектен. Всеки човек допуска грешки. Важното е да си ги видиш и да ги коригираш. Винаги знам след мач къде съм сбъркал и се стремя да не повтарям. Положих доста усилия, аз си знам
как се готвех през нощта, когато децата са заспали
да се подготвя за това първенство и винаги се опитвам да се развивам и да надграждам.
- Зрителите обаче са свикнали да търсят грешките, а ти им даде поводи за коментари и шеги с объркването ти на мача Бразилия-Чили. Защо Мексико?
- Честно ти казвам - този момент от коментарите ми в Бразилия въобще не го приемам като проблем. Допускал съм други грешки, които много ме ядосват. Многократното ми произнасяне на "Мексико" вместо "Чили" изглежда като гаф, но за мен не е. Едва ли има човек, който да си мисли, че не знам кои отбори са на терена. На коментаторите им се случват такива неща.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"