Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛИЗОСТ: Джери Ролингс имал влияние над Тато.
БЛИЗОСТ: Джери Ролингс имал влияние над Тато.

Българското посолство в Гана дава убежище на президента на страната Джери Ролингс, когато през 1985 г. недоволна група хора прави опит за преврат срещу него.

Той е шотландец по баща и ганаец по майка, лейтенант от военновъздушните сили. Взема властта с военен преврат първо през 1979 г., а после през 1981 г. След това противниците му непрекъснато се опитвали да го свалят.

Почти всяка година от управлението му е белязана

с опит за преврат

Той е бил на власт от 1981 до 2001 г., като първо оглавява революционно военно правителство, а в последните 8 г. става президент в резултат на избори. През 1991 г. под вътрешен и външен натиск Ролингс се съгласява да върне многопартийната система и цивилното управление. Той се уволнява от военновъздушните сили на армията и през ноември 1992 г. спечелва президентските избори като кандидат на новосформирания Национален демократичен конгрес.

Джери Ролингс минава за приятел на социалистическите страни. През 1985 г. e поредният опит за преврат срещу Джери Ролингс, начело с майор Кураж Каршигах. Лейтенант Ролингс притичал до българското посолство. Бил придружен от част от охранителите си, но семейството му го нямало. Влязъл в мисията ни и поискал политическо убежище. Идеята му била да прекара известно време там, докато неговите привърженици смажат преврата и се върне на власт. Точно така и се случило. Майор Каршигах и няколко други заговорници били осъдени и вкарани в затвора, като по-късно някои от тях били намерени обесени в килиите си. Според дипломатическите правила посолството е територия на друга държава. Когато някой поиска убежище, служителите в мисията или трябва да го пуснат, или да го изгонят. Разбира се, те трябва да поискат разрешението на българското Министерство на външните работи, но докато се чака размяната на грамите,

посланикът решава дали политическият беглец

може да остане

В случая глава на мисията ни е бил Костадин Гяуров, който е брат на оперния певец Николай Гяуров и преценил да даде убежище на Джери Ролингс. Впоследствие и от София дошла същата инструкция - да оставят президента на Гана в посолството, колкото е необходимо. Лейтенантът се славел с пристрастие към страните от Източния блок и знаел, че няма да му откажат убежище. Костадин Гяуров съдействал на ганаеца да се върне на власт и в един момент, когато настъпило време да се връща в България, той поискал ответен жест от Ролингс. Това се случило на следващата 1986 г. Посланикът дал сигнал на президента, че очаква реванш ганаецът да се опита по дипломатичен път да удължи мандата му. Така Ролингс поискал среща с Тодор Живков, за да лобира за своя приятел. Тато, естествено, приел президента на Гана и установил с изненада, че единственият въпрос, който вълнувал Джери Ролингс, е дали може да удължи мандата на Костадин Гяуров.

"Щом толкова настоявате, дръжте си го цял живот",

отсякъл Тато, ядосан. В крайна сметка оставил дипломата в Гана до пенсионирането му, което се случило 1 г. след падането на самия Тодор Живков от власт.

Присъствал на срещата между двамата държавни глави - на България и на Гана, споделил пред свои близки, че за първи път вижда Тодор Живков толкова ядосан, защото де факто ходатайството на Ролингс се възприемало като намеса във вътрешните работи на страната ни.

От друга страна, за бившия Първи било добре дошло да държи Костадин Гяуров далече от София. Дипломатът бил партизанин от Родопския отряд "Антон Иванов", впоследствие първи секретар на ЦК на БКП в Пловдив от 1962 до 1966 г., а от 19 ноември 1966 до 3 юли 1974 г. дори член на Политбюро. Горе-долу по това време бил

заподозрян в заговор

срещу Тато и за всеки случай бил изпратен като посланик първо в Улан Батор (Монголия), а после и в Гана.

"В крайна сметка нищо от не се доказа. Обвиненията, че Гяуров искал да направи пуч, увиснаха, но Тодор Живков си беше мнителен и взе мерки, като прати набедения за превратаджия посланик. Затова и все пак с охота отстъпил пред настояванията на Джери Ролингс да удължи престоя на дипломата", коментираха запознати.

Сред летците в България ганайският президент бил особено популярен.

"Джери Ролингс беше голяма работа! През 1984 г. бяхме в Гана, даде ни прием, много уважаваше българите, особено нас, от авиацията. Непрекъснато си спомням за него, защото

освен другите подаръци всеки получи за съпругата си (или майка си, или приятелката си) по 6 метра син плат,

чист памук с някакви африкански рисунки. Там жените се увиват с подобно парче плат по някакъв хитър начин и става нещо като доста официална рокля. Съпругата ми направи 3 чаршафчета, които години наред си постилахме върху надувните дюшеци на плажа лете. Ссега си ги използваме за завивки в жегите. Перат се постоянно. Е, ако искате, вярвайте - цветовете не са мръднали! И все си спомням капитан Ролингс!", пишат по форумите пилоти повече от 30 г. по-късно.

 

Лично писмо до Тодор Живков

В лично писмо до Тодор Живков от 1982 г. Джери Ролингс го кани на националните тържества по повод годишнина от революцията в Гана и изразява увереност, че заедно ще се преборят с империалистите.

"Революционните сили изпълниха историческата си роля. Процесите, които в момента се извършват в Гана, ни предизвикват да създадем истинска суверенна и демократична нация. Въпреки че разбираме, че това зависи от нашите усилия като нация, виждаме, че по своята природа на алианс социалистическите страни остават наши естествени съюзници.

Във връзка с нашето желание да дадем нов тласък на нашите отношения ви изпращам най-доверените си колеги да ви обяснят от първа ръка събитията в Гана.

Това са:

Г-н Крис Атим

Г-н Анса Асамоа

Г-н Куеси Амоако-Ата

Г-н Махама Бауа.

Революционното правителство на Гана е категорично, че заедно със съюзническия фронт ще можем успешно да преодолеем импералистическите машинации в нашия регион и да насочим усилията си само в икономическа посока."

 

Доставяли на дипломата ежедневно

мляко от специална селекция крави

Изпадането на Костадин Гяуров в немилост пред Тодор Живков не е по политически причини, а заради дребни битови проблеми, твърди съветникът на бившия Първи Костадин Чакъров.

Всеки ден Гяуров получавал свежи млечни продукти от крава, специална селекция, от съседното на Пловдив стопанство Войводина, докато е бил първи секретар на комитета в града. Това установила проверка на МВР след края на управлението му, когато на власт дошла Дража Вълчева.

Председателят на стопанството си имал списък с по-първи хора, на които пращал пресни яйца, плодове и зеленчуци. Списъкът на привилегированите наброявал около 20-25 души и между тях се оказал Костадин Гяуров.

"Всички тези неща се разбраха, когато комитета го оглави Дража Вълчева. Кочо Гяуров беше шеф на профсъюзите тогава. Спомням си точните думи на Тодор Живков на пленума, когато се обсъждаше този случай: "ЦК на партията не е институт за превъзпитание", допълни Костадин Чакъров спомените си.

ВИП доставките на мляко за Гяуров били констатирани от МВР, след като със случая се занимала Централната контролно-ревизионна комисия на БКП и се произнесла, че неправомерно са изпращани млечни продукти, плодове и зеленчуци на брата на оперния певец. След всички тези партийни и министерски заседания Костадин Гяуров бил изпратен като посланик в Гана.

Николай Гяуров
Николай Гяуров