Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УДАРЕН: Васил Найденов също има в паспорта си черен печат, но валидността му е изтекла. Той е категоричен, че вече пътува само с работна виза.
УДАРЕН: Васил Найденов също има в паспорта си черен печат, но валидността му е изтекла. Той е категоричен, че вече пътува само с работна виза.

Лекарите са категорични, че на възрастния американец му остава не повече от месец живот. Той посреща смело новината и започва да се прощава с роднините си.
Така и не успява да погали за последен път внучето си Майки. Детето не може да отпътува за САЩ, тъй като майка му - известната ни певица ДесиСлава, има черен печат в паспорта си.
"Заради едно недоразумение и завистта на хората вече няколко години ходя по мъките и все още не мога да се преборя с американската държавна машина. Детето ми има американско гражданство, но не мога да го пусна само на толкова дълго пътуване. Затова и Майки
не успя да види дядо си, преди да почине
Роднините му там искат да го видят, но засега това е невъзможно", разказа пред "168 часа" ДесиСлава.
Тя е една от многото български изпълнители, които нямат право да припарят на американска земя. В международните им паспорти анонимен
американски чиновник е ударил печат CANCELED,
с което ги е лишил от възможността да пътуват до една от най-привлекателните във всяко отношение страни в света.
С черни печати са още звезди от ранга на Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Белослава и много други.
Във фолк средите е още по-страшно. Над 50 процента от актуалните изпълнителки в бранша не ще успеят да разгледат лично страната на неограничените възможности. Човек би се зачудил как така толкова успели хора на изкуството получават толкова лошо отношение от американските власти.
Войната между US консулството и българските изпълнители започва още в началото на новия век. Тогава нашите естрадни и фолкзвезди вече са усетили предимствата на необятния американски пазар и
любовта на хилядите ни емигранти там
Общностите ни в Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон и други големи градове са готови да платят щедро, за да чуят любимите си български гласове. Гласовитите ни звезди започват да организират амбициозни турнета, но някои от тях искат да минат по тънката лайстна. Някой някъде им е подшушнал, че е по-добре да се правят на туристи в САЩ и уж помежду другото да пеят пред пълни зали и да прибират огромните си хонорари.
Схемата е много проста. Изпълнителят А отива в консулството и кандидатства за туристическа виза. На съседното гише певецът Б също ще пътува за Америка, но е решил да бъде изряден и е тръгнал да си вади работна виза. За първия всичко минава бързо и безболезнено и след като плаща малко над 200 долара, получава позволение да лети до САЩ. За колегата му нещата са много по-сложни. Той първо трябва да събере много повече документи, а след това
да плати около 2000 долара, за да получи работната виза
В САЩ мнимият турист също има много повече привилегии, тъй като пее нелегално и не е длъжен да отчита данъци за получения хонорар. При това положение не е чудно, че повечето български певци решават да се правят на луди и да влизат в САЩ като екскурзианти, които на среща с приятели решават да изпеят 10-20 свои и чужди парчета, пък ако някой даде хонорар, здраве да е. Схемата върви безотказно до момента, в който на родна почва завистта в шоу средите не активизира желаещите да прецакат другарчето по микрофон.

Коментари на известни родни изпълнители за визовите им проблеми в САЩ, четете в новия брой на в. "168 часа"