Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българка работи 7 г. като стилист в еротичен канал, който се снима у нас, но се излъчва в чужбина. Била е свидетел на заплахи от страна на араби, нетрадиционни сексуални желания и луди фенове, преследващи моделите.
Донка Боева разказва с подробности за различните страни на бранша за първи път пред "168 часа".
"Предаванията се правят много софт. Идеята е да бъде само еротика, без порно. Най-хубавото е, че всяко момиче определя работното си време. В началото, когато телевизията беше много нашумяла, моделите изкарваха по 3-4 хил. лв. на месец. Но по-късно се появиха още такива канали и конкуренцията смъкна хонорарите", казва стилистката.
Донка е гримирала доста известни лица като Мария Илиева, правела е ефектни аксесоари за Елица и Стунджи, Есил Дюран и други попфолк певици. Завършила е професионална гимназия за сценични кадри с профил грим и перуки в Пловдив, а след това сценография в НАТФИЗ.
Когато пристига в София преди 10 г., трябва да си намери работа възможно най-бързо. Така се озовава в еротичната телевизия
"Попаднах случайно на тяхна обява за гримьор. Приех работата. Цели 7 г. съм правила макиаж всеки ден. Тялото трябва да е перфектно. Прикриват се всички недостатъци.
Най-важното във визията е лицето, защото предаването започва с близък кадър и продължава надолу с тялото.
След няколко години започнах да се занимавам и с костюмите на момичетата. Често ме питат дали съм дизайнер, стилист или гримьор. Обичам да казвам, че съм художник, защото правя всичко това", казва Боева.
Стилистката трупа доста опит в еротичната телевизия. Каналът е предназначен за италианския, немския и арабския пазар, но снима само българки. Забраняват им да говорят родния си език заради собствената им безопасност и анонимност. Много пъти
вманиачени фенове искат
да разберат на всяка цена къде се намират моделите
"Всички момичета са студентки и знаят по 2-3 езика. Не е позволено да се говори на български. Така чужденците много лесно могат да се досетят къде се позиционират девойките и да ги притесняват. Имало е и зрители, които някак си са намирали студиото. Беше много забавно, когато клиент се снима пред портала на телевизията и ни изпрати снимката.
Случвало се е и да ни заплашват по телефона от арабските страни. Когато наближат религиозните им празници, някой се обаждаше и казваше: "Вие сте грешници." В началото беше странно, но свикнахме. Клиентите на такива предавания са пасивен тип мъже. Наблюдават отстрани, защото се страхуват да се покажат", казва Донка.
Еротичните модели се радват и на много романтични жестове от страна на зрителите. Често им изпращат цветя и подаръци.
"Това внимание се превръщаше донякъде и в преследване.

Най-странното нещо, което са изпращали,еше пари и кошница с храна за една много слаба госпожица. Подаръкът дойде с посланието екипът да я нахрани, за да надебелее малко", спомня си Донка.
Момичетата се подбират с кастинг. Ако се притесняват, могат да дойдат с приятеля си, за да се уверят, че няма да искат нищо повече от тях.
"Идвали са и доста известни модели, дизайнери, танцьори, стриптийзьори, които крият, че са работили там. Смятат го за срамно, което е странно. Няма значение дали ще излезеш на заведение с къса пола и деколте, или ще отидеш да се снимаш в еротично предаване, където не могат дори да те докоснат през екрана", коментира гримьорката.
В началото повечето момичета не са много ориентирани в професията. Впоследствие всяка една от тях започва да проявява женски черти и да влиза в роля според желанията на клиента.
"С времето всички свикват. Дори съм забелязвала как някои момичета се променят само за седмица. Идват срамежливи и свити, а се превръщат в девойки със самочувствие и претенции", казва Донка.
В еротичната телевизия няма възрастова граница.
Сред най-харесваните била точно 40-годишна жена
"Спомням си за рускиня, която правеше силно впечатление. Беше с едно от най-поддържаните тела, които съм виждала в телевизията. Спортуваше много и беше инвестирала в силикон. Интересното при нея бе, че не страдаше от ниско самочувствие, нито й липсваха пари. Просто професията й харесваше", казва стилистката.
Докато работи в телевизията, се сблъсква с всички страни на еротиката, както и с много нетипични желания от господа по целия свят.
"В началото си мислех, че тялото е основният инструмент, но разбрах, че фетишът е водещ за силния пол. Правило ми е впечатление, че
много заможни мъже са си поръчвали странни неща
Желаеха някое момиче да им напише името на лист и да го смачка по време на предаването или на балон и да го спука. Някои са искали и да ги обиждат. Други са си поръчвали също и момичето да си сресва косата, докато си говорят, или да й правят прическа. Харесват се много червените и дълги коси", спомня си Боева.
Всяка една услуга е качена в сайт, където зрителят може да си избере според джоба и желанието. Оказва се, че всяка нация си има различен фетиш. Донка забелязва, че източните държави предпочитат по-традиционни неща, докато западните имат странни желания.
"Германците си падат по женски стъпала
Обичат да гледат крака - някои боси, други обути. Харесват високите токчета и червени червила. Имаше и интерес към личното бельо на момичетата. Мъже си плащаха солено, за да им се изпраща нетрадиционната стока.
Италианците искаха да бъдат роби и да ги подчиняват. Обичаха да виждат жени като майките си на екран. Харесваха ретро визиите. Като цяло са романтично настроени.
Арабите пък си падат по пълни жени с големи гърди. Поръчваха си основно танци. При тях имаше и езикова бариера, защото не знаят английски. Често момичетата не ги разбираха", споделя впечатления Донка.
Обединяващ признак е и типът мъже, които гледат еротика, казва стилистката. Повечето са самотни, със здравословни проблеми. Други се грижат за майките си и им липсва женско внимание. За да запълнят тази празнина в телевизията, започват да организират виртуални вечери с дълги разговори с моделите.
"Чужденците си поръчват меню, а момичето сяда на масата. Вечерят двамата, като през цялото време имат връзка по телефона и разговарят. На тези мъже няма кой да им обръща внимание. Това са млади и красиви жени, които ги изслушват. Често клиентите споделят лични неща за живота си.
Забелязала съм, че харесват умните момичета
Няма значение дали е красива, а да умее да води разговор на всякакви теми и да бъде любезна. Клиентите ни търсят съпричастност към проблемите си. Моделите влизат в роля на психолог", разказва още Боева.
След като напуска телевизията, се замисля дали да не премине в порноиндустрията като гримьор или стилист. В крайна сметка продължава кариерата си с балета "Сикрет Гардън".
"Приключих с телевизията и започнах да правя тоалети за един балет, който имаше доста участия в чужбина. Обиколихме много държави. Интересното е, че навсякъде имаше различни изисквания. Бяхме в Дубай и Бахрейн, но там разголената визия не вървеше. Трябваше момичетата да бъдат покрити. В арабските страни залагат на пищния костюм, ефектните аксесоари и хореографията", разказва Донка.
В момента изработва сценичните облекла и прави визията на танцьорки в един от най-известните столични клубове. Сегашната й работа е голямо предизвикателство за нея, защото прави тоалети за 14 различни тематични партита.
"Разнообразието ме привлече.

Забавно е, когато трябва да направя страхотни карнавални или циркови костюми, а следващата седмица да бъдат в пълната противоположност с готик елементи или в бароков стил", казва Донка.
Заради натрупания си опит в еротичната телевизия често съветва танцьорките как да се държат на сцена.
"Най-добрият начин да разбереш какво харесва публиката е да се слееш с нея. Често се смесвам с хората в заведението и следя как реагират и какво коментират. След това просто насочвам момичетата на какво да наблегнат", разкрива тактиката си Донка.
При клубните танцьорки липсва бариерата и често имат пряк достъп до тях. Това създава неприятни ситуации.
"Понякога момичетата коментират в гримьорните колко злобно ги гледат клиентките. Това са жени с високо самочувствие, които са дошли, за да привлекат внимание, но се дразнят, когато мъжете заглеждат танцьорките. От противоположния пол рядко си позволяват пряк контакт с тях.
Случвало се е да им дават бакшиш или да им изпратят бележка",
казва стилистката.
Донка години наред е била в затворено общество между модели и колеги в телевизията, далеч от реалния живот. Работата в нощния клуб й дава много нови запознанства и вдъхновения.
"Обичам да наблюдавам хората. Оглеждам ги от главата до петите и неслучайно. Никога няма да забравя ценен съвет от едни пловдивски художници. Навремето баща ми ме заведе за консултация при тях. Единият от тях ми каза, че ако искам да се развивам в сферата, трябва да запечатвам като фотоапарат всяко интересно нещо, което видя. Така, когато търся вдъхновение, просто проверявам натрупаната информация. Помага адски много", казва Донка Боева.