Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската федерация по автомобилен спорт счупи всички рекорди и може да попадне дори в книгата на Гинес, сключвайки договор за състезание от националното първенство по планински изкачвания, което федерацията никога не е имала намерение да провежда.
Контрактът е сключен между Министерството на физическото възпитание и спорта на служебното правителство и автомобилната федерация на 27 май миналата година, като за целта тогавашният министър Петър Стойчев отпуска на БФАС сумата от 10 894 лв.
Това е държавната помощ, с която нормално се подкрепят състезания от националното първенство, а в договора като такова е споменато "автомобилно състезание "Смолян 2013" - кръг от националния шампионат по планинско изкачване".
Като втора страна по договора стои подписът на председателя на автомобилната федерация Радослав Козлеков.
Справката с проекта за календара на БФАС и с неговия окончателен вариант обаче показва, че в Смолян такова състезание изобщо не е било предвиждано,
а и от предвидените общо девет кръга не отпада нито един, за да има евентуалната нужда той да бъде заместен с надпревара в Смолян.
Справката на в. "168 часа" показва, че последното автомобилно състезание от това национално първенство е проведено в родопския град точно преди 38 години.
Така БФАС сключва договор и прибира 10 894 лв. за състезание, което не е планирано, не е проведено и за което, ако се изключат двама-трима души от федерацията, никой дори не подозира.
Само преди седмица от управителното тяло на алианса излезе адвокат Теодор Тодоров, който в продължение на 23 месеца се грижеше за
правните основания за взимането на решенията
на БФАС.
"Аз поне не зная да сме обсъждали изобщо такъв договор", категоричен е пред "168 часа" адвокат Тодоров. Той допълни, че практиката, а и установените правила в работата на борда е била, че за разходи и договори, които са на стойност над 5000 лв. се е искало общото решение на управителното тяло.
"Тази година не мога да кажа как вървим с финансовия резултат. За мене оценката за спорта е слаба и резултатите не са такива, каквито съм очаквал да бъдат. Не намирам, че управлението е ефективно. Това е самата истина" - заяви при подаването на своята оставка Тодоров.
Точно месец преди него, много вероятно запознавайки се с финансовата страна на спорта, от поста си секретар на БФАС напусна и Георги Гвоздейков.
Доста любопитно нещо в договора е това, че в него не е фиксирана нито датата на провеждането на "Смолян 2013", нито поредния кръг от шампионата на страната. Посочен е единствено срокът на действието на контракта - 30 ноември 2013 г.
И понеже до момента състезанието така или иначе остава единствено във въображението на шефовете от федерацията, към сумата на главницата вече са се натрупали и лихвите от 327,96 лв., с което общата сума, която БФАС ще трябва да възстанови на сегашното Министерство на спорта, е точно 11 266 лв.