Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Спенс, какъв е истинският повод за избухналата война между теб и Криско?
- Много крайно ми звучи това. Имам лично отношение към него, тъй като много съм му помогнал да пробие напред и да стане това, което е в момента. В тази връзка се чувствам отговорен да му кажа, че е прекалил със солта в манджата си. Любопитно ми е как избухна всичко, след като изкарах парчето "Кисело диско". В нета има още две-три песни за Криско. "Супер гъз" е една от тях и е с адски свежо звучение. На тях никой не им е обърнал внимание, а сега се разлаяха кучетата.
- Защо се учудваш - двама известни рапъри се вкопчват един в друг и публиката се настройва за зрелище.
- Някои опитаха да изкарат, че съм искал да го яхна това момче, за да трупа популярност. А истината е, че той ми беше като по-малко братче. Още от 2007 г. го познавам. Тогава се изявяваше като тур мениджър. Караше ме с колата, включваше микрофона, събираше ми багажа след края на изпълнението. Беше момче за всичко. Постепенно започна да прави разни неща и видях, че има талант и може да успее.
- Защо се разделихте?
- Едни други рапъри го подмамиха, че бързо ще го направят звезда. Нямахме подписани договори и един ден той си вдигна чуковете. Нямаше никакъв проблем за мен. Пожелах му успех. А той имаше наглостта да отнесе със себе си едно парче, което беше записано в моето студио. Чудех се дали да не реагирам, но реших да не му правя услуга и да трупа известност на мой гръб. После го наблюдавах през годините, че се развива. Дори го бях поканил на едно участие. Всичко беше окей. Но в един момент той реши, че е голяма звезда
и започна да се бъзика с римите ми
Това няма как да му го простя, при положение че е ял на масата на баба ми. Водил съм го жената да го нахрани, когато ми беше сол ташак. А сега ми се прави на интересен. Длъжен бях да му кажа моето отношение към него в парчето "Кисело диско".
- В песента си бил максимално изчерпателен.
- Предизвикан съм от неговите рими. Много е яко да кажеш на една мацка "Бременно момиче, ухаеш на аборт", но аз мога да отвърна: "Братле, ти си се объркал.
Това бременно момиче
е майка ти
И тя е била млада, когато преди 25 години те е износвала." Имаше нужда някой да му каже нещата такива, каквито са. Хората бързо забравят и сигурно не помнят как тая звезда се отнесе към едно благотворително парти в Стара Загора. Отишъл и отказал да пее за без кинти. Така и така си там - направи кеф на хората. А той се врътнал като Лайза Минели на Габрово (Криско е роден там, бел.ред.) и си заминал. А след това пред камерите дарява 1000 лева, за да си измие ръцете. Егати пошлото изпълнение.
- Интересно какъв ще е клипът на песента "Кисело диско"?
- Всичко е окей в това отношение. Кристиан толкова се изнерви, че сам написа сценария с изстъпленията си в онзи хотел в Горна Оряховица. Сега само търсим място, където да повторим зулумите му. Звънях в Горна Оряховица, защото исках автентичност. Но собственикът беше толкова изнервен, че дори не искаше да ми изслуша идеята. Разбирам го човека.
- Ще е интересно двамата да излезете на една сцена и да се разберете там.
- Криско няма топки за подобно изживяване. Знае, че чичкото ще го разцепи на фристайл, на лайв. Нали аз съм го учил на тези номера. Три години обикаляше с мен и ме гледаше какво правя на сцената. Сега повтаря, въпреки че не му се получава, защото
винаги е изтрещял
по време на живо изпълнение. Кеворкян го попита "Готин ли си". Отидете на негово живо изпълнение и го вижте дали е готин, или е абсолютно неадекватен. Пак ти казвам - отговорен съм, че го обучих това сникърсче как да се развие и сега трябва да го свалям обратно на земята.

- Снимката с името му върху опърленото прасе не е ли малко прекалена?
- Заклахме животното с приятели и реших и аз да се избъзикам. Приятел пусна снимката във фейсбук и учудващо за мен тя беше споделена над 800 пъти. Лапетата си създават грешна илюзия, кефят му се, но има и и по-трезво мислещи, които знаят за какво става дума. Тъпото е, че се превърна в модел на подражание. Претендира, че е реален и живее живота, за който пее, но в действителност се прави на гърмян заек. Ако пуша трева, пея за нея. А той пее за кокаин и после твърди, че в тоалетните влизал със сламка, за да си пие натуралния сок. И децата му се възхищават. Криско е новият Мишо Шамара. Едно време и той така се беше усетил, че трябва да забаламоса подрастващите. Защото те купуват дискове. Отиват при мама и се развикват, че искат новия албум на този или онзи. И на Мишо му хрумна да ги зарибява яко. Затова и сега исках да разбуня духовете и да видя дали малките имат акъл в главата си.
- Шамара сега опитва, както ти се изрази - да зарибява публиката на една политическа партия. Успешно ли ще е за двете страни това сътрудничество?
- Мишо Шамара ще бъде употребен като курва от политиката. Явно е гладен за пари. Ясно е, че тези неща не се случват безплатно, дори става дума за големи суми. Но накрая ще се окаже употребен. Политиката е
долна игра
и никога не съм си позволявал да се набърквам в техните интриги. Наскоро приятел ми се обади да ми съобщи, че в укипедия били написали, че съм комунист. Добре се посмях. Сигурно всичко тръгва от една снимка със Сергей Станишев.
- За какво става въпрос?
- Дълго време мои приятели рапъри ме бъзикаха, че съм от БКП, а сега същите тия момчета работят с БСП и се бият в гърдите колко са големи. Историята е съвсем проста. По онова време работех в Би Би Ти и на един купон на телевизията се изсипа целият висш апарат на БСП. Видях Станишев и поисках да се снимаме. Точно преди да ни щракнат, направих характерния знак на победата, а той го изтълкува като провокация. Казах му: "Спокойно, г-н Станишев, не съм политически ангажиран, не ви поднасям." След това записах парче за СДС, но никога не съм отправял политическо послание. Не съм от тези, които като вземат парите и крякват:
"Гласувайте за спонсора,
защото той ще ни оправи всичките проблеми". На изборни митинги с песните създаваш настроение сред хората и помагаш на публиката да хареса поне малко повече политика на сцената.
- Какво се промени в рапа, че стана толкова популярен сред младите?
- Комерсиалният рап много бързо измества чалгата. Просто иззе функцията на кръчмарската музика да проповядва определени ценности. В чалгата много от текстовете са писани от опитни поети, които са принудени да се съобразяват с обществените норми. Рапът използва езика на улицата и много бързо влиза в сърцата на младите хора.
- Не усещам дали одобряваш, или не тази тенденция?
- Не съм аз този, който ще дава оценка. Това се случва и няма да спре. Родителите имат най-важната роля в живота на своите деца. Те трябва да им покажат кое е истинско и кое фалшиво. Не може само бачкане, бачкане и после телевизия. Трябва да навлезеш в света на детето и да го напътстваш. Така че после и порнофилм да им пуснеш, те да са наясно за какво става въпрос и да реагират адекватно. Мога да отговарям само за моите две деца и знам какво ще им покажа да слушат и гледат, за да оценяват качественото от обикновения пълнеж.
- В рап учебниците пише, че всеки, тръгнал да прави кариера, трябва да свърши някоя глупост и да го припознаят за лошо момче. Не разиграва ли подобен сценарий в политиката Волен Сидеров?
- Прекалено много внимание му се обръща на този перко. Нали си има телевизия, където само него показват. Защо и другите да се интересуваме от радикалните му глупости. Такъв пиар върви на рап изпълнител, но не и на един качествен политик. На него му е необходима умереност и дипломатичност. Нали знаеш, че дипломат означава човек с две лица.
Трябва да се усмихва дори и когато губи
Сигурно се е заобиколил със съветници, които му дават някакъв грешен акъл.
- Доста години си в шоубизнеса. Усещаш ли някаква промяна в себе си?
- Може би съм станал малко по-спокоен. За толкова време осъзнах, че колкото и да лаеш, керванът си върви. За нищо не съжалявам. Срещнах се с народната любов, която струва много повече от купища пари. Предпочитам да не съм богат, но когато имаш любовта на улицата, няма да умреш гладен.
- Младите, които напират след теб, едва ли ще те разберат. Те искат сега, на момента да са известни и богати.
- Лошото е, че малките нямат необходимия респект към по-големите. Бъзикат се с "Татко Спенс" и "Чичко Спенс", но едно време с дезодорантите на майките си са повтаряли моите рими пред огледалото. Това няма значение,
не търся някакъв реваншизъм
Достатъчно съм видял и съм взел от рапа. Дори в момента се чувствам уморен да обикалям страната, въпреки че продължават да ме канят. Пожелавам на всеки като мен да прави това, което му е на сърцето и на всичкото отгоре да печели пари.
- Защо не гледаме новите ти песни по музикалните телевизии?
- Никога не съм се стремял да бъда медиен рапър. За да се въртиш по медиите, е необходимо да си сложиш автоцензура. А аз искам да казвам нещата такива, каквито са. За сметка на това си имам ъндърграунд живот и не съм спирал да се развивам. Интернет вече влиза в почти всеки дом, хората лесно могат да ме видят и без да ме въртят по радио и телевизия. Наскоро пуснах и свой видеоканал в YouTube, там показвам моето изкуство без цензура.
- Няма как да ме убедиш, че така е по-лесно да печелиш пари от музика.
- За толкова години в бранша съм осъзнал колко много мераклии има да се качат на този клон. Загубен си, ако чакаш някой да дойде и любезно да те покани да показва твоето парче по телевизията. Не става така.
Трябва да ръчкаш с лактите останалите
или да си платиш
Не съм от тези, които искат на всяка цена да ги въртят. След първия бум на рапа преди години нещата много се промениха. И през всичкото това време целта ми беше да остана себе си и да не се пускам по течението. Не се продадох, удържах на принципите си, не се превърнах в обикновен лицемер. И затова хората още ме харесват и искат да слушат музиката ми. Публиката е като жената - гониш ли я, тя бяга, побегнеш ли, тя тръгва по петите ти. Не трябва да й се дупиш.

 

ШЕГА: Спенс изписа с ножа името на колегата си върху кожата на опърлено прасе.
ШЕГА: Спенс изписа с ножа името на колегата си върху кожата на опърлено прасе.
ИЗВЕСТЕН: Криско се радва на страхотна популярност сред българските тийнейджъри.
ИЗВЕСТЕН: Криско се радва на страхотна популярност сред българските тийнейджъри.
СБЛЪСЪК: Спенс е убеден, че Шамара не се е навил безплатно да ходи на митинги.
СБЛЪСЪК: Спенс е убеден, че Шамара не се е навил безплатно да ходи на митинги.