Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Сашо, зрителите сякаш харесват непринуденото ти държание с най-важните хора в държавата. Толкова ли е трудно за другите ти колеги да говорят нормално с политиците?
- Повече от 35 години съм в тази професия и съвсем нормално придобих огромен опит. От друга страна, през всичките тия години успях да практикувам занаята по достоен начин. Не можете да намерите човек, който да излезе и да каже: "Еди-кой си купи Сашо Диков." Хората, с които разговарям, знаят, че от мен могат да очакват всякакви гадни въпроси, но не и опит да уредим нещата под масата. И за да съм съвсем откровен, ще призная, че не изпитвам респект към събеседниците си заради поста им. Въобще не ме вълнува дали е депутат или министър. Тия хора са ми израснали пред очите в кариерата си. Спомням си навремето Иван Костов и Венци Димитров
как се носеха опърпани
С увиснали пуловерчета и овехтели сака прокарваха своите модерни икономически идеи. А Сергей Станишев? Как да се респектирам от неговата позиция, като знаем какви бяха привилегиите на баща му.
- Някои ще се обидят, че ги пропускаш.
- Всички са ми минали през очите. Бойко Борисов беше момче от нашата, спортната черга. Да не забравя и Орешарски. Не може да ме притеснява човек, който грам не смее да се противопостави на всякакви назначения, идващи от ДПС. Много смешна история бяха случаите с чиновници, които бяха назначавани сутринта и уволнявани вечерта, а техният шеф да ми казва в очите в парламента, че не знае какво е това ВИС и СИК. С всички тия хора гледам да си свърша коректно работата дори и да ми се наложи да се държа непочтително.
- Казваш, че не си се продал. Дали тези 35 години опит нямаше да ти донесат доста тлъста сумичка?
- Имал съм възможност да ги продам, но много вътрешни бариери са ми попречили. Наскоро направих интервю с Кубрат Пулев, в което ми сподели за офертата да вземе германско гражданство и така да спечели някъде към 10 млн. евро. Казвам му: "Извинявай, но 10 млн. са си 10 млн. Защо не помисли, че няма да е лошо да станеш германец." Той ми отговори: "Първо, никога не бих плюл на името си, и второ, не съм алчен". Точно тези бариери съществуват в мен. Не мога да си представя как взимам пачката, за да отстъпя от принципите си.
Това ще е край за мен
После някой ще ме държи в ръцете си и във всеки един момент да ми натяква нещо от рода на: "Не се прави на интересен, щото вече съм те купил за два лева или за двеста хиляди." От друга страна, в живота си съм имал много късмет и в професионалния, и в личния живот.
- В какъв смисъл?
- В смисъл че съм имал достатъчно кадърност, която се е съчетала с добро стечение на обстоятелствата. В момента едва ли има друг човек в България с толкова голям обем ефирно време като мен. Затова се искат лични качества и късмет. Още преди 10 ноември си бях извоювал правото да правя предаване, в което можех сам да определям темите и гостите. Говоря за "Маратон". В него нямаше политика, само спорт и ме оставяха да развивам нещата така, както сметна за добре. После през 1992 г. напуснах БНТ и съдбата отново ми се усмихна. Попаднах на собственици на "Канал 3" в лицето на Величко Найденов и Николай Вучев, които ми дадоха възможност 15 години в най-разюздания смисъл на думата да снимам каквото си искам и да говоря за когото си искам. Ето че сега за пореден път съм късметлия. Със собствениците на продуцентската къща "Телеман" Боян Петков и Николай Русакиев мислим по еднакъв начин. Сякаш съм попаднал на остров утопия в едно медийно блато, каквото е нашата професия в момента.
- Липсват ли ти ония моменти, в които крещиш на Петя Петрова да приклещи в ъгъла футболисти, съдии или треньори, които гледат да се измъкнат по терлици?
- С "Канал 3" имах доста необичайно изживяване, което ми се беше случвало само още веднъж на 23-годишна възраст. Тогава ме отказаха от ските с мотива, че не съм достатъчно перспективен. Спортът беше смисълът на живота ми и малко след отказването ми въобще не съм знаел на кой свят се намирам. Година по-късно се чудех как е било възможно въобще да упражнявам толкова налудничав вид спорт, изпълнен с опасности от тежки контузии.
Парализирах се от мисълта,
че съм летял със застрашаваща живота скорост надолу по пистата. Малко след като се махнах от "Канал 3", се завърнаха отдавна забравени емоции. Чудя се и се мая как съм могъл толкова години да хвърлям огромно количество усилия и нерви. Няма сума, условие, обещание, заради които да се върна на стария режим. Докато си вътре в нещата, не усещаш безумието, на което си бил подложен и какво ти е коствало. Всяко нещо се плаща в тоя живот - На теб какво ти струваше успехът?
- Платих с разни здравословни проблеми. Част от тях преминаха, други все още ме мъчат. Навремето известният цигулар Минчо Минчев ми беше показал огромно синкавомораво петно, което му се беше образувало на ключицата. Същия белег на същото място бях виждал върху кожата на олимпийския ни шампион по щанги Асен Златев. Чудех се как цигулар и щангист са белязани на едно и също място. На Златев му се беше получило от лоста, а на Минчев от цигулката. Виртуозът ми казваше: "Не мисли, че е лесно да си цигулар.
Аз съм един абсолютен инвалид
Пети, шести и седми прешлен са изкривени, имам артрит на пръстите, другата ми ръка изгаря от болки." Няма човек, който да не плаща със здравето си за големи резултати, които го издигат над другите. Бях избрал с адски нерви и неприятности да вървя нагоре, което е най-самоубийственият начин. Сам се бях вкарал в този капан.
- Рейтингът на българския футбол и сега е много висок. Смяташ ли, че и ти имаш "вина" за силния интерес към играта?
- Мненията по този въпрос са на двата полюса. Едни казват, че съм помогнал, а други ме обявиха за най-големия враг на българския футбол. И с мен, и без мен този спорт винаги ще вълнува българите. За да върви напред, трябват много инвестиции, платен канал и куп още условия, които сега са само в сферата на фантазията. В момента този продукт е на загуба. Тв 7 и News 7 наляха много пари, но с това си купуват имидж и едва ли се надяват на възвръщаемост. Тепърва ги чака много работа, и то различна от тази да направиш едно студио и да включваш директно треньорите след мача. Телевизионният бизнес
е яко бачкане
Защо ли продължават да се чудят, че Слави Трифонов продължава да няма конкуренция? Той е роб на работата. Екипът му също действа на пълни обороти. Явно не го чуват, когато казва, че се е оженил за професията си. В този занаят успелите преминават през няколко фази. В първата са канските усилия да пробиеш. Във втората вече си най-добрият, хората те харесват, че си съвършен, но ти осъзнаваш, че може още по-добре. Това е най-гадният период, в който се самоизяждаш от вечното недоволство и съмнения дали не е могло поне още малко по-добре. След това е и третата фаза, в която или си казваш "Супер съм, ще го карам на стари лаври", или продължаваш да ровиш. Някои се уморяват, а другите бачкат, докато могат.
- Сещаш ли се за футболист, треньор, бос или съдия, който ти се е обадил с думите: "Сашо, липсваш ни на стадиона"?
- Много са се обаждали, но не са ме впечатлявали. От две години насам изгубих интерес към футбола. Толкова се изроди тази игра, че сега огромен процент от мачовете са пълен фарс. И нашето първенство е в плен на тотомафията. Предишното ръководство на МВР нищо не направи по въпроса. Сегашното обеща, но до този момент няма никакъв успех. Никой не ме потърси.
- Имаш ли какво интересно да им разкажеш?
- Разбира се, че има. И не само аз. Очевадни са далаверите в някои мачове. Толкова ли е трудно да се следи колко идиотски се развива един мач и как вървят залозите за него, за да се събере две и две. В Европа явлението го има, но там се опитват да ги разкатаят. При нас всичко е мирно и тихо. Стоичков преди време се усъмни, че и самото ръководство на МВР е част от схемата.
Веднага му спретнаха номер,
викайки го в ГДБОП на разпити за мачовете на "Литекс", за да го дискредитират пред целия свят. Някой не се ли пита от какво живеят футболисти, които по 4-5 месеца не са получавали заплати. С какво купуват хляб на децата си? Това не са фикуси, да фотосинтезират. Всичко идва от нерегламентирани залагания. Босовете си помагат по същия начин, за да крепят криво-ляво отборите си. Това е истината, но никой не смее да се захване с тотомафията.
- Каква е разликата между работата ти на терена преди и сегашното ти "стажантстване" в парламента?
- Няма особена разлика. Номерът е да си обичаш работата и да правиш нещата по най-добрия начин. Телевизията в новинарския й аспект не е за нормални хора. Трябва да си болен, да те човърка по 24 часа в денонощието как да стигнеш пръв до новината. Понякога секунди отпускане ти костват първото място. Така се случи в деня, в който простреляха Златко Баретата. Делото му беше насрочено за 9,30, а него го простреляха 7 минути преди това. Баровските екипи, които идват в 9,25, го изтърваха за 2 минути. Такъв е занаятът, че стремиш ли се към комфорта и хитреенето,
отиваш назад в класирането на най-добрите
Самият аз имам два възможни варианта на поведение. Единият е да се държа като голямата звезда, каквато съм. Позволено ми е да си стоя в уютното студио и да давам акъл на събеседниците или да държа проповеди. А другият е да се блъскам с репортерки на по 20-22 години. Сигурно някои ми се смеят, но продължавам да ходя и да се блъскам, защото няма кой да ги задава тези въпроси. Така го разбирам този занаят.
- Не ти ли се струва, че сякаш скандалът се обезцени у нас? Каквото и да извадиш на бял свят, то бледнее на фона на общия хаос.
- Снощи разговарях с адски интересен човек, който би предизвикал истинска сензация, ако се съгласи да даде интервю. Попита ме: "Защо ми е да говоря, какво ще се промени?" Отговорих му, че трябва да опитаме да вървим към по-добре, колкото и да е нищожен шансът. Работата ми е да
задавам правилните въпроси
и да търся истината
И ще продължа да го правя въпреки отказа на някои хора да ми дадат интервю. Волен Сидеров и Пламен Орешарски упорито се дърпат да ми гостуват. В същото време охотно, по няколко пъти, ходят в други предавания, които са в пъти по-негледаеми от моето. Орешарски обеща през пролетта и се надявам най-сетне да удържи на думата си.
- В тази връзка - беше анонсирал гостуване в Сараите?
- Отдавна искам да направя интервю с Ахмед Доган, но това зависи от него. Нееднократно съм отправял покана към него и към други хора, които биха били страшно интересни на публиката. С всеки значим човек бих говорил независимо дали съм в добри, или ужасно лоши лични отношения с него. Съжалявам, че нито Кеворкян, нито Люба Кулезич се съгласиха да гостуват в предаването.
- Какво е мнението ти за почти бясната размяна на известни лица между най-гледаните телевизии?
- Преди време говорих с Ани Цолова, за да й обясня каква е обстановката в Нова телевизия. След това и на Миролюба Бенатова подсказах, че ще се чувства добре в "Телеман". Не знам доколко моите думи са им повлияли да вземат решение и да се отърват от цялата тази лудница, която е в Би Ти Ви. Но съм сигурен, че тия размествания са едно от най-добрите неща, които са се случвали на телевизионния пазар през последните години. Нещата се раздвижиха в положителна посока. Напускането на Ани и Виктор Николаев със сигурност е променило позицията на Би Ти Ви, че
журналистите са роби, закотвени с желязна халка за корабния трюм
Работещите във всяка телевизия би трябвало да имат куража да държат на правата си пред шефовете, които ги мачкат. Трансферите бяха изключително благоприятни за самия мен.
- Какво имаш предвид?
- Страшно съм благодарен на Карбовски и на неговата любов към парите. Поблазни се от банкнотите и напусна по най-идиотския начин "Телеман" - компанията, която го създаде и която имаше основна заслуга за неговото израстване в кариерата. Мартин е много умен и кадърен журналист, но се отнесе скандално с предишните си колеги. Има нахалството да изкопира едно към едно старото си студио на новото си работно място. Доскоро използваше материали, заснети с техника на "Телеман", пусна материал на бившата си колежка Нина Александрова, в което няма никакво участие. Това е върхът на идиотщината, но всеки сам решава как да действа.
- Нали знаеш, че ще предизвикаш ответна реакция.
- Въобще не ме интересува. Не смятам, че любовта към торбата с парите е нещо обидно. Той така го разбира живота. И аз имах сериозна финансова оферта от Тв 7, от Би Ти Ви също ми обещаваха много неща, но действам по различен начин и няма как да напусна "Телеман".
Не нападам Карбовски
Той е част от един пазарен капитализъм - див, балкански, но капитализъм. При Ани, Виктор и Миролюба парите не бяха мотив да напуснат въпреки всички лъжливи писания, но и те ще помогнат на другите да си искат повече, ако наистина вършат работа. Карбовски, да е жив и здрав, ако не беше напуснал, нямаше да стигнат до мен и да ме поканят. Държа няколко рекорда по гледаемост на предавания, в които съм участвал, но и всички ме наричаха
неуправляем, неудобен, скандален
Само че Тв 7 привлякоха доста хора, Иван и Андрей също се преместиха, а Карбовски беше капката, която преля чашата. И другите телевизии се осъзнаха, че нещата са опрели до кокала, и се решиха да направят рисковани ходове, какъвто е и моето привличане.
- Нали знаеш, че щеше да разбиваш всички рейтинги, ако беше отишъл в Би Ти Ви, която и до днес е най-гледана?
- Тя имаше шанса да е първата частна телевизия и успя да се възползва от силния старт. Осъзнавам какви щяха да са ми привилегиите, ако бях казал "да" на тяхното предложение. Но не мога да се махна от работодатели, които спазват уговорките си. На такава фаза в живота си съм, че не мога да убия морала си.
- Тази есен битката между риалити форматите е по-ожесточена от всякога. Гледаш ли ги?
- Още от първия "ВИП брадър"
всяка година ме канят
да участвам. Отказвам и продължавам да не ги гледам. Те са измислени от гениални хора, за да привличат масовия интерес. Падам си по истинското житейското риалити, в което са показани реалните проблеми на хората или далаверите на властта. Това е трудно, опасно и точно заради това вълнуващо.
- Гледа ли "Четвърта власт"?
- Само фрагменти, и то от чисто професионална гледна точка. Смятам, че е грешно да се занимаваш с проблемите на един вестник, тъй като това е умиращ вид. Задължително беше темата да е животът в една телевизия. Мини купърът и фешън историите също ми дойдоха в повече. Не ги разбирам какво искат да ни кажат. Хубаво е да се съживят сериалите. Голям фен съм на "Под прикритие", който е качествен продукт. Само в последния сезон малко засилиха спецефектите за сметка на съдържанието.