Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИКРОФОН: Графа подготвя голям концерт в Зала 1 на НДК.
МИКРОФОН: Графа подготвя голям концерт в Зала 1 на НДК.


Срещата е закована за 09,30, но после се разбираме за 11. Накрая си стискаме ръцете за 16,00 часа, а Влади Ампов-Графа долита с известно закъснение. Няма как да му се разсърдиш, ако поне отчасти си запознат с дневната му програма.
В момента той подготвя новото риалити на ТВ7 - "Музикална академия", движи нещата около предстоящия на 12 ноември концерт в НДК и на всичкото отгоре трябва да пътува за участие в Пловдив.

 - Влади, май наистина ти е доста напрегнато?
- Бих го нарекъл една истинска лудница. Вчера се опитах да се оплача на жена ми Мария, но тя ме отразя с думите: "На теб така ти харесва, сам си го търсиш". И е абсолютно права. Когато нямам работа, задължително ще си намеря такава. Така е, откакто се помня. Сигурно е наследствено. Баща ми ме възпита, че нищо не идва даром.
- Скоро четох, че с баща ти сте в лоши взаимоотношения.
- Това са глупости. Разбирам се прекрасно със семейството ми. Няма скандали около мен и се смуче от пръстите. Преди години имаше подобни коментари, но и тогава, и сега просто се посмях на написаното.
- Самият ти беше казал преди много време, че си се отделил от вашите при първата удала се възможност.
- Може би и това дава повод за някакви неверни слухове. Много пъти съм казвал, че е трудно да излезеш от сянката на известни родители, но съм го казвал с най-добри чувства и обич. Без тях нямаше да съм това, което съм.
- Каква е причината те да се оттеглят от музикалния бизнес?
- Баща ми дълги години прави "Хит минус едно", откъдето излязоха много успели изпълнители.
След това решиха, че е време да се отдръпнат
Баща ми има своето мнение за музикалния живот, което аз уважавам, дори и да не съм напълно съгласен с него понякога. Родителите ми са щастливи с това, което аз и съдружничката ми Магдалена Сотирова правим за музикалния живот в България. Баща ми понякога дава ценни съвети, в които гледам да се вслушвам. Модата се променя, но основните правила са едни и същи от едно време. С татко страшно много си говорим за музика.
- Спомняш ли си критичен момент, в който си бил на ръба да се откажеш?
- На всеки понякога му минава през ума да зареже всичко и да си потърси другаде късмета. Било ми е трудно именно заради негативното отношение на някои хора, които са смятали, че се
уреждам по втория начин
заради фамилията си. Шуробаджанащината открай време властва по нашите земи и това е давало повод да ме подозират. Трябваше да се преборя с притеснението си от този негативизъм. От финансова гледна точка също не ми е било лесно. Спомням си, че бях съвсем на нулата. Взех 600 долара назаем от баща ми и така изплувах. След това си купих първия синтезатор с пари от участия, след това кола, апартамент и така лека-полека тръгнах нагоре.
- Дълги години се бореше да се задържиш, докато чалгата беше на върха. Сега те потъват, а ти си отгоре. Злорадстваш ли?
- Няма място за такива емоции в този бизнес. Наистина аз и още няколко мои добри приятели и колеги успяхме да устоим и да правим нови песни въпреки трудностите. Няма да забравя поредицата от тежки години, в които почти не се пускаше българска музика в ефир. В един момент се обърна палачинката. Попфолкът все още съществува и ще продължи да го има. Нямам нищо против тази музика, тъй като тя също се развива. По-скоро не приемам посланието, което налага тя - мъжът е натъпкан с пачки, а жената е пластмасова кукла със силикон. Минаха 10 години, дойде ново поколение, по-младите хора започнаха да слушат нашата продукция. Миналата година беше бумът и дано продължи.
- Някои твърдят, че парчето ти "Дим да ме няма" има вина за раздвижването на музикалния пазар.
- Песента наистина предизвика страшен интерес. И до днес се чудя как се случи това. Да си призная, дори не исках да го пусна това парче, тъй като беше много различно от стила ми звучене.
Обаче хората полудяваха,
щом го чуеха на мои концерти доста преди да излезе в ефир. Публиката ме убеди, че трябва да заложа на него.
- Не рискува ли много със създаването на свой лейбъл и налагането на напълно неизвестни изпълнители?
- Идеята ни със съдружничката ми Магдалена Сотирова беше да направим добра продуцентска компания, която да представи нови лица. Тъкмо създадохме фирмата, и дойде кризата. Имаше година и половина, в които едва се задържахме на повърхността. Може и да звучи фалшиво, но не го започнахме, за да правим пари. Не сме печалбари и сигурно заради това ни потръгнаха работите.
- Твой колега обяви, че си се ползвал с връзки при покойната Ана-Мария Тонкова и така си получавал достъп до ефира на БГ радио.
- Отвратен съм от подобни изказвания. Ана-Мария помогна на много музиканти и се превърна в символ на българската музика за много голям период от време. Всичко друго са пълни лъжи и опит за евтин пиар. Не е достойно това.
- Искали ли са ти в телевизия или радио пари, за да пуснат някои от младите, които продуцираш?
- Липсата на българска музика в ефира преди години в никакъв случай не беше следствие от някакъв вид опит за изнудване. Смяташе се, че този продукт
не би бил достатъчно рейтингов
Сега през две песни следва българско парче. Това е съвсем естествен процес, тъй като се създадоха много хитове и нашите тийнейджъри имат нужда да ги слушат. Никога не съм плащал, за да пуснат в ефир мое или парче на изпълнител, когото продуцираме, въпреки че злите езици говорят какви ли не неща. Имало е песни, които съм предлагал, но не са виждали бял свят.
- Интересно би било заглавието "Графа крие неизвестни безценни хитове в гардероба".
- Сещам се веднага за песента си "Ванилия", която винаги изпълнявам на концертите си, тъй като е любима на феновете. Парчето е хубаво, но не му провървя. Излезе в момент, в който BG музиката хич я нямаше.
- Наскоро четох за твой колега, който докарвал с влакове свои роднини, за да напълни зала 1 на НДК. Ти сънуваш ли подобни кошмари преди концерта си там?
- Правил съм три концерта в зала 1 и никога не съм изпитвал такива страхове. Последния път продадохме и 200 билета за правостоящи. Засега всичко върви много добре. Преди изявата ни в София на 12 ноември ще обиколим още шест града. Половината от приходите ще отидат за каузата на УНИЦЕФ - "Заедно за децата на България".
- В новото риалити си музикален продуцент - тоест пак ще стоиш зад камера. Не е ли време да поживееш като отшелник в "Биг брадър" или поне да си съдия в друго бляскаво шоу?
- Не ме привлича експериментът да се отделя от останалия свят. Виж, да съм жури и да оценявам млади изпълнители, ми се струва по-подходящо. Май вече имам какво да им кажа и то да звучи достатъчно авторитетно.
- С какво ще е по-различна вашата "Музикална академия" от другите подобни риалити формати?
- Това е авторски проект на Иван и Андрей. Убеден съм, че на хората ще им е интересен сблъсъкът на поколенията. Легендите и младите ще трябва да се надпяват и да живеят заедно. Надявам се, че музиката, а не скандалите и интригите ще води шоуто напред. Ние от "Монте мюзик" като музикални продуценти и група "Акага" ще се постараем всичко да бъде на ниво.
- Какво им се слуша на хората в момента?
- Хората имат нужда от много стилове, за да се забавляват. И фолкът, и рокът, и естрадата си имат своите фенове. Затова и много заведения миксират. Започва да се налага моделът, въведен в някои софийски заведения - пускат първо поп, хип-хоп и всякакви други стилове и чак след два час идва времето на попфолка. За всички изпълнители има място под слънцето. И всеки един от нас трябва да е отговорен за това, което пее. Текстовете достигат до милионна аудитория, така че има голямо значение какво пеем.
- Явно си от изпълнителите, които вярват, че с песните си възпитават малко или много слушателите?
- Абсолютно е така. Музиката влияе на хората. В България може да успееш и без да сипеш простотии и нецензурни думи. В никакъв случай нашият лейбъл не прави пасторска музика,
опитваме да пробиваме по интелигентния начин
Пътят е по-бавен, но знаеш къде ще те отведе. За съжаление има и такива, които искат много още утре да са известни и да ги показват по телевизията. Те се нуждаят от скандалното и пошлото. Тази слава е преходна.
- Не съм те виждал да подкрепяш една или друга политическа кауза. Може би го правиш по-дискретно?
- На последните избори не пях за политическа партия. Имах предложения, но прецених, че е по-добре да откажа. За пореден път ще ти кажа, че парите не са движеща сила в моята кариера и гледам да се съобразявам с ценностната си система.
- Хората ще кажат, че глупаво си изпуснал да прибереш стотачките, при положение че трябва да се грижиш за жена и две деца.
- Парите винаги идват в един момент, ако следваш пътя си, без да правиш компромиси със съвестта си. Семейството ми винаги е на първо място в мислите ми, дори и да не успея да ги видя за два или три дни. Децата ми са истинско вълшебство, шоу, карнавал и всичко друго хубаво и забавно, което се сетите. Синът ми Крис е на четири и половина, а Никол е на две. Влизат в интернет и гледат тати. Малката оня ден видя един плакат и обяви: "А, това е Графа." Мога с часове да говоря за тях, както би изпаднал в сантименталности всеки родител.
Смисълът на всичко е в децата
Те ти дават сили, зареждат те, карат те да се чувстваш щастлив. Това лято имах шанса да съм заедно със семейството си за десетина дни. Заредих се догоре с енергия. Стига ми само да ги слушам как се смеят, карат се, плачат и после пак се смеят. Тези емоции наистина са безценни.
- В частно училище ли ще ги запишеш, когато му дойде времето?
- Признавам си, че се притеснявам за този момент. При всички положения те ще понасят позитиви и негативи, когато другите деца разберат кой е баща им. По същия начин сестра ми е понасяла някои негативни емоции заради името ми. Радвам се, че тя се справя изключително добре. Художничка е, завършва в момента.
Нарисува щраусите
за видеото към "Дим да ме няма". Покрай песента направи изложба и я разпродаде цялата, като три платна заминаха за Виена. По едно време ми беше беквокалистка, без никой да подозира, че ми е сестра.
- Съпругата ти с какво се занимава?
- В момента е студентка, учи интериорен дизайн. Много е забавно сутрин аз да тръгвам за работа, а тя да потегля за лекции.
- От малък си познат на хората, сигурно любопитните погледи отдавна не ти правят впечатление?
- Непрекъснато ме спират на улицата. Снимам се, разговарям, от много години е така. Спомням си 1988 година на първия си концерт излязох пред 3000 души в зала "Универсиада". Щом ме видяха всички започнаха да пищят, а аз щях да си глътна езика. Брутално ревеше публиката, защото тогава нямаше много забавления и живото участие си беше истинска атракция. Най-вероятно още тогава съм се пречупил и после напълно нормално приемах интереса на хората. Само на плаж не ходя, когато почивам на нашето Черноморие. Там вече става доста тегаво. Събират се хора,
идват чак от другия край на плажа,
защото са чули, че съм там. Предпочитам да стоя в кафето и да гледам децата как си играят в пясъка.
- Сигурен ли си, че си успял да се спасиш от неизлечимо самовлюбване?
- Професията ни е свързана с много суета. Славата наистина е гнусно нещо. Късметът ми е, че от малък съм известен и имах достатъчно време да се преборя със себе си. Родителите ми също ме научиха да не обръщам внимание на суетата, за да не се погубя. Осъзнавам, че популярността е капан, в който, влезеш ли, рискуваш да станеш смешен за околните.
- Имаш ли си своята луда фенка?
- По-скоро има няколко момичета, които помня още от първите си концерти. През годините те пораснаха, създадоха свои деца и сега продължават да идват със семействата си. Майките слушат баладите ми, а техните 4-5-годишни дечица припяват "Дим да ме няма". Готино е да имаш толкова различни по възраст и интереси фенове.

УСПЯЛ: Графа гордо позира в студиото си, от което всяка година излиа поне по един хит.
УСПЯЛ: Графа гордо позира в студиото си, от което всяка година излиа поне по един хит.