Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите милионери

Осмина депутати от различни политически сили в 42-рото народно събрание са милионери. Общото им имотно състояние се изчислява на над 10 млн. лева, удостоверяват декларациите, които народните избраници са представили пред Сметната палата.
В топкласацията на най-богатите парламентаристи влизат трима депутати от Коалиция за България - Георги Мърков, Мартин Захариев и Петър Курумбашев, четирима от ГЕРБ - Вежди Рашидов, Иван Портних, бивш депутат, избран за кмет на Варна, Семир Абу Мелих и Светлин Танчев, един от ДПС - Веселин Пенев.
Последният всъщност е най-заможният народен представител с депозит от 3 219 506 лв. Така той оглавява топ 8 в настоящия български парламент. В декларацията на Пенев
освен милионите фигурират
още 27 имота,
разпръснати в цяла България. В богатството на народния избраник от Търговище влизат закупени от него и съпругата му Радосвета Пенева лозя, ниви, ливади.
Според имотната декларация срещу 26 лева семейството на Веселин Пенев е придобило къща до морето. Покупката не е придобита веднага, а в продължение на седем години.
Изгодната сделка в близост до морето с. Рогачево, община Балчик, е описана на трета позиция в документа - къщата с двор е 620 кв. м, от които 174 кв. м, представляват разгъната застроена площ. В колона 10 - цена на придобиване, е записано 26 лева.
"Построил съм си къщичката през ония години за посочената в декларацията цена", обяснява депутатът. Селото се намира на 5 км от елитния морски курорт Албена. И на 40 километра от Варна. От Рогачево се открива отлична панорама към планината и към Черно море. В близост са разположени професионални голф игрища и голф училище.
Серията от добри сделки, реализирани от Пенев, продължава и в Пловдив. От декларацията му е видно, че за 40 лева е закупил част от жилищна сграда в Пловдив с разгъната застроена площ 255 кв. м. Срещу 607 лева семейството придобива и агроаптека в Пловдив.
Придобитите земеделски терени на Пенев са основно в Южна България в районите на Пазарджик, Пловдив и Садово.
Предприемчивият депутат е агробизнесмен и затова и в подадената от него имотна декларация Пенев съвестно е изброил и други имоти, земеделски земи - ниви, ливади, трайни насаждения.
Почти половин милион семейството е дало за земеделски терени в района на Асеновград. На
цени от 194 , 271 и 500 лева са закупувани ниви
в села в община Садово, област Пловдив.
Според другия търговищки депутат Тунчер Кърджалиев, председател на комисията по правата на човека и жалбите на гражданите в парламента, в имотите на колегата му нямало сензация. Тайната за имотното състояние била много труд и почтеност. Към тези добродетели трябва да прибавим и талант за втория депутат в топкласацията след Веселин Пенев, който е е постигнал сериозно имотно състояние за близо 3 млн. лева.
Това е известният български скулптор Вежди Рашидов. Той беше министър на културата в правителството на ГЕРБ. Член-кореспондент е на БАН.

Право на отговор

 

от Веселин Пенев, народен представител в 42-то Народно събрание от ПГ на ДПС

 

Във връзка със статията на г-жа Галина Ганева, публикувана във вестник "168 часа", брой 30, 26 юли - 1 август 2013 г, съм длъжен да направя следните уточнения:

 

Първо уточнение: С нотариален акт 38, том 1, дело №55/1997 г през януари 1997 г съм закупил дворно място, а не къща, както е написано, в село Рогачево с площ от 620 кв.м. , цялото с площ от 1620 кв.м., срещу сумата от 26 000 лв /двадесет и шест хиляди лева/ – незастроено, а не за 26 лева. По сделката има приложено удостоверение с базисна оценка на имота. Жилищната сграда от 174 кв.м. РЗП, построена върху дворното място, не е декларирана с цена на придобиване, тъй като съм я построил по стопански начин в последствие. Към момента на сделката в региона нямаше изградени голф игрища, а и не вярвам да е имало идеи за това.

 

Второ уточнение: С нотариален акт №126, том 57, дело №16863 от 1994 г съм закупил 1/3 идеална част от дворно място в Пловдив, цялото от 204.10 кв.м., за сумата от 40 100 лв. /четиридесет хиляди и сто лева/, а не за 40 лева. От Удостоверението с пазарна оценка, приложено към цитирания нотариален акт, е видно, че пазарната оценка на целия имот, от който аз съм закупил 1/3 идеална част, е 120 344 лв. Стойността на сградата не е отразена в декларацията, тъй като е построена по стопански начин в последствие.

 

Трето уточнение: С нотариален акт №104, том 3, рег.№ 4473, дело №507 от 2000 г съм закупил овощна градина, а не агроаптека, с площ на земята 1.250 дка, четвърта категория, местност Джевиз тарла за сумата от 607.50 лв /шестстотин и седем лева и петдесет стотинки/. Изградената в последствие агроаптека с административна част е построена по стопански начин в последствие.

 

Четвърто уточнение: В публикацията с изненада видях отговори на въпроси, които въобще не са ми задавани.

 

Коментара ()

Вашият коментар