Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осмина депутати от различни политически сили в 42-рото народно събрание са милионери. Общото им имотно състояние се изчислява на над 10 млн. лева, удостоверяват декларациите, които народните избраници са представили пред Сметната палата.
В топкласацията на най-богатите парламентаристи влизат трима депутати от Коалиция за България - Георги Мърков, Мартин Захариев и Петър Курумбашев, четирима от ГЕРБ - Вежди Рашидов, Иван Портних, бивш депутат, избран за кмет на Варна, Семир Абу Мелих и Светлин Танчев, един от ДПС - Веселин Пенев.
Последният всъщност е най-заможният народен представител с депозит от 3 219 506 лв. Така той оглавява топ 8 в настоящия български парламент. В декларацията на Пенев
освен милионите фигурират
още 27 имота,
разпръснати в цяла България. В богатството на народния избраник от Търговище влизат закупени от него и съпругата му Радосвета Пенева лозя, ниви, ливади.
Според имотната декларация срещу 26 лева семейството на Веселин Пенев е придобило къща до морето. Покупката не е придобита веднага, а в продължение на седем години.
Изгодната сделка в близост до морето с. Рогачево, община Балчик, е описана на трета позиция в документа - къщата с двор е 620 кв. м, от които 174 кв. м, представляват разгъната застроена площ. В колона 10 - цена на придобиване, е записано 26 лева.
"Построил съм си къщичката през ония години за посочената в декларацията цена", обяснява депутатът. Селото се намира на 5 км от елитния морски курорт Албена. И на 40 километра от Варна. От Рогачево се открива отлична панорама към планината и към Черно море. В близост са разположени професионални голф игрища и голф училище.
Серията от добри сделки, реализирани от Пенев, продължава и в Пловдив. От декларацията му е видно, че за 40 лева е закупил част от жилищна сграда в Пловдив с разгъната застроена площ 255 кв. м. Срещу 607 лева семейството придобива и агроаптека в Пловдив.
Придобитите земеделски терени на Пенев са основно в Южна България в районите на Пазарджик, Пловдив и Садово.
Предприемчивият депутат е агробизнесмен и затова и в подадената от него имотна декларация Пенев съвестно е изброил и други имоти, земеделски земи - ниви, ливади, трайни насаждения.
Почти половин милион семейството е дало за земеделски терени в района на Асеновград. На
цени от 194 , 271 и 500 лева са закупувани ниви
в села в община Садово, област Пловдив.
Според другия търговищки депутат Тунчер Кърджалиев, председател на комисията по правата на човека и жалбите на гражданите в парламента, в имотите на колегата му нямало сензация. Тайната за имотното състояние била много труд и почтеност. Към тези добродетели трябва да прибавим и талант за втория депутат в топкласацията след Веселин Пенев, който е е постигнал сериозно имотно състояние за близо 3 млн. лева.
Това е известният български скулптор Вежди Рашидов. Той беше министър на културата в правителството на ГЕРБ. Член-кореспондент е на БАН.

Право на отговор

 

от Веселин Пенев, народен представител в 42-то Народно събрание от ПГ на ДПС

 

Във връзка със статията на г-жа Галина Ганева, публикувана във вестник "168 часа", брой 30, 26 юли - 1 август 2013 г, съм длъжен да направя следните уточнения:

 

Първо уточнение: С нотариален акт 38, том 1, дело №55/1997 г през януари 1997 г съм закупил дворно място, а не къща, както е написано, в село Рогачево с площ от 620 кв.м. , цялото с площ от 1620 кв.м., срещу сумата от 26 000 лв /двадесет и шест хиляди лева/ – незастроено, а не за 26 лева. По сделката има приложено удостоверение с базисна оценка на имота. Жилищната сграда от 174 кв.м. РЗП, построена върху дворното място, не е декларирана с цена на придобиване, тъй като съм я построил по стопански начин в последствие. Към момента на сделката в региона нямаше изградени голф игрища, а и не вярвам да е имало идеи за това.

 

Второ уточнение: С нотариален акт №126, том 57, дело №16863 от 1994 г съм закупил 1/3 идеална част от дворно място в Пловдив, цялото от 204.10 кв.м., за сумата от 40 100 лв. /четиридесет хиляди и сто лева/, а не за 40 лева. От Удостоверението с пазарна оценка, приложено към цитирания нотариален акт, е видно, че пазарната оценка на целия имот, от който аз съм закупил 1/3 идеална част, е 120 344 лв. Стойността на сградата не е отразена в декларацията, тъй като е построена по стопански начин в последствие.

 

Трето уточнение: С нотариален акт №104, том 3, рег.№ 4473, дело №507 от 2000 г съм закупил овощна градина, а не агроаптека, с площ на земята 1.250 дка, четвърта категория, местност Джевиз тарла за сумата от 607.50 лв /шестстотин и седем лева и петдесет стотинки/. Изградената в последствие агроаптека с административна част е построена по стопански начин в последствие.

 

Четвърто уточнение: В публикацията с изненада видях отговори на въпроси, които въобще не са ми задавани.

 

Досегашен вариант на Декларацията подадена пред Сметната палата
Досегашен вариант на Декларацията подадена пред Сметната палата
Коригиран вариант на декларация пред Сметната палата
Коригиран вариант на декларация пред Сметната палата