Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Черните каси на партии в управлението и в опозицията ще се изпразнят в месеца на протестите.
За провокатори, и за биячи за охрана на партийни централи не се издават служебни, нито касови бележки и разходите не могат да се осчетоводят от легалните субсидии. Така заплащането на ръка на ултраси и на изгладнели охранители в категория "над 95 кг" става от спонсорите в сянка.
Точно те изхранват тази частна армия в най-новата професия в София - професията на платения провокатор.
Около 1500 души в столицата са в този бизнес според информация, която "168 часа" събра от източници от вътрешното министерство, депутати и от средите на самите платени охранители и утраси (интервю с един от тях четете на 5-а стр., а за психологическия им профил - на 4-та, бел. ред.). Сред огромните тълпи от недоволни от решенията на правителството, ситуацията в България и властващата олигархия всеки ден стотици мъже и жени се възползват от примамливите предложения на партиите. Най-високата сума, която е била давана на платените протестиращи в столицата, е
150 лв. за ден, а най-ниската - 30,
твърдят източниците на вестника. Изискванията към тях са различни в зависимост от целите на партията поръчител. Когато протестът трябва да бъде подкрепен, те трябва да бъдат най-шумните и най-активните в тълпата от хора, за да повлекат след себе си колкото може повече протестиращи. Освен че по този начин протестът се насочва, платените скандиращи трябва да присъединяват към себе си нови и нови поддръжници, които случайно преминават по улицата. Докато едни партии обаче искат да подклаждат още по-големи и многобройни протести, други целят да компрометират бунтовете, като ги конфронтират с полицията. Тук на ход
идват ултрасите от големите футболни агитки,
изгладнели бивши и настоящи служители в охранителни фирми, както и хора, за които побоят е толкова естествено нещо като гравитацията.
Най-многобройни в сектора "платен провокатор" са ултрасите. Около 500 са младежите в София, които са класифицирани в т. нар. "Б" категория - рисков контингент сред футболните фенове, обясняват експерти от сектор "Национален информационен център по сигурността на спортните мероприятия в Главна дирекция "Криминална полиция".
Точно такива мъже - около 200 на брой, бяха отклонени от протеста в София вечерта на 23 юни.

Цялото разследване четете в новия брой на в. "168 часа"