Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАТИРАН: На Цецко му отне повече време да разгледа Министерския съвет, отколкото да бие Бойко на шах.
МАТИРАН: На Цецко му отне повече време да разгледа Министерския съвет, отколкото да бие Бойко на шах.
Премиерът Бойко Борисов уверено придвижва топа си напред по шахматната дъска и очаква отговора на съперника си. 8-годишният Цветан Стоянов сбърчва вежди за секунди прави своя ход, с който матира министър-председателя.
Цялата държава говори за успеха на Цецо, който постига победата за седем минути. Медийният шум за единия заглъхва, докато другият не спира да е под светлината на прожекторите. Не е трудно да се досети човек кой има шанса да се върне към нормалния си начин на живот.
Точно 8 месеца по-късно партньорите на шахматната дъска
постигат две напълно различни победи
и за тях отново се говори. Бойко Борисов и неговата партия получават най-много гласове на парламентарните избори, а вече 9-годишният Цецко печели световната титла по шахмат на световното първенство в Гърция.
Първият триумф води след себе си кални скандали, подслушани псувни и срамни боричкания между политиците. Успехът на родения в Казанлък шахматист е абсолютно чист и носи само и единствено
национална гордост на всеки нормален българин
Цецо върви към върха, без да ползва многомилионна държавна субсидия. Разчита единствено на семейството си и на треньора и майстор на спорта Живко Жеков. Заради скромните финансови възможности на щаба на Цецко той е придружен на световното само от майка си.
"В последния момент се яви спонсор и плати пътуването на Цецо и майка му Силвия. За мен не успяха да се намерят средства. Наложи се да го подготвям по скайпа. И за двамата не беше проблем този начин на комуникация.
Всяка вечер се свързвахме в интернет и
подготвяхме стратегията за предстоящата среща
Простичко казано - аз като треньор ги надхитрих, а Цецко като състезател ги надигра", разказа пред "168 часа" треньорът на малкия вундеркинд Живко Жеков. Той имал интересен разговор с ученика си ден перди състезанието.
"Цецко обяви, че е сигурен в победата си. Да си кажа честно, аз въобще не предполагах, че ще постигне подобен успех, и то
с толкова категоричен резултат
(българчето печели 8,5 от 9 възможни точки - бел.ред). За победата му дадоха медал и купа. Гърците не са чак толкова щедри с наградните фондове, но това не е най-важното. Цветан постигна нещо невероятно, с което само затвърди предишните си постижения", категоричен е майсторът на спорта Живко Жеков. Успехът на Цецо съвсем не е случаен. През миналата година той става европейски шампион и се нарежда сред най-добрите седем в света, което му дава право да участва и на световното. Детето още от съвсем малко проявява страхотни способности на шахматната дъска, а родителите му правят всичко възможно да доразвият таланта му.
"Майката на Цецо - Силвия, се посвети на идеята да направи от него силен шахматист. По традиция тя хич не обича да говори за себе си и гледа винаги синът й да изпъква с успехите. Факт е, че беше нейна идея целият живот на Цецо да се върти около шаха, без това в никакъв случай да се превръща в мъчение за детето.
Още на 4-5 годинки той си играеше с играчки във формата на шахматен кон или топ. Пак по идея на майка му двамата играеха една игра, в която момчето трябваше да научи имената на всички големи шампиони в този спорт.
Целият му живот от най-малка възраст е свързан с шаха, но поднесен по един нетрадиционен начин. Така малкият
хем се забавляваше, хем тренираше",
спомня си семеен приятел на родителите на Цецо. Усилията на майката и бащата не спират дотук и те поверяват детето си на известната казанлъшка треньорка по шах Петранка Драганова.
Родителите не намират общ език с Драганова и решават, че ще запишат Цецо при сегашния му треньор Живко Жеков, който живее в Бургас. Невъзможно е момчето да пътува всеки ден по 190 км, за да тренира с новия си наставник. В живота на семейство Стоянови настъпват резки промени.

"Силвия и съпругът й държаха много успешен хранителен магазин в квартала им. Щом решиха, че Цецо ще получи повече шанс в Бургас, без да се замислят, изоставиха бизнеса си и заминаха със сина си в по-големия град. Представете си какво е за едно семейство да скъса с всичко и всички в името на тяхното дете", разказва още приятелят на фамилията.
Цецо
бързо започва да се отплаща за вложените в него усилия
и печели победа след победа. Успехите му не остават незабелязани в родния му град. Повечето казанлъчани се радват, но има и хора с гняв или завист в душата.
"Някои съграждани едва ли не обвиняваха Цецо и родителите му, че са предали честта на града ни. Ставаше дума за кръг около бившата му треньорка, която по това време беше и член на управляващата партия. Бяха силни, говореха каквото си искат, но така и не се сетиха да намерят кой да финансира подготовката на Цецо", споделят близки на семейство Стоянови.
Набирането на средства си остава единствено и само задача на родителите на талантливия шахматист. След известен престой в Бургас те се връщат в родния Казанлък. Майката и до днес не може да се хване на работа, тъй като времето й е изцяло заето с развитието на сина й, който донесе световна титла на България в един от най-интелектуалните и уважавани спортове в света. Бащата на Цецо в момента работи в казанлъшка фирма и е ангажиран с осигуряването на прехраната на семейството. Майката Силвия се заема с не по-малко важна задача. Тя трябва да се бори със зъби и нокти да съхрани психиката на своето дете.
"Родителите на Цецо се консултираха с треньори и специалисти, които обясниха, че сега е най-важно за него
да остане стабилен психически
Представете си как се отразяват всичките тези състезания, мислене на партии, разучаване на различни стратегии. Това със сигурност уморява съзнанието на Веселин Топалов, а какво остава за едно 9-годишно дете. На всичкото отгоре той постоянно постига нови и нови победи и очакванията към него се увеличават. Само че другите само го хвалят, а родителите са тези, които трябва да се погрижат той да бъде едно напълно нормално дете", разказват пред "168 часа" близки на семейството на Цецко.
Самата Силвия Стоянова разказа пред "168 часа", че нейният син понякога буквално гори в шахматните битки. Синът й дори
сънува някои от своите партии
и след това разказва преживяното на сън на своята майка.
"Цецо е едно изключително усмихнато и добро дете. След срещата му Борисов имаше много голям интерес към него и направих каквото трябваше, за да го държа максимално далеч от целия този шум. Той понякога страшно се вживява в играта и дори сънува своите партии", разказа пред "168 часа" майката на световния шампион. В момента Силвия има нова система за развитието на Цецко и по-скоро за съхраняването на неговото детство. Момчето не е оставено по цял ден да мъчи мозъка си над шахматната дъска.
"Записаха Цецко в школата на голямата ни лекоатлетка от близкото минало Петя Пендарева. Там момчето тича на воля с негови връстници. В свободното си време кара колело, играе си с другите деца. Идеята на родителите е да му осигурят напълно нормален начин на живот, а шахматът да е негово забавление. Съвсем естествено подобна система даде резултат и детето приема с огромно удоволствие нашите срещи на дъската", твърди треньорът му Живко Жеков. Според него сега е най-важното за младия шахматист да продължи с нормалния си начин на учение, игри и тренировки. През септември му предстои европейско първенство, а преди това ще запише участие и в няколко силни турнира. Победите му са в кърпа вързани. Специалисти от България и чужбина вече са се произнесли, че подобен талант като Цецо се ражда веднъж на 50 години. Световната му титла при 9-годишните ще бъде само първата стъпка в бляскавата му спортна кариера, ако всички фигури по дъската се наредят в благоприятна комбинация. "168 часа" пожелава здраве и щастие на талантливия ни спортен герой и с готовност очаква да отрази следващите му бляскави победи по пътя към върха.

ТАНДЕМ: Цецко с треньора си Живко Жеков.
ТАНДЕМ: Цецко с треньора си Живко Жеков.
ЗАЕТ: На Цецо му предстой участие в няколко силни турнира и на европейско първенство.
ЗАЕТ: На Цецо му предстой участие в няколко силни турнира и на европейско първенство.
ДЕТСТВО: Родителите искат Цецо да живее като нормално момче и да играе шах с удоволствие.
ДЕТСТВО: Родителите искат Цецо да живее като нормално момче и да играе шах с удоволствие.