Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Йончев, който в края на юни 2012 г. показно беше арестуван по обвинение за участие в престъпна група, занимавала се с трафик на хора и сводничество, малко повече от месец вече е на свобода. Той е най-титулуваният модел и фитнес състезател на България, дипломиран политолог от СУ "Кл. Охридски" - магистър по политически мениджмънт.
Награден е от Асоциацията на модните агенции в Бьлгария за "Модел, представил Бьлгария най-успешно на световния подиум". Супермодел е на миланската топагенция "Урбан", лице е на международната кампания на ООН за борба с лимфома, участва и в други кампании.
Носителят на титлите "Мистър България", "Мистър Менхънт Интернешънал (аналог на "Мис Свят"), "Модел с най-красиво тяло в света", "Световен шампион по фитнес", "Мистър Вице Вселена", който през 2007 г. дари отличията си в Националния исторически музей, девет месеца остана затворен в килия в Националната следствена служба. В. "168 часа" е единствената печатна медия, пред която Мирослав Йончев проговори.

- От колко време си на свобода?
- Втори месец...
- Как се чувстваш?
- Много по-добре, разбира се (усмихва се).
- За какво мисли през тези 9 месеца, докато беше задържан в Националната следствена служба?
- На всякакви теми съм разсъждавал - като започнем от чисто житейски и стигнем до процесите, които се случваха през това време в държавата и не бяха тайна за никого - цялото общество ги виждаше.
- Кога и как точно се случи задържането ти?
- Беше 26 юни миналата година. Бях арестуван изключително показно и цирково. Две-три коли, пълни с барети и цивилни полицаи, се изсипаха вечерта в апартамента на баба ми. В жилището й, което се намира в столичен квартал, по това време бях заедно със съпругата си Симона и детето ни. Хората, които нахлуха в гарсониерата, бяха толкова много, че едва се побираха в нея. Те стояха с автомати срещу баба ми, която беше на 83 г., жена ми и сина ми, който беше на годинка и два месеца. Никога преди това не съм задържан
дори и за 24 часа и не е имало каквито и да било индикации, че някога съм се занимавал с противозаконни прояви, камо ли да съм опасен.
Добре позната обществена личност съм, във всеки момент се знае къде се намирам. Можеше по много по-цивилизован и евтин за данъкоплатците начин, все пак е криза, да се направи. Показно бях закаран в ГДБОП. След тази "добре" измислена операция по моето задържане пред "опасното" ми семейство, с цел, разбира се, създаването на подходяща рекламна среда за медийни изяви, непосредствено преди изготвянето на европейския доклад за напредването на страната ни в трафика на хора, здравословното състояние на баба ми се влоши още на следващия ден и, за съжаление, тя почина няколко месеца по-късно от преживения ужас.
Въпреки че информирахме с документи от лекар всички институции, че това ще се случи, тъй като няма кой да се грижи за нея и за малкото ми бебе, нищо не беше взето предвид. Истината е, че и моята баба има принос за всички големи отличия, които съм подарил на България, индиректно държавата я уби
А парите на всички нас, данъкоплатците, бяха използвани за това и не ми е ясно кой ще поеме отговорността за решението да се нахълта така при една болна жена?
- Какво обвинение ти беше предявено при задържането?
- Никой нищо не ми каза през цялото време. И в ГДБОП също не успях да разбера защо съм задържан. В районното управление на МВР, мисля че беше Четвърто, също не можаха да ми обяснят нищо. В Национална следствена служба ми беше прецизирано обвинение, което и до ден днешен е същото:
Участие в престъпна група, без да имам каквито и да е обвинения за трафик на хора и за сводничество - неща, които непрекъснато се тиражираха по мой адрес в медиите. Пишеха, че съм арестуван на летището с някакви манекенки, че са им рязани лицата... Министър Цветанов излезе по телевизията и каза, че е спасил манекенки едва ли не от отвличане в чужбина. Каза, че е създадена една структура, която се занимава едва ли не с шпионаж с политически цели - събиране на информация за политици, за използване в кампании... Неща, които изобщо не присъстват никъде в делото, но обществото трябваше да бъде убеждавано в това, с набеждаване по най-гнусния и модерен начин - чрез недосегаеми медии, а после "казвай, че нямаш сестра".
А и с днешна дата хората могат сами да видят и разберат каква е ситуацията в държавата и кой е най-големият политически скандал, който се развива - незаконното подслушване. Въпреки подходящото ми образование и контакти,
аз никога не съм се месил в политическия живот в страната,
напротив, публична тайна е, че дори съм отказвал предложения от големи партии, тъй като смятам, че човек не трябва да петни името и успехите си с тази помия.
А със случващото се с мен някой едва ли не насила се опитва да ме замесва в политическите интриги у нас. По тази ос бяха повдигнати абсолютно същите обвинения - за престъпна група, на огромна част от представителите и лидери на икономическия елит в страната, заели определени позиции.
Да не говорим, че дори и водеща политическа фигура като Ахмед Доган беше обвинена в подготовка за убийството на министър-председателя не откъде да е, а от трибуната на парламента. Обществото видя какъв беше крайният резултат и поетата политическа отговорност за това.
- Защо беше задържан заедно с Антон Петров-Хамстера и с шофьора му?
- Бях задържан с Антон Петров-Хамстера и с шофьора му (Цветко Цветков), защото се твърдеше, че това е "нашата група". Като интересното е, че в период от една седмица преди общото ни задържане Антон няколко пъти е задържан за 24 часа и пускан, в обвинение за тотално различни странни неща за обикновен човек като мен.
Идеята явно е била този човек да бъде прибран в ареста преди предстоящите избори и да не присъства в социалния и политически живот на страната, аз поне така си го обяснявам. Причините за това са неясни за мен, може би той си знае най-добре за какво става въпрос. А истината е, че на летището не са задържани манекенки, а една жена, българка на около 40 г. (Ралица Тодорова, "Мисис България 2008"), която пътува със съпруга си. Това са прословутите манекенки, които са спасени едва ли не от отвличане. Започнаха да пишат невероятни истории - че някой е склоняван към нещо, бит и въобще неща, които нямат нищо общо с действителността.
От прокурора по делото бяха намесени имена на много момичета,
като започнем от Ирина Папазова и стигнем до момичета като Златка (Черната), дъщерята на актрисата Искра Радева - Елена Станулова, Светлана Василева. Искра Радева заедно с дъщеря си поне пет пъти излезе по телевизията и каза, че иска да свидетелства в прокуратурата. Светлана Василева казва, че иска да съди тази жена (Ралица), Златка също. Ирина Папазова още на следващия ден, след като беше споменато името й, направи телевизионна изява. Никой до момента не е викал и разпитвал всички тези хора, които изброих, нито пък искаха от мен аз по някакъв начин да съдействам за това. На базата на показанията на тази жена (Ралица Тодорова) аз, Антон и шофьорът му бяхме арестувани. Аз стоях 9 месеца в ареста, а Антон продължава да е там, като наистина не знам защо, макар че ми е приятел.
- Жената, която споменаваш, е Ралица Тодорова, нали?
- Да. Тя е въпросната жена, арестувана на летището. Ралица ме познава, знае как съм арестуван и по какви обвинения, но нямам право да говоря и да изнасям информация от делото. Но основните неща са видни и човек сам може да сглоби пъзела.
Очна ставка с Ралица направихме едва след като бях освободен от ареста
А това можеше да стане още първия ден на задържането ми, ако обективно се гледаха нещата. Така щеше да се види дали тази жена е имала някакви отношения с нас, дали е работила в модната агенция, дали нещата, които говори, са верни.
- Какви отношения имаше с Ралица и откъде я познаваш?
- Абсолютно никакви отношения нямам с нея, просто сме познати. И никога не е работила в нашата агенция, и никакви ангажименти не е имала към нас. За всички неща, които са били обект на делото, съм дал обяснения пред съдебните органи с много доказателства и свидетели. За съжаление това стана едва след като излязох от ареста. Агенцията ни "Май ейджънси", която се опитаха да изкарат абсолютно куха фирма, работи с най-големите клиенти в България. Участваме в продукции, предавания и филми, както и в големи ревюта, форуми на прически и т. н. Всички значими събития през последните пет години се случват с модели от нашата агенция.
- Колко са моделите, които работят в агенцията - 80-100?
- Става въпрос за едно голямо текучество през времето от създаването на агенцията през 2008 г. Много момичета са дошли, тръгнали са си...
- Категоричен ли си, че никое от тези момичета, които присъстват в делото, не е било компаньонка?
- Не мога да коментирам нищо, казвам само факти. Ето, виждате обвинението, според което са спасени някакви момичета от вътрешния министър. Смешно е и арестуването на Антон с мен. Защото да кажем, че аз имам модна агенция, но той какъв е? Казах вече, че предишните седмици, преди общото ни задържане, него го арестуват и пускат 3-4 пъти за някакви невероятни обвинения (усмихва се).
- Фитнес инструктор ли беше на Антон Петров-Хамстрера?
- Да, давал съм му съвети за тренировките и съм се сприятелил с него, в което не виждам нищо лошо. Нещата тръгнаха да стават такива в държавата, че човек да го е страх да каже, че познава някого. Аз по никакъв начин не се притеснявам от това, че го познавам, но дотолкова, че не сме имали никакви работни взаимоотношения. Той се занимава със съвсем други сериозни неща и от моята камбанария не виждам какво общо мога да имам с неговите дела.
- Познаваш ли Алексей Петров, за когото се изнесе информация, че едва ли не ти е чичо?
- Връзката беше направена не, че едва ли не съм му племенник. Дори писаха какво сме правили чичо и племенник. Истината е, че този човек никога в живота си не съм го виждал и не го познавам.
- Дори не сте се срещали?
- Никога! Не виждам нищо лошо да съм го срещал, но не съм. За разлика от Бойко Борисов или други известни хора - наши и чужди президенти, министри, спортисти, лица от международния шоубизнес и политика, олигарси, с които съм се запознавал, в което също не виждам нищо лошо.
Обективната истина е, че аз
никога не съм се виждал с Алексей Петров,
въпреки че навсякъде се тиражира, че ми е чичо.
Един жълт вестник например всяка седмица бълва всевъзможни неща за мен, като никой от тази редакция не ме е търсил, но не спират да пишат за мен: че няколко пъти съм арестуван на летището с различни момичета, което не е така, че някой ми е чичо или че съм продал модната агенция на руски олигарси в Сен Тропе, където имам и имоти, че имам някакви връзки с Първанов и т. н. Ей такива всевъзможни измислици се тиражират по мой адрес, които е ясно с каква цел се правят. А основните им носители и лица бяха двама представители и респективно по някакъв начин конкуренти на агенцията в различни периоди - вестник, в който присъства бивш собственик на агенция, за когото тепърва ще започват да излизат интересни неща в пространството, и Евгения Калканджиева - все лица, с чието минало и слава обществото е до болка запознато през последните 15-20 години.
- Сега, след като те освободиха от следствието, запозна ли се все пак с Алексей Петров?
- Не и не виждам причина да се видя с него, защото никога не съм имал отношения с този човек. Не възнамерявам на този етап да се запознавам с него.
- А с Антон Петров-Хамстера имаш ли връзка?
- Няма как с него да се видя, защото е още в следствието. Когато и аз бях там, бяхме на различни етажи.
- Не се ли интересуваш какво се случва с него, все пак казваш, че сте близки?
- В никакъв случай не мога да кажа, че сме били много близки. Той има някакво обществено положение, а и с всички неща през годините, които са се случвали около него, е затворен човек и държи дистанция с хората. Бих казал, че сме приятели, тъй като много пъти съм му помагал, давал съм му съвети как да тренира и как да се храни правилно. Отношенията ни са се градели на тази база. В никакъв случай не сме се виждали всеки месец на кафе. Общите ни срещи се броят на пръсти. Но в никакъв случай нямам лошо впечатление от Антон, надявам се и той от мен. Както и не му се сърдя за нищо, защото вината не е в него.