Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАСЛЕДСТВО: Лара е длъжница за всички имоти, на които се води съсобственичка.
НАСЛЕДСТВО: Лара е длъжница за всички имоти, на които се води съсобственичка.

10-годишната Лара Банева, която преживя 47 дни в плен, се оказа съсобственичка на 20 ипотекирани имота в центъра на София, показа проверка на в. "168 часа" в Имотния регистър. Сред тях има апартаменти, двуетажна и триетажна сгради и обекти, предназначени за търговска дейност.
Цялата тази собственост е регистрирана на имената на Лара, нейната 17-годишна сестра Александра Банева, майка им Моника Добринова и леля им Десислава Дишлиева.
За разлика от жените във фамилията, Евелин Банев-Брендо не притежава
нито един апартамент в столицата
Неговото имущество се разпростира в околните села. Той има 6 ниви в село Кривина.
На името на Банев се водят и нерегулярни поземлени имоти в село Бусманци. Общият брой на притежаваните от Брендо площи са 9, като 8 от тях са земеделски. Според Имотния регистър за всички сгради, които са на името на Лара, Александра, Моника и Десислава, четирите се водят длъжници.
На тяхно име са регистрирани по 2 избени и тавански помещения на улица "Витоша", поземлени имоти на ул. "Граф Игнатиев", 3 в местност Гърдова глава, на ул. "Пиротска", на ул. "Оборище" и в местност ГГЦ Зона Г 14.
Жените от фамилията на Брендо имат и две запорирани жилищни сгради - едната е триетажна на ул. "Пиротска", а другата е двуетажна в местност Гърдова глава.
Проверка на в."168 часа" показа, че на адреса на ул. "Пиротска", посочен в Имотния регистър, се намира
хотел "Света София"
Сградата разполага със 156 легла в 80 стаи и апартаменти, както и прекрасен изглед към Витоша.
Общо 11 са самостоятелните обекти в сгради, с които те разполагат. Четирите имат апартамент на ул. "Витоша", един етаж на ул. "Пиротска" от 176 кв. м, парцели на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Оборище". Възбраните над всички тези имоти са наложени през 2010 г.
Десислава, Моника и нейните дъщери имат и партерен етаж, предназначен за търговска дейност от 136 кв. м на ул. "Мария Луиза". На същата улица имат и 4 апартамента.
За разлика от тях, в момента на името на Брендо се водят само земеделски терени.
Той има
6 ниви в село Кривина с обща площ 32604 кв. м
Освен тях има и 3 поземлени имота - два в село Бусманци и един в София. Площта на последния е 1455 кв. м Над тези имоти на Брендо не е наложен запор, поне според Имотния регистър. Въпреки всичките дългове на семейството, Лара е учила в частно училище, за което родителите  са плащали огромни суми. В "Свети Георги" годишните такси достигат около 6000 евро. Сградата, в която се помещава училището, изглежда като обикновен жилищен блок. На учениците е осигурен транспорт до постройката в кв. "Лозенец".
Същото училище са посещавали и децата на други небезизвестни българи.
Сред тях са дъщерите на Христо Ковачки и на Румен Гайтански-Вълка и миската Ивайла Бакалова.
Училището си спечели
лоша слава
през 2009 г., когато 7-годишно момиче се удави в басейн по време на "зелено училище" в Банско. След като Лара беше освободена от похитителите си и се прибра в дома си, Моника Добринова обяви, че няма да пуска дъщеря си на училище поне до края на годината. За майката най-важното в момента е Лара да бъде на сигурно и спокойно място, където да може да се възстанови от нанесените психически травми.
За разлика от жените във фамилията, нивите на Евелин Банев около София не са запорирани, сочи справка в Търговския регистър.
Запорирането на имуществото на Моника Добринова и Евелин Банев започва през 2010 г. Тогава Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, сложи възбрана върху дружествените дялове във фирми на Добринова.
Спрени бяха сметки в общо 29 банки
а заповедта важи и за имуществото на името на двете  дъщери. Същото се случва и с всичките имоти, които се водят собственост на Лара, сестра , майка , и Десислава Дишлиева.
През 2012 г. разследващите от Италия и Швейцария, които търсеха Брендо за пране на пари и трафик на кокаин, поискаха запор на всички имоти, фирми и банкови сметки, които се водят на името на Банев.
В крайна сметка се оказва, че когато Лара е отвлечена, семейството
не е разполагало с големи суми "свободни" пари
Най-разпространената версия за мотива на похитителите за извършване на престъплението е, че те са били привлечени от огромното количество средства, с които смятали, че разполага фамилията.
В предишния брой в."168 часа" писа, че бандата, която отвлече Лара, най-вероятно е съставена от хора с опит, които са участвали и в други удари. Ако не бъдат заловени, голям е шансът следващото им похищение да бъде до 6 месеца.
При отвличането на Лара е действано по класическата схема за искане на откуп.
Лара Банева беше отвлечена на 5 март пред дома й. Похитителите нападнали охранителя Борислав Цонев и откраднали детето, когато тръгвало за училище. Преди седмица в. "168 часа" разкри, че в бандата има опитен стрелец, който рани на две места 36-годишния бодигард, без мъжът дори да е извадил оръжие. Фаталната сцена се разиграва в столичния квартал Бояна, където момичето живее с майка си.
Къщата в баровския квартал обаче
не се води нито на Моника Добринова, нито на Брендо
Веднага след отвличането на момичето, се появиха редица версии за причината за похищението. Сред тях най-лансираните бяха 2 - за откуп и заради баща й.
Евелин Банев бе задържан в Созопол на 16 май миналата година по време на международната операция "Кокаинови крале". Заедно с него заловиха още 30 души, сред които българи, италианци, словенец, румънец и грузинез.
Българският съд екстрадира Брендо в Италия, като той се връща у нас, за да се явява на заседанията по дело за пране на пари и за организиране на престъпна група.
По двете обвинения той получи 7,5 години затвор от Софийския градски съд. В полза на държавата са му отнети над 21 млн. лв. - сумата, за която е подсъдим за пране на пари, а същевременно получи и 30 хил. лева глоба.
3 дни след
отвличането на Лара
беше първото заседание на апелативния съд в Италия по делото в което подсъдим е Евелин Банев. Именно заради близостта на тези две дати тръгнаха подозренията, че Лара е била отвлечена, за да бъде принуден баща  да съобрази показанията си с някого. Тогава тази теза подкрепи и главният прокурор Сотир Цацаров.
По време на заседанието на съда в Милано, където Брендо е подсъдим за участие в международна мрежа за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, Евелин Банев отказа да говори. Това обаче сякаш нямаше никаква връзка с отвличането на Лара и не доведе до нейното по-бързо освобождаване.
Версията за търсен откуп се оказа по-близо до истината, тъй като няколко дни след като беше предадена сумата от 500 000 евро на похитителите, Лара беше оставена пред трафопост близо до 6 РПУ в столицата.
Освен че Брендо беше осъден да плати големи суми на държавата, неговата бивша съпруга
Моника Добринова също е длъжница в големи размери
Тя получи три години условна присъда с 5 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 2136 лева, по обвиненията за участие в организирана престъпна група и пране на пари на територията на страната и извън нея.
Решението беше взето през февруари тази година от Софийския градски съд, когато на Банев бяха присъдени 7,5 г. затвор. Сестрата на Моника - Десислава Дишлиева и братът на Банев - Симо Карайчев получиха същите наказания, каквито майката на Лара.
Това обаче не беше единствената присъда за Добринова през тази година. Три дни след като беше осъдена заедно с бившия си съпруг, на 18 февруари тя беше призната за виновна за укриване на данъчни задължения. Тогава съдията не наложи наказание, защото парите са били внесени в бюджета с лихвите.
Установено е, че за 2008 и 2009 година Моника не е декларирала приходи от 835 хил. лева, за които дължи 156 хил. лв. данъци като физическо лице.
Притежатели на въпросните пари се оказаха Лара и нейната сестра Александра, като титуляри по сметката в австралийска банка, където е прехвърляло пари дружеството на Константин Дишлиев - съпругът на сестрата Десислава, който бе застрелян през 2005 г.
Общата сума, която е била събрана там през 2004 г., била 1 356 000 лв.
След данъчна проверка през 2008 г. Моника закрива сметката. Определено  е да внесе в държавния бюджет 165 000 лв. без лихвите. На 13 февруари 2013 г. майката на Моника - Анна Добринова внесе в бюджета 311 хил. лева - сумата на данъчния ревизионен акт плюс лихвите.
Бабата на Лара - Анна, разполага
само с една-единствена недвижима собственост
според Имотния регистър. Това е кафе-бар на два етажа в столицата. Имуществото  е дарено от нейната дъщеря Десислава Дишлиева през 2008 г.
Така се оказва, че семейството всъщност има огромни дългове. Докато Лара беше в плен, похитителите поискаха откуп от 10 млн. евро. Тогава майка й обясни пред в. "24 часа", че семейството не може да си позволи огромната сума.
"Хората някак си смятат, че ние имаме неограничени възможности, което може би е провокирало случилото се с Лара. Давам всичко, което ми е останало, но за съжаление, след като сме подсъдими и осъдени на първа инстанция, цялото ни имущество и финанси са запорирани. Вероятно предстои да бъдат иззети", каза Моника пред в. "24 часа", преди още в публичното пространство да стане ясно, че е бил искан откуп. Журналистът Блага Георгиева, която поддържаше най-близък контакт с майката на отвлечената, смята, че именно благодарение на това изказване откупът е бил намален близо 20 пъти.

ДЕЛА: Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева бяха осъдени в началото на годината.
СНИМКА:ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
ДЕЛА: Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева бяха осъдени в началото на годината. СНИМКА:ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
ЦЕНТРАЛНО: На ул."Граф Игнатиев" семейството има парцел и поземлен имот.
ЦЕНТРАЛНО: На ул."Граф Игнатиев" семейството има парцел и поземлен имот.
ОФЕРТА: Техен етаж на ул. "Мария Луиза" се дава под наем.
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ОФЕРТА: Техен етаж на ул. "Мария Луиза" се дава под наем. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ЛУКС: Четиризвезден хотел на ул. "Пиротска" е собственост на Лара и семейството й.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ЛУКС: Четиризвезден хотел на ул. "Пиротска" е собственост на Лара и семейството й. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ИМОТ: На ул. "Витоша" в София четирите имат апартамент.
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ИМОТ: На ул. "Витоша" в София четирите имат апартамент. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ