Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За българските футболни съдии април ще се запомни като най-черния месец.
Само в рамките на десет дни се изтърколиха главите на четирима от арбитрите, станали жертва на високото напрежение, осем кръга преди края на шампионата в професионалната група.

Подобно напрежение около мъжете в черно не се помни почти отпреди две години, когато пловдивчаните Лъчезар Йонов, Емил Митев и Петър Тарълов доживотно бяха натирени от футбола заради ръководени от тях мачове в аржентинската провинция Кордоба през зимата на 2010 г.
Този път нещата са с чисто нашенска марка,

без съмнения за черно тото
и нелегални пътувания.


Справката на в. "168 часа" показва, че за 246 дни от старта на първенството през миналия август до края на 22-рия кръг на дръвника на съдийската комисия на БФС са отрязани общо шестима арбитри и петима техни помощници.

Сметките обаче сочат, че комисията е взела скалповете на четирима от най-добрите съдии - Ахмед Ахмед, Ивайло Стоянов, Калин Людмилов и Стефан Спасов само в рамките на един календарен месец.

Напрежението в шампионата очевидно се качва, а с него грешките на подчинените на футболната Темида зачестяват. При това в три от четирите наказания (Спасов, Людмилов и Стоянов) присъдата на СК е "неопределено време", докато Ахмед е пратен при зрителите до края на следващото първенство. За кариерата на 40-годишния рефер от Айтос

това е почти като
доживотен затвор

Но наказанието за неадекватните решения на Ахмед на стадион "Георги Аспарухов" при гостуването на ловчанлии за първия четвъртфинален мач за Купата на България са нормални, макар и до голяма степен несъизмерими.

В мач, който предлагаше абсолютния реферски комфорт (наказание за публиката на "Левски" и пряко телевизионно излъчване по БНТ),

Ахмед влезе в историята
с решенията си


първо да отмени, а след това отново да признае гола на Гари Родригес.
По-късно побеснелият шеф на комисията Никола Джугански ще коментира: "Недоумявам защо реферът взе това решение. На стадиона ми се видя, че няма причина за отменяне на гола. Аз затова станах и си тръгнах в този момент. Не мога да коментирам ситуацията, защото не знам защо е отменил гола. Трябва да ми каже, ще гледаме и повторения." На заседанието на комисията ден по-късно Ахмед моментално бе заточен във "футболния Сибир".

Историята - поне у нас, помни малко случаи, в които всички да са харесали работата на съдийско трио. Дори и малко познаващите футбола знаят, че чернодрешковците са виновни за всичко. Винаги те

опират пешкира, каквито
и да са свирките им,


вината и контрата винаги е тяхна.
Дали обаче това е толкова безусловно точно, колкото самите рефери, независимо от направените гафове, биха представили?

 В рамките на един шампионат съдиите, техните асистенти, четвъртият съдия и наблюдаващият си разпределят над четвърт милион лева=

Логично е при такива хонорари претенциите към реферите да са особено високи.
За отсвирването на 19 мача в първенство от 30 кръга, арбитър прибира точно 19 000 лв. След като е свирил 22 мача, един асистент може да запише на сметката си 15 400 лв.

И когато, след като си прибрал хонорар от 1000 лв. за една среща си е чист гьонсуратлък да заявиш, че си порязал ЦСКА, защото си… дебел, както това направи строителният предприемач от Сандански Христо Ристосков след мача на "Лудогорец" и ЦСКА (2-1) за Купата на България. Интересното е, че въпреки този цинизъм, кой знае как, се размина с теслата. Дали защото, свирейки мача на същите отбори в първата половина на шампионата, бе завършил със същия резултат, но в полза на армейците, не е ясно.

Ден след изцепката на Ристосков, арбитрите направиха дълга среща и обстойна пресконференция, в която

обвиненията за натиска
върху тях паднаха


върху медиите и президентите на клубовете.

Интересното е, че искайки спокойствие, за да работят по-добре, хората в черно сътвориха най-големите си грешки в първенството. На Джугански и комисията не остана нищо друго, освен да влязат в ролята на безмилостни екзекутори.

Напрежението обаче влияе и на шефа на съдиите, който веднъж вече направи опит да хвърли оставка, но тя не беше приета от Боби Михайлов. Отделно заради поредицата от съдийски гафове вече се говори, че Джугански, който пое ръководството на арбитрите от Коце Костадинов на 31 юни миналата година, най-вероятно ще бъде заменен от "пенсиониралия" се в края на миналата зима Антон Генов.

Междувременно съдийската комисия на БФС в Перник до края на първенството наказа трима местни рефери, които ръководят двубои в региона.

Правата на Тони Кирилов, Кирил Кирилов и Владислав Светославов се спират заради допусканите от тях поредици от грешки в мачове от първенството. Изглежда, съдийската гилотината заработи на пълни обороти не само в столицата. Макар доказателствата, че има пристрастие на едни или други съдии към тимовете, да са

едни от най-дълбоките секрети
на нашенския футбол,

както и кои президенти натискат шефовете на футболната централа кой да им свири и кой не, очевадно е, че арбитрите си правят сметките какво и как отсъждат на тимовете. Особено ако те са от т. нар. грандове.

Вероятно е въпрос на случайност, но за двама от шестимата наказани арбитри и един техен асистент,

санкциите идват заради оспорвани
решения в мачове на "Левски"

Точно такова е и съотношението на наказаните съдии и техен асистент заради спорни моменти в мачовете на "Лудогорец". Дори и при подобен импровизиран и напълно неофициален показател ситуацията по пътя към титлата е "хикс".

Обикновено след спорните мачове на претендентите и за Купата на България, и за шампионската титла тази година, най-често срещаното нещо във фейсбук е цитатът от казаното от изпълнителния директор на "Левски" Иво Тонев.

След измъченото нулево равенство на Герена с Монтана (0-0) той категорично отсече: "С тази игра не можем да станем шампиони, но има и други начини..."

АТАНАС УЗУНОВ: ИСТИНАТА Е, ЧЕ СЪДИИТЕ НИ ИМАТ ПИЛЕШКИ СЪРЦА

- Господин Узунов, имате ли своето обяснение за това, което става в момента със съдийството и зачестилите грешки на водещи арбитри?

- Имам, разбира се. Това е като един футболен клуб. Когато този клуб няма правилната селекция, много е ясно, че той не може да гони върховете на своето представяне.

- Сравнявате съдийската комисия с футболен клуб?

- Не само комисията… Но, да, тя комисията е като ръководство на даден клуб. И когато там не могат да направят нужната селекция, той ще бъде в зоната на изпадащите. В момента е точно така с нашето съдийство. И докато не се спре роднинството, приближените хора да влизат в съдийството, близостта на някои съдии с членовете на съдийската комисия, както и симпатизирането на някой член на комисията - много трудно ще става. Има много голяма пропаст между Станислав Тодоров и още трима-четирима съдии, които са в състояние да ръководят шампионатни мачове.

- Имате предвид подготовката или и това, че преди дни казахте, че съдиите имат пилешки сърца?

- Ами имат пилешки сърца, след като не говорят или крият имената си… Освен Станислав Тодоров и още неколцина, останалите просто не могат да издържат и психически на такива битки. А мисля, че сега времето е много по-лесно за ръководене на мачове от тогава, отколкото когато ние водехме срещите.

- На два пъти натъртвате на психиката. Защо я определяте като толкова важна?

- Защото дори и да има другите качества един съдия, когато е притеснен да се съобразява с отбора Х или У, оттук идват грешките.

- Но това говори за обвързаност!

- Това е крайната дума, която вие употребявате. Аз казвам, "съобразява с отбора Х или У", което горе-долу е същото.

- Казано по-мекичко…

- Да, казано по-меко.

- Но голямата гюрултия от съдийството и 70 на сто от наказанията на съдиите са през този месец.

- Само в рамките на 10 дни…

- И още нещо - това става точно в дните, след като самите футболни рефери поискаха медиен комфорт, защото натискът върху тях идвал от пресата и изказванията на президентите.

- Абсурдно. За какъв медиен натиск да говорим при грешката на Ахмед Ахмед? Или тази на Калин Людмилов. Това на какво се дължи? Още повече че "Литекс" и "Левски" играха на празни трибуни. Значи няма какво да притеснява Ахмед. А и телевизията го предава, което е една защита.

- И все пак - много грешки за кратко време този месец. Какво е обяснението?

- Мога да го обясня. Започват да се съобразяват с големите имена, пет отбора са събрани така, всеки иска влизане в Лига Европа и с разлика от точка-две, а също така на такава разлика са и отборите за изпадане от групата. Това малко или много също притеснява съдиите. Напрежение и по линията на развоя на шампионата. Те като не са готови за развоя на един такъв равностоен шампионат. Да не говорим, че в момента разлика в качествата на отборите почти няма.

АНОНИМЕВ СЪДИЯ: ШЕФОВЕ НА КЛУБОВЕ СЪЗДАВАТ НАПРЕЖЕНИЕ

Само един от десетте потърсени за среща в София
футболни арбитри се съгласи да говори, но при
единственото условие по никакъв начин неговото
име, дори инициалите му, да бъдат споменавани

- След 1 април нещата около съдиите ужасно се нагнетяват. Какво е обяснението ви? Вероятно развоят на шампионата? Предстоящите срещи за Купата на България?

- Може би това е най-главната причина. Вече ще се определи кой да играе в Европа, кои да напуснат висшата ни лига.

- Но напрежението ескалира буквално в рамките на седмица. Това не е ли изключение? По това време през миналия сезон нямаше подобни драми със съдийството.

- Не е логично да се получават такива грешки, независимо какво е напрежението. Много трудно мога да си обясня каква е причината за такива проблеми.

- В сайта на българските рефери има съобщение, че са доволни от показаното на тестовете в Правец, а малко по-късно се критикуват ваши колеги, че не са концентрирани, нямат добра кондиция. И изказването на Ристосков, че е порязал ЦСКА, защото е дебел…

- За съжаление го е казал. Не е журналистическа алегория. Има го в интернет.

- И това за една седмица?

- Опитвам се, но не мога да си го обясня. По принцип президентите на клубовете винаги мрънкат. Ами сетете се, преди мача "Литекс" - "Славия" Венци Стефанов какво каза на Таско Тасков - да внимавал, защото той (президентът на "белите" Венцислав Стефанов - бел. ред.) щял да се погрижи това да му бъде последният мач. Ще се съгласите, че такова нещо не е нормално. Съдиите трябва да бъдем адекватни на всякакви ситуации, но да кажеш това ден преди срещата не е нормално. Едно такова нещо не качва ли напрежението? Че поставете се на мястото на Тасков - той си мисли да не обърка някой тъч. Нали можете да си представите, какви думи могат да последват. По време на предишния шампионат нямаше подобни изцепки. При това не на този етап от първенството. Но и да не забравяме, че групата догодина ще е редуцирана, отзад отборите, които трябва да отпаднат, са повече. Това също, вън от всякакво съмнение, е някаква предпоставка волтажът да се качва.

КАКВО РАБОТЯТ НАКАЗАНИТЕ

Отстраненият до края на сезон 2013/2014 съдия от Айтос Ахмед Ахмед, е строител по професия. Бригадата, в която работи арбитърът се занимава с довършителни работи.

В родния си град 40-годишният спортен съдия е известен като Мечо. В момента Ахмед е на 40 години и според някои експерти наказанието му може да постави точката в кариерата му като съдия. Ахмед бе наказан с изваждане от съдийската листа заради неадекватните решения по време на мача "Левски" - "Литекс" (1-0), в който никой не разбра какво точно е решението му по повод на спорния гол в първия четвъртфинал за Купата на България.

За неопределено време ръководството на съдийската комисия извади счетоводителя от Петрич Ивайло Стоянов. Това стана заради слабото му съдийство в мача от 19-ия кръг "Черно море" - "Левски" (1-1).

Същото наказание отнесе Стефан Спасов - по прякор Пастата, като нападките срещу пернишкия водопроводчик от ТЕЦ-а в града бяха заради мача на "сините" срещу столичното "Локо" (2-1) в 22-рия кръг.

Пастата стана и съдията, заради когото Съдийската комисия взе решение да забрани на всички арбитри от професионалния футбол приемането на покани за срещи под какъвто и да е предлог с представители на футболните клубове преди и след ръководените от тях мачове. През миналата пролет бригадата на Стефан Спасов остава на вечеря след двубоя на "Лудогорец" и "Черноморец".

Най-заможен не само заради ударената преди две години шестица от тотото, но и заради личния си бизнес, който върти, е Христо Ристосков.

Арбитърът, който през този сезон влезе в историята с крилатата фраза: "Порязах ЦСКА, защото съм дебел", има строителна фирма. Ристосков остана извън съдийските наряди в продължение на 38 дни, след като се представи слабо на мача за Купата на България между "Лудогорец" и ЦСКА (1-2).
КАТЕГОРИЧЕН: Атанас Узунов смята, че сега е много по-лесно на съдиите да водят срещите, отколкото по негово време.
КАТЕГОРИЧЕН: Атанас Узунов смята, че сега е много по-лесно на съдиите да водят срещите, отколкото по негово време.