Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАДЕЖДИ: Велин щял да пътува в Испания, искал да вземе шофьорска книжка.
НАДЕЖДИ: Велин щял да пътува в Испания, искал да вземе шофьорска книжка.

Месец и половина след трагичната смърт на 17-годишния ром Велин в София неговите родители настояват охранителят, който го застреля - Петко Еленков, да получи доживотна присъда.
Заплашват, че ако това не се случи, когато мъжът излезе от затвора, ще го ликвидират.
Велин Стоянов-Жабата беше прострелян фатално на 2 март. Заедно с него пострада и приятелят му Камен Недков, който беше ранен в крака. Момчетата се опитвали да откраднат старо желязо от хладилното депо на гара "Подуяне" в София.
Обвинен за убийството е 50-годишният охранител Еленков. На 14 март съдът го остави в ареста, като законът предвижда между 10 и 20 г. лишаване от свобода за подобен вид престъпление.
Докато беше разглеждана мярката, роми се събраха пред съда на протест срещу охранителя.
Траурен протест в памет на Велин беше проведен 3 дни по-късно. Стотици роми участваха в бдението в квартал "Христо Ботев" и блокираха пътя за летище София.
На 30 април убитият Велин щеше да
навърши 18 години
Докато мешерето се опитва да излезе на светло и да даде гласност на дейността си, се оказва, че не всички от ромския етнос вярват, че то може нещо да промени. Бащата на убитото момче Кръстьо Стоянов и майка му Елена Дамянова мислят, че правосъдната система у нас ще вземе справедливо решение.
Ромският съд се движи по собствени правила, които дълги години са били в сянка. Той действа като
медиатор в случаи на напрежение
и в същото време разрешава и вътрешни конфликти в общността. Редица митове се носят за мешерето, сред които дори че се раздават смъртни присъди. Организацията представлява саморегулация за ромите и начин да бъдат разрешени битови проблеми.
Сред етноса у нас съществуват няколко подгрупи, а решенията на мешерето се отнасят най-вече за така наречените "кардараши" или аристократите в общността. Това обаче е един много малък процент от тях.
В началото на април съветът на старейшините на ромското мешере у нас се събра, за да избере приор - глава на организацията. Това беше и първата официална изява на етническия съд пред обществото. Почетната титла получи Христо Младенов, а по време на форума бяха представени основните цели на мешерето.
Най-шокиращо при появата на мешерето на светло беше
искането за представителство на ромския съд
в законодателната и изпълнителната власт. Ден след като беше избран за приор, Христо Младенов заплаши, че ако след предвидените му срещи с новата власт отново няма желание за съвместна работа и диалог, мешерето ще почука на европейската порта и ще разкрие истината за всичко, което се случва у нас.
Много малка част от ромите в страната обаче очакват закрила именно от мешерето, твърди лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. "То е само при кардарашите. Останалите, като ги попиташ, така ще отговорят, че нямат отношение. За голяма част от хората мешерето няма влияние", твърди ромският лидер.
"Те претендират, че са медиатор. Ако получат повече позиции от това, ще стане наистина циганска работа. Нека мешерето си остане в тази сфера и да си работи както досега", коментира Кънчев.

Майката Елена Дамянова:
Детето ми имаше много мечти

- Какъв човек беше Велин?
- От всичко се интересуваше, беше буйно дете. Точно затова пътувахме, за да работим. Много ме беше страх от кражбите. Много деца има на неговата възраст, където ходят да крадат. От това ме беше страх, няма какво да крием, че се краде - краде се. Другият ми син е на 20 години, нито има досие, нито пък е бил задържан.
Явно другите деца - айде да отидем, копат, правят и Велин се е повлякъл. На 6-и трябваше да пътува пак за Испания, 150 лв. му беше билета, бехме проверили. Чакаше да вземе книжка детето ми, имаше много мечти, които трябваше да се сбъднат.
Тоя човек Петко - това е - бъде ли освободен, ще се ликвидира,
от затвор не ни е страх
Защо постоянно се делим на българи и цигани? Аз не го отричам, циганка съм и се гордея с това. Но защо трябва да се делим?
- Какво би се случило, ако решението за присъдата на Петко Еленков беше в ръцете на мешерето?
- Не знам как бихме постъпили, но като всички хора бихме постъпили лошо. Нямаше да го оставим намира. Който и да е, всеки като си види детето, както ние видяхме Велин, надали щеше да му се размине. Ако той си види неговото дете така?
- Какво предстои според вас да се случи оттук нататък?
- Моето виждане е, че ще му дадат 20 години, въпреки че заслужава доживот. Стреля по едното дете, убива Велин, стреля и по другото.
Това са деца, то се вижда

- От мешерето взеха ли отношение по случая?
- Да. Много хора ни подкрепят, че ако бъде освободен Петко, няма как да го оставят да живее свободно. Въпреки че много се коментира, че той не е убиецът. Няма как да стане, децата на различни места да го разпознават. В съда изслушах съдийката, че има показания от неговите колеги, от оръжейното, само той - шефът, е имал ключ. Има го заснет на видеокамери.
- Мешерето иска да има представителство, това мислите ли, че може да помогне в такива случаи?
- Не знам. От циганин до циганин има разлика, може би някой друг го възприема друго. Дали ще има мешере? Ние нямаме държава, но имаме съд. Не сме хората, които трябва да го решим. Съдът, съдиите, те са учили, знаят законите, следват доказателства, знаят какво да направят.
Мешерето не знам с какво може да помогне
Всичко си зависи от съда.
Всеки един - мешере, всеки един - председател. Ядат, не правят нищо. Колко пъти гледам, тука ще се построи детска площадка или парк и после нищо. Качват се в парламента, ядат, пият, оригиналните цигари, минералната вода. За съжаление, държавата ни е зле.
- Усещате ли по-различно отношение към вас в съда?
- Не. След като ни допуснаха в заседателната зала да слушаме, много сме доволни. Има достатъчно показания, има го на охранителните камери. Колегите му са дали пред съдия показанията. Много съм доволна. Няма нужда от друг съд. Това е истината, което си е нашият съд. Надявам се, че съдът ще е справедлив.

Бащата Кръстьо Стоянов:
Заплашват мен и семейството ми, но съм казал: Глава за глава!
- Как се справяте след всичко, което преживяхте?
- По 40 лв. давам за хапчета. Петко ще го пуснат, ще го пребием и това е. Глава за глава съм казал. Ако го пуснат, това ще е най-голямата им грешка, по-хубаво за нас. Това, че съм бил в затвора и аз, бил съм. И аз съм бил престъпник, от 90-а година ме гониха много пъти, така обаче не съм бил. Под национално издирване бях 5 години, грабежи съм правил за милиони левове. Дойде Софийско градско да ме вземе от дома да ме разпитват.Това дете заслужава ли за 10 лв. да му вземеш живота? Плачем, вием.
Една релса тежи тонове. Те са си отишли да копат желязо там, не за релси. Само че голема грешка направихме, че минахме от тая страна. Децата са минали от другата, където няма табелки, не пише нищо. Отатък всеки един влиза. И децата са се уплашили, като е тръгнал той да ги стреля.
- Каква присъда трябва да получи Петко Еленков според вас?
- Справедлива присъда трябва да му се даде, доживотна. Стрелял е не един път, два пъти. Той че бил полицай, той си има колеги, оправя се. Да му вземат пушката и да му я върнат, значи там е имал връзки. Доколкото разбрах - в транспортна милиция. Постоянно пишат, заплашват.
- Може ли мешерето да бъде някаква алтернатива?
- Не. Съдът си е съд. Пуснат ли го Петко, аз съм казал -
както моето дете гние, така и той ще гние
Не да казват - бащата заплашва, това онова. Аз така не мога да живея.
Петко няма правото да стреля. Може да го задържи, но каквото и да е правил Велин, няма право да го убива. Той искал да утрепе и второто момче - Каменчо. Другият пазач е казал: "Едното цигане утрепа, стига си стрелял."
- Очаквате ли справедлива присъда?
- Очакваме, защото тука ще има голям скандал, пуснат ли го Петко. Блокирам цялата махала, тука няма да мине един човек. Всичко ще забраня, ще запуша. Да лежи в затвора. Мен по 4-5 години са ми давали за нищо. Искам справедлива присъда, иначе Петко лично ще го утрепам аз. Някои полицаи където са, те не ме знаят още какъв човек съм. Не да ме заплашват негови колеги по компютрите. Нека ме хване. Заплашват ме и семейството ми заплашват. Петко го защитават негови колеги.

ВЪЗМЕЗДИЕ: Родителите на убитото момче искат доживотна присъда за охранителя Петко Еленков.

СНИМКИ:
ХРИСТО РАХНЕВ
ВЪЗМЕЗДИЕ: Родителите на убитото момче искат доживотна присъда за охранителя Петко Еленков. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ