Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Салма Кабал е съпруга на терориста Ашик Али, който подготвял атентат срещу Великобритания през 2011г.
През цялото време тя била близка с групировката и подкрепяла идеите на мъжа си. Жената дори го помолила да я включи в атентата, само за да докаже любовта си. 23-годишната мюсюлманка била готова да убива или да стане камикадзе. Ашик обаче така и не я включил в мисията си. Той искал тя да остане до децата им, а когато Ашик умре, да им намери нов баща.
След като той е арестуван, тя е обвинена като част от конспирация, която можела да убие десетки невинни. Според прокурорите Салма знаела за подготвяния терористичен акт, но въпреки това не уведомила властите. Пред съда Кабал заявява, че имала информация за плановете на Али, но не му повярвала, че ще ги осъществи.
Прокурорът Стюарт Бейкър, който ръководи делото, разкри някои от изявленията на Салма Кабал. Той разказа, че Али е говорил открито пред нея за бъдещите си терористични намерения, но това не я притеснявало.
Съдът разполага и със направени тайни записи между групировката и двамата съпрузи

От тях става ясно, че се е подготвял атентат. Записите били направени три дни преди плановете на групировката да бъдат осуетени.
Според разследващите Салма Кабал споделяла с Али, че ще направи всичко, за да бъде с него, и често се шегувала с терористичните му амбиции.
"В разговорите си
групировката обсъждаше начини за умъртвяване и мъчение на хора

Салма не знаеше, че докато е била с Али, е записана. Тя беше заснета да пътува до апартамента му, приличащ на фабрика за бомби, където се опита отново да разпали страстта помежду им. От разговорите става ясно, че двамата са се отчуждили, след като Али е започнал да набира средства за атентата. За да осъществи терористичния акт, той правил фалшиви благотворителни кампании", сподели прокурор Бейкър.
Когато Салма е арестувана, казва на полицията: "Не съм направила нищо" и отказва дълго време да отговаря на всякакви въпроси. Обвинена е, че помагала на мъжа си да се самоубие.
През март Ашик Али беше обвинен заедно с други трима членове от групата му в подготовката на атенатпрез 2011г. срещу Великобритания. Други двама са подведени под отговорност, че са отказали да дадат информация. Подсъдимите са 31-годишният Ирфан Назир и 27-годишните Ирфан Халид и Ашик Али. Мъжете отричат да са съпричастни към подготвянето на терористични актове. Те планирали мащабен самоубийствен терористичен акт, включващ до
осем раници с експлозиви, които е трябвало да бъдат задействани

на различни места във Великобритания.
Според полицията Назир и и Али са планирали изготвянето на бомбата, която е трябвало да бъде взривена от атентатор самоубиец. Събирали са средства и са вербували други хора да се включат в плана. Срещу Назир и Халид има и обвинения в пътуване до Пакистан, с цел обучение в тероризъм. Набедени са в направата на бомба, оръжия и отрова, както и създаването на филм, посветен на мъченичеството. Два пъти се обучават заедно с членове на "Ал Кайда".
Съпругът на Салма е обвинен, че е склонявал хора към тероризъм. Двама от подсъдимите са записали клипове в Пакистан, които е трябвало да бъдат разпространени, в случай че техният план бъде доведен докрай. По думите на прокуратурата, обвиняемите са искали да взривят до осем раници с бомби по време на нападения на терористи камикадзе и да задействат бомби с часовников механизъм в многолюдни места, за да причинят големи щети и жертви. Единият от групировката е
наричал плана "още един единайсти септември"

През цялото време Салма Кабал била информирана за подготвяния атентат. Али излъгал съпругата си само за крайната цел. На нея казал, че бомбите ще бъдат поставени извън Обединеното кралство, за да защити групата си. Пред съда Салма разказала, че двамата с Али често обсъждали филма "Четири лъва". Тя се шегувала с него, че може да се включи в групировката му като "четвъртия лъв". Продукцията разказва за група британски мюсюлмани - джихадисти и техните абстрактни мечти за славa. Комедията разкрива желанието им да станат атентатори. Двама членове на тази група отиват в лагер за обучение на терористи в Пакистан. Другите двама стават атентатори самоубийци, облечени в костюми на гарги. Според Салма групировката на Али се вдъхновила от кинолентата.