Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Димитров-Абдерата и Димитър Здравков-Пальонката, които са сред най-често споменаваните имена в бизнеса с антики, поддържат не само близки отношения един с друг, но и съпругите им имат общ бизнес, научи в. "168 часа" от хора в бранша.
Милена Димитрова и Виргиния Здравкова преди години заедно са отворили магазин за дрехи в САЩ. Известната дизайнерка беше потърсена в едно от нейните ателиета, но не се отзова за отговор до редакционното приключване на броя.
Съпругът на известната дизайнерка Виргиния Здравкова - Димитър беше заловен на 29 март заедно с неговия партньор Ангел Пеев, по време на извършването на нелегална сделка с културни ценности. Двамата мъже са задържани по сигнал, като в автомобила, в който са се возели, е открита колективна находка монети и антични апликации. След обиск в домовете им, както и тези на техни близки, са открити общо над 200 броя монети и 70 други антични предмета.
Сред нумизматите и колекционерите се говори, че Димитър използва бизнеса на съпругата си като параван, за да осъществява трафика на ценности. Името му се споменава като близък до Мирослав Димитров-Абдерата.
В няколко поредни броя в."168 часа" разказа за присъствието на Абдерата в трафика на ценностите. Преди две седмици обявеният за топдилър на антики
отрече своята връзка
 с подземния свят
Нумизматът Красимир Дуницов, който два пъти се спасява на косъм от поръчано убийство, обаче твърди, че опитите за покушение над него са свързани именно с Димитров.
Съпругата на Мирослав - Милена Димитрова, е имала общ бизнес с Виргиния Здравкова, твърдят техни познати. Преди години двете са отворили магазин за дрехи в САЩ. Милена Димитрова е на 47 години, родена в София. В момента има апартамент в Мюнхен.
Дизайнерката Виргиния Здравкова има луксозни бутици в центъра на София и в Благоевград. Извън пределите на България тя има редица представителства, като е открила такова и в Дубай. През 2004 г. тя откри бутик с марката "Виргиния" в един от най-големите търговски центрове в Мюнхен.
Античните предмети, с които бе задържан съпругът  Димитър Здравков, се намират сравнително трудно, коментираха специалисти. Сред незаконно притежаваните ценности има
римски императорски монети,
цял стъклен сервиз от Древен Рим, 5 антични пръстена, фиали, бронзова фигура на Херакъл и други предмети с историческа стойност.
Колективните монетни находки, с каквато са заловени Здравков и Петров, се откриват изключително рядко според експерти. Те най-често представляват заровени накуп монети, които са принадлежали на един човек. Подобни находки се продават заедно и цената им е много по-висока, отколкото за други монети. Освен археологически артефакти при обиските е намерен и металдетектор от висок клас. Димитър Здравков и Ангел Пеев са сред водещите дилъри на антики в България според източници от подземния свят и МВР. Тяхната дейност се разпростира и
извън пределите на страната
Двамата са задържани на автомагистрала "Тракия" близо до Пазарджик след сигнал, че ще се срещат. В автомобила, в който са били, Ауди А6, са открити ценностите, които са пренасяли.
В момента разследването е в начален етап, но вече има повдигнати обвинения. Те са за притежание на културноисторически ценности без разрешение, коментираха от окръжната прокуратура в Пазарджик.
Славата на Димитър Здравков в средите на бизнеса с антики е на известен измамник. "Той прави всичко, което в този бизнес може да се прави, стига да донесе бързи пари", коментира нумизматът от Велико Търново Лъчезар Митев.
Освен с търговия с антични предмети, Димитър Здравков се занимава и с продажбата на много качествено изработени фалшификати. Това е както доходоносен бизнес, така и начин за подбиване на конкуренцията.
През 2011 г. Ангел Пеев е заснет със скрита камера на НОВА ТВ по време на аукцион в Мюнхен при извършването на нелегална търговия с антични предмети от с. Арчар.
"Ангел Пеев съм го виждал само един път. Останах с неприятни впечатления. Беше заедно с Пальонката. Пеев се държа нагло и арогантно, без да сме се виждали. Не съм се интересувал повече от него", разказва Лъчезар Митев.
Хора на по-ниско ниво от крими контингента говорят, че каналът за износ навън първоначално е бил в ръцете на Пальонката, а Пеев по-скоро му помагал. Впоследствие обаче Ангел измества Димитър и започва да организира трафика, като осъществява посрещането на предметите и ги урежда на аукциони и в частни колекции. Това е един от най-големите канали за износ още от 80-те години досега, твърдят източници от МВР.
Иманярството и търговията с културни ценности от години са сред
най-печелившите начини
 за изкарване на бързи пари
в Пазарджишко. Именно оттам преминава канал за износ към САЩ и Западна Европа. Сред основателите на този път за трафик се споменават Ганчо Загорски и братът на бившия главен прокурор Никола Филчев - Ангел. Според източници от престъпния свят Димитър Здравков и Ангел Пеев поддържат контакт с предишните ключови фигури за региона.
Известността на Димитър Здравков сред иманярите се дължи не само на добре развития му бизнес както с антики, така и с фалшификати, но и на неговата съпруга. Самият той често използва името , като своя визитна картичка.
"Когато се запознах с Пальонката, първото нещо, което спомена, беше жена му. Той се представи така - аз съм мъжът на Виргиния Здравкова. Това направи силно впечатление и дълго ни забавляваше", разказва нумизматът от Велико Търново Лъчезар Митев.
Славата на Пальонката сред контингента е на известен измамник. Според запознати, той бил класически криминален тип. Плащал с фалшиви пари на иманяри, които откривали истински ценности, а други дилъри лъжел с фалшификати на антики.
И Здравков и Пеев са активна част от монополната група, която си е разпределила България, твърдят хора в бизнеса. Преди месец в."168 часа" разказа как
10-ина дилъри са си разделили пазара на
антики в страната,
като осъществяват контрола си дори чрез силови методи.
След арестите Димитър Здравков и Ангел Пеев са с постоянна мярка "задържане под стража" по решение на Окръжния съд в Пазарджик.
Димитър Здравков има активно присъствие в бизнеса с антики от началото на 90-те години на миналия век. Говори се, че в началото е поддържал връзка с Евгени Американеца, а впоследствие - с Ганчо Загорски и другите регионални дилъри от Пазарджик. Заедно са изнасяли ценности в чужбина.
Здравков е задържан през 2011 г. в Благоевград, отново след подаден сигнал за негова сделка. След 24 часа, прекарани в ареста Пальонката е освободен. Ангел Пеев не е бил залавян преди този случай.