Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОНТРОЛ: Камерата на Орлов мост снима десетки нарушители на реда.
КОНТРОЛ: Камерата на Орлов мост снима десетки нарушители на реда.

Без дата, име, длъжност и подпис  на издателя това са просто хвърчащи хартийки, твърди пловдивски юрист

"Обжалвам електронни фишове на КАТ! Системата е утвърдена - 100% се отменят", написа преди дни в своя фейсбук профил пловдивският юрист Кристиан Гьошев.
Обявата предизвика сериозен интерес, тъй като приятелите и познатите му знаят, че на него може да му се вярва, когато става дума за здрава битка в съда.
Пловдивчанинът беше първият български рефер, който
осъди футболен президент и треньор
за тормоз по време на мач. Пак той успя да влезе в новините, след като през 2002 г. излезе очи в очи на съдебната арена срещу тогавашния министър на образованието Даниел Вълчев. Спорът беше за задължителните матури, а Кристиан оглави ученическите протести и дори спечели делото за отмяна на зрелостните изпити. 11 години по-късно Кристиан Гьошев
се е захванал с КАТ и електронните фишове
Според него всеки водач на МПС, който е сниман в нарушение от камерите на КАТ, може да се спаси от солена глоба или от отнемане на книжката при по-тежко нарушение.
"Всеки електронен фиш пада в съда заради неграмотна и некадърна законодателна технология. Върху въпросния документ липсват дата на издаването му, както и кой е неговият издател - име, длъжност и подпис.
В същото време в Закона за движение по пътищата ясно е записано, че електронните фишове се приравняват към наказателните постановления. А те задължително трябва да съдържат гореспоменатите реквизити. Без тях актът придобива много тежък порок на нищожност, който не може да се отстрани и съответно съдът го определя за невалиден. Само този, който не е подал жалба срещу електронния си фиш, не е спечелил", твърди пред "168 часа" Кристиан Гьошев. И други адвокати потвърдиха неговото откритие с условието, че има и много жалби, които са останали без уважение от страна на съда.

"Наистина съществува практика електронните фишове да падат в съда, но има и случаи, в които жалбите на физическите лица са останали без уважение от страна на съдията. Не може да се каже какво е точното съотношение между уважените жалби и тези, които са били отхвърлени", категорични са юристи.
Пловдивският юрист Кристиан Гьошев е убеден, че той самият може да отмени по съдебен път всяка глоба, която е наложена възоснова на снимка, направена от стационарна камера на КАТ. "Налице са тежки нарушения на административно-производствените правила, а след разпускането на парламента на практика го няма законодателят, който трябва да се занимае със собствените си бакии. В никакъв случай не приканвам народът масово да нарушава законите за движение по пътищата, но кой ще ни обвини, ако се възползваме от съвсем законен начин
да си спестим плащането на глоби",
усмихва се Кристиан. Той съвсем случайно открива пропуските в закона. Негов приятел е сниман в нарушение, а Кристиан от любопитство се заравя в нормативната база, за да види как може да помогне.
"Установих, че има утвърдена практика електронните фишове да отпадат в съда. Интересно ми беше да видя по каква логика колегите печелят толкова лесно всички подобни дела. Зачетох се в закона и нещата бързо си дойдоха на мястото. Администрацията явно разчита единствено на неосведомеността на хората, за да си събира глобите. Сниманите в нарушение не знаят как да си потърсят правата или нямат желание да минат през тази процедура", твърди Гьошев, който допуска, че и финансовият мотив може да спира хората да
атакуват системата
Според него в подобни административни дела дори и да спечелиш, трябва да покриеш разходите си за адвокат, а техните хонорари започват от 150 лева нагоре. В такъв случай разходите ти по делото може да надхвърлят глобата във фиша и това да направи ненужно цялото ходене по мъките.
"В действителност нещата са много по-прости и всеки сам може да си защитава правата, ако реши, че не му се плаща за адвокат. Достатъчно е да прочетете решение по сходен случай на вашия и да препишете някои абзаци във вашата жалба. Дори няма нужда да ходите на делото, съдът взема решение, което ще е във ваша полза", убеден е Кристиан Гьошев.