Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Атанас Атанасов
Румен Радев и Атанас Атанасов

Защо има снайперисти около къщата на Бойко Борисов в Банкя - това попита лидерът на ДСБ Атанас Атанасов президента Румен Радев.

"В публичното пространство преди няколко дни се появиха снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. Това притеснява страшно много хора, залят съм от телефонни обаждания и то не от случайни хора. Тъй като тези мерки се вземат от една комисия, където поне двама от членовете са хора, назначени от вас, не знам дали сте информиран за това, но ако в навечерието на съставянето на правителство, има някаква висока степен на опасност към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държавата. Моля, ако имате информация, това трябва да бъде публично споделено", каза Атанасов на президента в края на консултациите на ПП-ДБ при държавния глава за съставянето на редовно правителство.

"По принцип имам информация, когато има по-голям риск в сферата на сигурност. Но мисля, че конкретика, специално когато касае заплаха за физическо лице, не бива да става публична информация. Това е мой принцип, но да, ще говоря със службите за сигурност, за да изискам такава информация, за която вие споделихте", отговори му президентът.

ПП-ДБ остават в опозиция и не биха се включили в коалиция с всички формации в парламента срещу ГЕРБ и ДПС, увериха те Радев. По-рано той се срещна и с първите две политически сили ГЕРБ-СДС и ДПС.

Коалицията бе представена от шефа на парламентарната група акад. Николай Денков, съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков, Атанас Атанасов и депутатката Кристина Петкова. Това бе най-дългата среда на Радев днес - с ГЕРБ разговаря под седем минути, с ДПС - малко над седем, а с ПП-ДБ - 9.

Президентът припомни заявката на ПП-ДБ да остане в опозиция и ги попита дали остават на същата позиция, както и дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат, ако предложи приоритети като в общия им кабинет с хората на Бойко Борисов. Поиска да знае и дали биха участвали в анти ГЕРБ и ДПС коалиция под егидата на "Възраждане", каквато идея вчера лансира Костадин Костадинов.

"Ако нещо стана ясно през последните три години, то е, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но е сравнително трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи шест пъти мандат, сега ще получи седми, но нито един път не успя да състави правителство. За разлика от тях ние успяхме на два пъти да направим и сме единствената политическа сила, която за тези три години, успя на два пъти да направи редовно правителство. Цената, която плащаме за това, е сравнително голяма", каза акад. Денков.

"Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за друг те също са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те през цялото време работиха заедно - и когато свалиха нашите редовни правителства, и когато ги критикуваха без основание. Те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати", каза още той.

"И двата пъти правителствата бяха събаряни с твърдение, че няма проблем с приоритетите, но че ГЕРБ и ДПС могат да се справят по-добре. Сега е техен ред. По отношение на подхода в това Народно събрание, който демонстрираха ръководството на ГЕРБ и ДПС, всъщност той е напълно погрешен. Спомнете си, че и двата пъти, в които ние направихме правителство, винаги започвахме от приоритети, законодателна програма, вариант на управленска програма, която беше обсъждана. Аз не виждам нищо такова в този случай, а скрити разговори за позиции, от които не става ясно кой всъщност за какво иска да работи", каза още бившият премиер.

Той увери, че приоритетите и задачите на коалицията не са променени, но не виждат как могат да ги изпълнят при сегашното разпределение на силите в парламента.

"Затова ние казваме, че оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска, да има приоритети, свързани с развитието на бизнеса, повишаване на доходите, намаляване на неравенствата, качествено здравеопазване и образование - приоритети, които са разпознати", обясни той.

"С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа и света, говоря за "ние" като България, държава, която от една страна е с хилядолетна история, богата култура, която е от основоположниците на европейския континент, и в същото време държава, която трябва да намери своето място в международния европейски и световен ред. "Възраждане" има съвсем различна представа за това как трябва да се развива държавата, така че ние не виждаме как може нашите приоритети да ги развиваме с "Възраждане", допълни академикът.

"Ние сме млада партия и млада коалиция - на две години и половина. Знаем колко е трудно да се състави правителство. Два пъти ни се наложи и поемахме отговорността, защото знаем, че е важно за България да има правителство, но избирателите ясно ни дадоха позицията на опозиция. Надявам се колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за седми път да имат мандат. Последните три години те шест пъти не успяха да съставят правителство с шест мандата. Сега е седмия път. Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново. Ние заставаме в много ясната позиция - проевропейска коалиция, но и антикорупционна. Няма да отстъпим от тези политики и реформите, които бяхме заложили в кабинета на акад. Денков", включи се и Кирил Петков.

Очаквайте подробности!