Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Официалното посещение на българския държавен глава в Черна гора започна с тържествена церемония пред президентския “Плави дворац”, където Румен Радев и съпругата му Десислава бяха посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА
НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Официалното посещение на българския държавен глава в Черна гора започна с тържествена церемония пред президентския “Плави дворац”, където Румен Радев и съпругата му Десислава бяха посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Местни медии разкриха, че Милойко Спаич се изложил и не бил дочакан. Напълно естествено е президентът да откаже среща, за която домакинът не е готов, обясниха от "Дондуков" 2

Черногорският премиер Милойко Спаич не се е появил навреме за среща с българския президент Румен Радев в понеделник следобед.

Меглена Плугчиева
Меглена Плугчиева

За дипломатическия гаф се разбра на другия ден от публикация на черногорското издание “Виести”.

Водената от Радев делегация е напуснала сградата след 4 минути чакане. Държавният ни глава бе на официална визита в страната заедно със съпругата си Десислава, двамата бяха посрещнати с тържествена церемония пред президентския Плави дворац от президента Яков Милатович. Последва среща между двамата държавници на 4 очи. А в късния следобед Радев трябвало да се види и с премиера.

“С посолството на България беше договорено срещата да се проведе в приемната в сградата на правителството от 17:00 ч., тъй като премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев въпреки натоварения си дневен ред. По-ранната среща на премиера с голяма туристическа компания - германската TUI, продължи 3 минути повече от предвиденото, а делегацията на президента на България напусна сградата на правителството след четири минути чакане”, съобщават от правителството в Подгорица, цитирани от “Виести”.

Срещата щяла да е в същата зала, където се водили разговорите с хората на TUI. И забавянето дошло, защото

“помещението трябвало да се подготви за следващата среща”

Радев, който във вторник бе рожденик, се прибрал в България късно вечерта, както бе по програма.

Напълно естествено е държавният глава да откаже среща, за която домакинът не е готов, коментираха от прессекретариата на президента пред БТА.

Гафът на домакина е голям, категорични са дипломати (виж коментара на бившия ни посланик в Черна гора Меглена Плугчиева). А реакцията на българската делегация - показно, че не може да се подмине подобно газене на протокола. Любопитна подробност е, че посланик на България в Подгорица е Стефан Димитров - служебният външен министър,

уволнен два дни след като бе назначен,

тъй като не вдигаше телефона си. Оттогава Димитър Главчев съвместява премиерския пост с този на първи дипломат.

Политически партньори на сгафилия черногорски премиер са крайнодясната просръбска Нова сръбска демокрация начело с Андрия Мандич и проруската Демократическа народна партия с председател Милан Кнежевич. Формациите не споделят усилията на страната за интеграция в ЕС. Двамата лидери се договориха със Спаич да влязат в правителството до края на 2024 г. Преди 8 години те бяха обвинени в опит за преврат в Черна гора, подпомагани от Сръбската православна църква.

Бившият посланик в Подгорица Меглена Плугчиева: Недопустим гаф на млад политик да остави държавен глава да те чака

Случилото се с българския президент и закъснението за срещата от черногорския премиер е крайно недопустим гаф на подобно най-високо ниво. Той е млад и неопитен, но това не го оправдава, още повече че винаги е демонстрирал със самочувствие западното си възпитание.

Това коментира пред “24 часа” бившият посланик на България в Черна гора и дългогодишен дипломат Меглена Плугчиева.

Тя разказа, че научила за скандала минути по-късно, обадили ѝ се черногорски политици, които сега са в опозиция.

Този скандал и действията на черногорския премиер рефлектират върху имиджа и функционирането на тяхната държава. Абсолютен прецедент е да оставиш президента на една приятелска държава или на която и да е държава да те чака, без да си предупредил, докато ти си на среща с германски туроператор, коментира още Плугчиева.

Категорична е, че това е погазване на дипломатическия, на държавния протокол, демонстрация на липса на уважение и дори на елементарно възпитание, като имам предвид и възрастовата разлика в полза на нашия президент, който искрено и за сетен път засвидетелства пълна подкрепа за Черна гора за бързото ѝ присъединяване към ЕС.

Плугчиева разказа, че България и Черна гора имат традиционно отлични отношения и са активни на междудържавно ниво. Тя напомни, че по времето, в което тя бе посланик в Черна гора, тогавашният президент Мило Джуканович е идвал на посещение в България през 2020 г., а миналата година също е гостувал на Румен Радев. Нашият президент беше в Черна гора през 2022 г.

Двете държави имаме блестящи отношения и тази случка сега се надявам да не хвърли неприятна сянка върху тях. Очаквам, че ще има извинение, допълни Плугчиева.