Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиян Бойков в съда СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Кристиян Бойков в съда СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Проблемът е, че обвинението му, че е действал в съучастие с бившия си шеф Иван Тодоров, е останало висящо, след като му са били повдигнати по-леки обвинения на 21 май т.г.  

Обвиненият за хакерската атака на НАП през 2019 година Кристиян Бойков няма как на този етап да сключва споразумение с прокуратурата, тъй като другото му обвинение, че е действал в съучастие със своя бивш шеф Иван Тодоров, е останало висящо. Това стана ясно от решение на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд. Това се явявало и пречка пред едно споразумение.

Преди дни се разбра, че Кристиян е изразил готовност да сключи споразумение с прокуратурата и да му бъде наложена глоба от 2500 лева. Това искане е трябвало да бъде одобрено от съда и е внесено на 27-и май в Софийския градски съд. На 12-и юни прокуратурата обаче е оттеглила искането си за сключване на споразумение с аргумента, че срещу Кристиян има множество обвинения. Съдия Атанасов обаче посочи, че споразумение няма как да бъде одобрено, но не поради аргументите, с които държавното обвинение го е оттеглено, а изтъкна и друг аргумент - висящото обвинение в съучастието  Иван Тодоров.

Съдията се позова на тълкувателно решение на ВКС от 2002 година. В залата стана още ясно, че на 21-ви май обвинението за компютърно престъпление на Кристиян Бойков е било променено в по-леко. Пак за същото, но е отпаднала специалната цел, а именно всяване на паника. Именно то се наказва с до 2 години лишаване на свобода, което предполага налагане на глоба при чисто съдебно минало. В това постановление обаче не се говори нищо за обвинението за съучастието му с Иван Тодоров и така при едно евентуално споразумение, то "остава да виси във въздуха".

Извън залата адвокатът на Кристиян, Асен Асенов, коментира, че неговият клиент е млад човек с голяма перспектива и иска всичко това да приключи. Именно затова се е съгласил и на споразумението. А цяла година прокуратурата не можела да внесе годен обвинителен акт, което значи, че нямала доказателства, че Кристиян е хакнал данните на НАП.