Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Данаилов бе един от любимите български актьори.
Стефан Данаилов бе един от любимите български актьори.

  •  Паметник на големия български актьор трябва да има, но два пъти експертно-художествен съвет на столичната община отказва да е близо до Григор Вачков
  • Бюста вае Вежди Рашидов заради голямото приятелство между двамата бивши министри на културата
  • Племенницата на Мастера пък не харесва намръщеното лице на проекта на мъжа, провокирал с чар и красота поколения българки

Около Стефан Данаилов, който преди почти 5 години си отиде от тоя свят, върви меко казано странен дебат.

Къде да бъде поставен паметникът на големия актьор - недалеч от дома му, който е до столичната Семинария, или пред Народния театър - сцената, на която той изигра за 40 години велики роли.

Актрисата Ирен Кривошиева и общият им син Владимир Данаилов, които след смъртта му събират подписи за паметник и убеждават общинския съвет в София това да се случи, смятат за най-естествено място градинката пред Народния театър.

Ако това се случи, ще се събере отново тандемът от култовия сериал “На всеки километър” - Григор Вачков и Стефан Данаилов. Паметникът на Вачков вече е пред Народния.

И докато семейство и експерти спорят за мястото на Данаилов, се намеси и неговата племенница Росица Обрешкова, която пък не е доволна как той би изглеждал на самия паметник:

Толкова ли страшен, намръщен и груб беше Стефан Данаилов? Или искате да има “страшни очи”?

Та това лице

все още е способно

да влюбва от екрана,

все още вълнува в черно-бели блянове. Лице без възраст, лице с историята на няколко поколения. 

Проектът за паметник на Стефан Данаилов
Проектът за паметник на Стефан Данаилов

Големият български скулптор Вежди Рашидов ще вае бюста на Стефан Данаилов заради голямото приятелство помежду им. Въпреки че в политиката са били представители на дясна и лява политическа сила, художникът и актьорът, са едни от най-успешните министри на културата. Пред “24 часа” Вежди Рашидов деликатно отклони да коментира казуса къде е най-подходящото място за паметника на Стефан Данаилов. На 27 ноември се навършват точно 5 години от неговата смърт.

“Аз лично не видях моя вуйчо в този образ, признавам. От друга страна, проектът за градината (до неговия дом - б.р.), където искат да го сложат, всъщност беше съвсем една друга идея - там да се направи почетен паметен знак във формата на пейка, на кът с цветя. Неговият дом беше неговият истински пристан, където той обожаваше да седи и подреждаше всяка част, всяка вещ, всяко цвете - всяка сутрин той излизаше да си гледа цветята”, каза племенницата Роси Обрешкова пред “24 часа”. По думите ѝ други хора не са го разпознали в проекта.

“Би било много по-естетично да има някакъв друг вид знак за памет и най-вече не бих искала, когато правим нещо, да има какъвто и да е конфликт при създаването му. Веруюто му в живота беше да обединява, опитваше се да достигне до всеки един човек”, обясни Обрешкова.

Не искам да има паметник, защото това е едно особено лице или поне не в този вид, в който е - как улавяме това лице, в какъв размер го правим, добави още тя. 

Племенницата на Стефан Данаилов Росица Обрешкова
Племенницата на Стефан Данаилов Росица Обрешкова

Преди паметникът да бъде направен, трябва да бъде избрано мястото, където ще бъде поставен. За втори път Столичната община отказва бюстът да бъде в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”, където Мастера играе от 1979 г. до смъртта си през 2019 г.

Аплодиран е от публиката дори и във времето, в което неговата политическа обвързаност с БСП разделя българите.

Едно от обясненията е, че градската градина, която също е паметник на културата,

е препълнена от

бюстове и скулптури

Там се намират паметниците на Атанас Буров, генерал Гурко, актьора Григор Вачков, морената, от където Алеко Константинов повежда похода към Черни връх, както и скулптури, част от колекцията на Софийската градска художествена галерия.

Проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия е председател на художествено-експертния съвет към Столичната община, разяснява, че вече два пъти е бил разглеждан казусът “Стефан Данаилов”.

“Първия път беше миналата пролет, след това и през ноември. Ние подкрепяме инициативния комитет и казваме: да, наистина голям актьор, заслужава, но помислете за друго място, защото градската градина сама по себе си е паметник на културата. Всяка такава интервенция би нарушила нейното звучене - историческо и културно-наследствено. След това отново бе внесено, че точно там трябва да бъде. През Народния театър много велики актьори са минали. Какво правим, ако и за тях се появят желания в тази градина да се поставят паметници?!

Вече има кръстена

на негово име

улица в “Лозенец”

Там му е бил домът. Не може цялата култура да се изсипва в едно каре между “Витоша” и по бул. “Васил Левски”, обяснява позицията на съвета проф. Янков. 

Паметник на Стефан Данаилов задължително трябва да има според директора на Народния театър Васил Василев. Трябва да се намери място, но не е в компетенциите на театъра да каже кое е най-подходящото.

Васил Василев предлага не само паметник, а и да има театър, който да носи името на Стефан Данаилов. Според него е удачно и Камерната сцена в Народния театър да бъде наречена “Стефан Данаилов”, защото това е била любимата сцена на Мастера. Същата идея има и племенницата на Ламбо.

“Каквото и да се направи, трябва да има консенсус в обществото. Да не се разделяме по тези теми, а да има разбирателство”, категорично заявява Василев пред “24 часа”. 

Паметникът на Григор Вачков пред Народния театър
Паметникът на Григор Вачков пред Народния театър

Проф. Георги Янков пък предлага на Съюза на артистите да помислят и да

да направят алея на починалите звезди

с постаменти с името В Художествено-експертния съвет към Столичната община имало не само художници, но и архитекти, историци, социолози.

“Такъв обект - бюстът на Стефан Данаилов, трябва да се гледа от всички възможни страни, смята проф. Георги Янков. Той дава и пример с други държави, в които трябвало да минат 10 години от нечия кончина и след това се предприемали действия по кръщаване на улици и поставяне на паметници на негово име.