Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Космическите войни ще променят света завинаги
Снимка: Архив
Космическите войни ще променят света завинаги Снимка: Архив

Ако сателитите в орбитата на Земята бъдат разрушени, човешката цивилизация ще се промени завинаги

Русия е изстреляла космически апарат, способен да атакува спътници в орбита. Това обяви Министерството на отбраната на САЩ и напрежението около космическите оръжия се покачи.

“Русия изстреля спътник в ниска околоземна орбита, който по наша оценка вероятно е оръжие”, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър, като добави, че устройството е било изпратено в същата орбита, на която е и правителствен спътник на САЩ.

Тъй като

сателитите са от решаващо значение за комуникациите,

геолокацията и дори за наблюдението на изменението на климата, военните експерти по света осъзнават важността на защитата им. През последните три месеца в редица изявления американски официални лица отправиха предупреждения, че имат информация за руски план за пускане на ново заплашително оръжие в Космоса.

Все още обаче остава неясно какво точно представлява това устройство и какви са плановете на руското правителство за него. След публикуванетo на забележително точни разузнавателни оценки в навечерието на “специалната военна операция” в Украйна през 2022 г. сегашното правителство на САЩ си спечели доверие, когато става въпрос за прогнозиране на военните ходове на Русия. Но в този случай всяко ново разкритие за оръжието, изглежда, повдига толкова въпроси, колкото и отговори.

Говорител на Космическото командване на САЩ заяви пред агенция Ройтерс, че “сателитът е бил оръжие, което вероятно може да атакува други сателити в ниска околоземна орбита”. Според него спътникът Cosmos 2576 е бил изстрелян на 16 май от космодрума “Плесецк”, на около 800 км северно от Москва.

В свое изявление руската държавна космическа агенция “Роскосмос” каза, че изстрелването на 17 май е било “в интерес на Министерството на отбраната на Руската федерация”. Тя заяви, че е използвана руската ракета носител “Союз-2.1б”. Различните дати на изстрелване може да се обяснят с факта, че часовите зони в Москва и Вашингтон са различни. Нито Кремъл, нито Белият дом предоставиха повече подробности.

Зависимостта на цялата човешка цивилизация от сателитите често остава незабелязана, но всяка голяма орбитална атака би сложила край на живота, какъвто го познаваме. Към този момент различни анализатори твърдят, че космическите системи са застрашени както никога досега. През последните години Китай показа, че има способността да хваща спътници и да ги маневрира в орбита гробище. Вече са извършени няколко разрушителни изпитания на ракети земя - орбита (ASAT), които са предизвикали опасни количества космически отпадъци. Такива операции са правени от Щатите, Русия, Китай и Индия - четирите най-напреднали сили в областта на космическите изследвания. Също така се увеличават и атаките за заглушаване на сигнали и подправяне на навигационни спътници, което излага на риск цивилни граждани.

Не е изненадващо, че нарастването на неприятелското поведение е причина все

повече държави да се подготвят за бъдещи космически войни

И така, какво точно се случва там горе над главите ни? И трябва ли да се притесняваме?

Атаките срещу сателитите могат да изключат сигналите на глобалната система за позициониране (GPS), енергийните мрежи, транспортните и банковите системи. Възможно е да се окаже сериозно въздействие върху авиацията, корабоплаването и конфликтите, тъй като военните разчитат на навигационните спътници за командване и контрол на прецизни оръжия. Обединеното кралство изчислява, че прекъсването на глобалната навигационна спътникова система (ГНСС), която включва и GPS, ще струва на британската икономика 1,42 млрд. паунда на ден.

“Би било погрешно да се смята, че Космосът е мирна зона. От самото начало той се използваше за военни цели. Сега определено наблюдаваме някакво подновяване на вниманието към него”, смята Джулиана Сюс, изследовател и ръководител на политиката за космическа сигурност в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

В последната оценка на Министерството на отбраната на САЩ се казва, че Китай и Русия в частност представляват значителен риск за сателитите чрез средства като кибервойна, електронни атаки и ракети земя-орбита.

Космическите оръжия обикновено се разделят на три категории в зависимост от това дали атакуват космически системи в орбита, атакуват цели на Земята от Космоса или обезвреждат ракети, движещи се в най-външните слоеве на атмосферата. Те са познати като “контракосмически способности” и представляват всичко, което може да наруши, повреди или унищожи изкуствени обекти, които гравитират около Земята. Напоследък тези оръжия стават все по-трудни за засичане и някои държави ги използват без знанието на останалата част от човечеството.

“Враждебното поведение в Космоса, като например

необичайни маневри на китайски или руски военни сателити

в близост до американски или европейски такива, се случва редовно. И то без предупреждение”, твърди Клейтън Суоп, заместник-директор на проекта за аерокосмическа сигурност към неправителствения Център за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ).

Китай привлече вниманието през 2022 г., когато неговият спътник Shijian-21 използва роботизирана ръка, за да издърпа сателит с размерите на двуетажен автобус от позицията му и да го премести в орбита гробище (в нея обикновено се позиционират остарели апарати, за да не пречат на по-новите и да се предотврати опасност от сблъсък). При изстрелването му Китай заяви, че целта на Shijian-21 е да тества и провери технологиите за намаляване на космическия боклук. Но има опасения, че този тип апарати може да бъдат използвани и като оръжие, което да премества и обезврежда обекти на други страни в орбита.

Според ЦСМИ такъв вид “отвличане” няма да унищожи целевия спътник, но може ефективно да го извади от строя, без да генерира отломки. Дори възможността да се доближиш толкова близо до друг сателит с прецизност може да позволи на държавите да извършват атаки, като например да блокират сензорите на апарата или да манипулират оптиката му.

За да спестят пари, някои държави прибягват към стратегията на некинетичните техники,

за да неутрализират обектите в орбита, които смятат за заплаха.

Такива са заглушаването и заблуждаването. При първото ефирът от сигнали към сателита се залива с множество хаотични съобщения, изпратени от наземни станции или антени, при което той блокира и не може да бъде използван. При второто се прави намеса в сигнала, която заблуждава спътника, като подава фалшиви данни към неговия приемник.

Некинетичните техники използват излъчена енергия за унищожаване, повреждане или намеса в космическите системи. През 2021 г. генералът от космическите сили на САЩ Дейвид Томпсън заяви, че спътниците на страната ежедневно са обект на атаки.

“Както Китай, така и Русия редовно атакуват американските спътници с некинетични средства, включително лазери, радиочестотни заглушители и кибератаки”, призна той.

През годините САЩ, Индия, Китай и Русия разработиха и тестваха технологии за противоспътникови ракети. Те биват изстрелвани от Земята, за да се сблъскат с определени цели или да се взривяват до тях. През 2020 г. Пентагонът предупреди, че Китай натрупва “арсенал” от подобен тип оръжия. В годишния доклад на разузнаването на САЩ за оценка на заплахите, публикуван по-рано тази година, се казва, че Русия продължава да разработва ракети земя - орбита, способни да унищожават американски и съюзнически спътници.

Самото тестване на тези ракети представлява сериозна заплаха, тъй като те създават огромни облаци от космически отпадъци и рискуват да пропуснат планираните цели. Руски тест от ноември 2021 г. пряко застраши Международната космическа станция, китайската космическа станция “Тянгун-1” и множество спътници. Той създаде облак от близо 1800 парчета проследявани отломки, които все още заплашват спътниците. Изстрелването предизвика широко порицание и доведе до ангажимента на САЩ повече да не провеждат тестове на ракети земя-орбита.

Тъй като заплахата от космическа война вече е налице, анализатори твърдят, че настоящите закони и актуализираните договори отдавна са закъснели, а опитите за регулиране на милитаризацията на космическото пространство продължават да са неуспешни. Миналия месец Русия наложи вето на резолюция на ООН, инициирана от САЩ и Япония, която призоваваше страните да предотвратят надпреварата във въоръжаването в Космоса. Текстът щеше да потвърди задължението за спазване на Договора за космическото пространство от 1967 г., който забранява използването на ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение в Космоса.