Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И до днес остава загадка защо са изоставили внезапно най-важния си административен център – столицата Хатуша

Новооткрита 3300-годишна плочка описва катастрофално чуждестранно нахлуване в 4 града на древната империя по време на гражданска война

До края на XIX век учените смятаха, че империята на хетите е просто легенда, спомената само в Библията. Някои дори стигнаха по-далеч и бяха категорични, че това е едно от свидетелствата, че свещената книга е напълно погрешна.

Причината е, че дотогава за съществуването й нямаше никакви археологически или исторически доказателства, а по-странното е, че царството е напълно забравено от следващите народи. Всичко се променя напълно, когато изведнъж в Турция започват да се появяват останки от присъствието на мистериозната цивилизация. Едва през 1886 г. археологът Жорж Перо при разкопки в централната част на Северна Турция за първи път идентифицира Хатуша – столицата на хетите. Оттогава десетки учени търсят различните парчета от пъзела, за да сглобят историята на тази велика империя и да обяснят как в разцвета си тя внезапно изчезва.

Специалистите смятат, че първите хетски царства са се формирали в Централен Анадол около 2100 г. пр.н.е. и че този народ се е превърнал в основна сила до 1450 г. пр.н.е. Те са описани в Еврейската Библия, а древните египетски надписи доказват, че империята се бие с тях през 1274 г. пр.н.е. при Кадеш — древен град близо до съвременен Хомс, Сирия, в една от най-ранните войни в историята.

Мацумура Кимиоши от Японския институт по анадолска археология е един от изследователите, който от 15 години се бори да открие повече доказателства за хетите.

Повече за историята на хетите четете в брой 4 на списание "Космос".