Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски
Делян Пеевски

Христо Иванов искал да стане президент, а на Делян Пеевски предложил да бъде премиер - това разказа лидерът на ДПС в парламента. Думите му са в отговор на изказване на Асен Василев преди дни, че целта на Бойко Борисов е да стане президент, а Пеевски - премиер.

"Това кой какъв ще бъде го решават хората. Но за Асен Василев - лично в присъствието на г-н Цонев ме е молил да го подкрепим да бъде вицепремиер, той мечтаеше за това да не е просто един министър, както казваше, за да може да управлява ефективно, според неговите думи. Неговата съкровена мечта беше да стане премиер след Мария Габриел. На следващата ротация да бъде махнат Денков и той да бъде премиер. Това са думи, зад които аз стоя. С наша подкрепа, разбира се, предлагаше и ние да имаме министри, да имаме и вицепремиер - да ги разширят на четири. Всичко това му е отказано", каза той.

И продължи: "Христо Иванов, отново в присъствието на г-н Цонев, който ми го натресе тази Шехерезада, една година ме убеждаваше да го приема, аз не желаех да общувам с него, защото знам неговите обвързаности с олигарха Иво Прокопиев, че той е просто едно прокси и няма собствена воля. Но г-н Цонев една година: "Моля те, моля те, моля те"... Убеждаваше ме една година да разговаряме. Преди това - преди да стане този парламент. Христо Иванов много отдавна иска да контактува с ДПС. Г-н Цонев е свидетел - Христо Иванов каза: "Аз искам да бъда президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това, важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, вие да бъдете премиер". Зад това стоя. Важната цел на Христо Иванов е да пенсионира Борисов. "Предлагам, трябва да намерим начин да пенсионираме Борисов" - това ми е казано и от Кирил Петков, на Борисов да му се намери някакъв пост в Европа ли, някъде ли, на остров ли, какво предлагаха преди това". Тези разговори са били водени по време на кабинета на акад. Николай Денков.

Пеевски коментира и изтеклия запис на лидерите на "Промяната", в който казват, че не са събрали достатъчно пари за кампанията си за парламентарните избори през 2023 г.

"Такова нещо в България със сигурност не се е случвало, в Европа не съм чувал да има такъв чудовищен скандал. Скандали след скандали. Тези хора са обрасли с кешове, влачения, пудели, зловеща работа", каза той.

На въпрос дали говори за "Продължаваме промяната"-"Демократична България" отговори: "Разбира се, че те".

"Ние сме подкрепили България да има редовно правителство, за което не съжалявам, но никога не сме знаели какво се случва и какво правят тези хора. Това, което видяхме, е чудовищно. Българските граждани видяха къде са техните пари - влачени от контрабанди, складирани, бившият вътрешен министър Рашков е гуляел, как пудели са му носили кеш. Другата група сега се вижда, че има много кеш също, милион и половина, който трябва да си оправят", каза още той.