Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВА: 28 операции са цената на революцията за Костадинка Кунева.
ЖЕРТВА: 28 операции са цената на революцията за Костадинка Кунева.
"Протестите в България все още са по-скоро пробуждане, а революцията още е далече. За нея трябват пари, там се дават жертви, умират хора. Мисля, че можем да се справим с проблемите си и без да се пролива кръв-"
Така коментира събитията през последните дни у нас Костадинка Кунева. Преди 4 години тя се превърна в символ на протести на хиляди гърци в южната ни съседка срещу работодателите, след като бе залята с киселина.
Като истински революционер Кунева следи случващото се в България и подкрепя действията на своите сънародници: "Отначало като чух по радиото, се изненадах, но вече се радвам, че хората преодоляха страха и излязоха на протест, за да защитят правата и бъдещето си."
Костадинка изразява надеждата си, че когато хората се срещат на протестите, ще разберат, че не са сами в проблемите си. Така по-лесно ще си подават ръка и ще се защитават по-убедено, без да се страхуват.
"Ако сега не предприемат мерки, по-късно ще бъде невъзможно да се живее", заявява Костадинка. По думите , историята е доказала, че политиците не реагират на обикновени сигнали, а промените се случват само в екстремни ситуации. "Ако протестиращите имат контрол над действията си, не допускат
рушене, сбиване, погроми, всичко това ще е в полза на цяла България", твърди Костадинка. Тя настоява, че не трябва да се допуска разединяване между гражданите: "Аз съм сигурна, че полицаите ако не са на смяна, и те са на протести, защото са на заплати, които едва ли им стигат."
Кунева и днес живее в Гърция. Тя все още се бори с последствията от ужасяващото нападение заради лидерската си позиция сред синдикалните активисти в страната. През 2008 г. българката е залята с киселина от неизвестно лице. Причината за покушението срещу нея е дейността като главен секретар на Профсъюза на чистачките и борбата за правата на работещите в тази сфера.
Костадинка взема решението да защитава правата на чистачките в Гърция след среща с по-възрастна колежка. Жената разказала как работи вече 40 години като чистачка и никога през това време не е излизала в болничен. А когато си подава документите за пенсия, разбира, че няма дори и 1200 осигурени работни дни и трябва да продължи да работи, за да не остане без доходи.
"Ако ние не се подкрепяме помежду си, няма да оцелеем - разсъждава Костадинка Кунева. - Всички работещи искат да получават за труда, който полагат, едно нормално, законно възнаграждение, да се зачита достойнството им, правата им.
Тази жена така и остана без възнаграждение за труда си, защото имаше право да съди работодателя само за последните 5 години стаж, което не помагаше да получи пенсията, която е отработила и заслужава."
Този случай е провокирал желанието на българката да поведе борба за правата на работещите в сферата на почистването. "Доста неща се постигнаха тогава, но сега вече се промени трудовият закон, така че почти цяла Гърция е в тежко положение", коментира Кунева.
От четири години обаче тя няма възможност да бъде силно активна в синдикалната битка. Заради нападението с киселина Кунева се е подложила на 28 операции. "Организмът ми вече се е уморил много и сега съм във възстановителен процес, който не е известно докога ще продължи", разказва жената. В това състояние тя вече не може да влезе в операционна и ходи на физиотерапия, кинезитерапия и логотерапия. Лечението се провежда във Франция.
Сред гръцката общественост се надига вълна в подкрепа на Кунева след покушението.
"Ужасената общественост се организира по квартали,
по месторабота в държавни учреждения и училища, в най-различни организации, за да обяснят какво означава това, което ми се случи - разказва Костадинка. - След това започнаха доста протести, на които са присъствали хиляди граждани".
Хората излязоха по улиците на Атина да протестират, изказвайки подкрепата си към българка, която дори не познават, но са съпричастни с нейната съдба. По случая на Костадинка започват две разследвания. Едното е да се открие кой я е нападнал и кой е направил поръчката, а другото - срещу фирмите, които се занимават с почистване. Все още обаче не е ясно, кой стои зад покушението.