Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЪКА: Феновете на "Под прикритие" плакаха на сцената с трагичния край на Косъма.
МЪКА: Феновете на "Под прикритие" плакаха на сцената с трагичния край на Косъма.

Половин България скърби за Косъма от "Под прикритие". В мъката по разстреляния гангстер няма нищо преувеличено и не е плод на евтин пи ар. Форумите са пълни с гневни коментари на фенове, които не могат да повярват, че любимият им герой е бил изваден от играта.
Самият Александър Сано, който влиза в ролята на симпатичния бандит, изрази изненадата си от всенародния потрес след неговата сценична смърт.
"Предполагал съм, че ще има някой, който да пророни някоя сълзичка, но се шашнах, като видях как са реагирали хората в интернет. Чак пък такъв траур!", възкликна Александър Сано. Той съвсем не е единственият любимец на зрителите, който напуска популярен сериал, точно когато се е загнездил надълбоко в сърцата на зрителите. В трети сезон на "Под прикритие" ченгето Момчил Нешев, изигран от Чочо Попйорданов, също
умира по крайно драматичен начин
и предизвиква възмущението на зрителите.
Хората не спират да се питат защо любимите им герои умират в неподходящия според тях момент, без да дочакат щастливата развръзка. Проучване на "168 часа" по въпроса разкри, че има четири основни причини популярните лица от сериалите да предават Богу дух преждевременно. Решение на сценаристите, финансов спор между актьора и продуцента, внезапно дошло желание на артиста да напусне сериала и изчерпване на персонажа са най-често срещаните мотиви за сценичната смърт на любимите герои.
Най-логичният отговор на зрителските терзания от рода на "Защо го убиха" се крие в работата на сценаристите. Хората, които пишат сюжетите на популярните тв поредици, съвсем естествено се опитват да направят историята още по-интересна и емоционална и затова понякога се лишават от ценен персонаж.
"Чупката в сюжета е много важна, за
да държим зрителите пред екрана.
В един турски сериал колегите-сценаристи уверено водеха нещата към хепи енд. Главният герой щеше да се жени, проблемите бяха решени, всичко беше цветя и рози. В самия край на сезона въпросният щастливец излезе на един балкон, преметна се през парапета и умря. Представям си какъв шок е било за турската публика, колко сълзи са се пролели", разказва главният сценарист на "Столичани в повече" Емил Марков. Дори в популярния комедиен сериал един от героите внезапно се пресели на едно по-добро място. Още в началото дядо Радул (Васил Банов) се спомина, като не пропусна да спомене на близките си, че е открил голямо съкровище.
"В случая краят на дядо Радул беше планиран от нас, тъй като така заплетохме много сюжети. Сценичната смърт може да бъде представена по подходящ начин, така че да изглежда смешна. По принцип избягваме да "убиваме" героите си, тъй като това противоречи на логиката на сериала. Ще ни бъде сложно, ако един актьор по някаква причина реши, че не може повече да участва в проекта. Не е задължително той да гушне букета. Самият аз участвах в "Забранена любов" в ролята на полицай, но
в един момент трябваше да замина за "Сървайвър".
Затова на сценаристите им се наложи набързо да ме командироват в провинцията", разказва още Емил Марков.
Най-висока смъртност на любимите герои се забелязва в "Под прикритие", което е съвсем нормално за един криминален екшън. Преди толкова обсъжданата смърт на Косъма, жертва на битката между доброто и злото паднаха още героите на Чочо Попйорданов, Деян Донков, Ирена Милянкова, Койна Русева и Цветана Манева.
"При мен нямаше нищо сензационно. По сценарий трябваше да умра, за да се отключат още по-тъмни сили в душата на сина ми Иво Андонов (Захари Бахаров)", споделя Цветана Манева.
Не такова е положението с героя на
Деян Донков - ченгето
от ГДБОП Васил Боянов. Самият Донков признава, че се е готвел да заеме още по-централно място в сюжета, но вместо това е разстрелян по време на полицейска акция срещу лаборатория за производство на синтетична дрога.
"В персонажа ми имаше голям потенциал. Бях готов да го доразвия и направя още по-интересен за зрителите, но нещо не се разбрах с продуцентите и ме убиха", разказва пред "168 часа" Деян Донков. Той отказа да разкрие какви точно са били различията, но според източници на "168 часа" става дума за финансов спор.
Донков бил готов да продължи ангажимента си срещу по-висок хонорар, който обаче не се вписвал в общата финансова рамка на проекта.
Заради
непреодолими различия с продуцентите
от "Под прикритие" отпадна и Чочо Попйорданов. Актьорът има сериозни лични проблеми, които не му позволяват да изпълнява на сто процента задълженията си към проекта и това налага той да бъде "убит", въпреки че персонажът му се харесва на зрителите и може да продължи да се развива.
Всъщност самите зрители понякога без да искат, убиват героите от най-популярните тв поредици.
"Случва се
актьор да не успее да изиграе добре ролята си
и съответно да не допадне на публиката. Телевизията реагира моментално и продуцентите решават да приключат с него по бързата процедура", разказва главната сценаристка на "Стъклен дом" и "Революция Z: Секс, лъжи и музика" Теодора Василева. Според нея и самите телевизии понякога имат пръст във внезапната смърт или в чудотворното спасение на някой от любимите актьори в родните сериали. Сценаристите на "Стъклен дом" четири пъти залагат в сюжета смъртта на Димитър Касабов, но заради страхотната популярност на Стефан Данаилов героят му остава жив по желание на бТВ. "В края на втори сезон бяхме решили да развържем любовната трагедия между Димитър, Боряна (Елена Петрова) и Камен (Калин Врачански). Един от тях трябваше да умре, но нямаше как да е главният герой. Тогава от бТВ заявиха, че не могат да се лишат от Димитър и Боряна, тъй като според техните проучвания те носят огромен рейтинг на сериала. В крайна сметка Димитър наистина загина, но чак в края на последния сезон", разказва Теодора Василева. В същото време от бТВ поясниха, че
във всичките си решения се водят най-вече от интереса на зрителите.
"Сценарният екип има свободата да развива и "убива" персонажите както прецени с оглед на развитието на сюжетните линии и интереса на публиката. bTV, като продуцент на всички български сериали, се намесва с препоръки и задължително одобрява основната драматургична линия. Основният критерий, по който се водим, е интересът на зрителите ни. Историята трябва да се хареса именно на тях. Ако имаме дискусия дали даден персонаж да бъде "убит" или не, в крайна сметка решението отново ще зависи от това какво ще допадне най-много на аудиторията ни", заявяват от частната медия.

Ваня Щерева, музикант и сценарист на "Под прикритие": С дъщеря ми плакахме, когато убиха Косъма 

- Г-жо Щерева, очаквахте ли подобна зрителска истерия след сценичната смърт на Косъма?
- Напротив, очаквах подобна реакция. Знам колко много го харесваха хората. По-скоро съм изненадана, че не ни нападнаха - нас, сценаристите. В интернет усещам повече мъка по липсата на героя на Александър Сано, отколкото гняв. Хората трябва да знаят, че ние сме от едната страна на барикадата и също страдахме за него.
- Защо тогава го убихте?
- Той каза истината, а в този живот всеки, който се опълчи на лъжата, рано или късно го загазва. Изживях края му като обикновен зрител. Хората едва ли предполагат, че след като съм участвала в създаването на сюжета, след това мога да изпитвам толкова силни чувства, докато гледам епизода. Добре си поплаках пред телевизора, дъщеря ми също плака. Владо Пенев, и той си призна, че се е просълзил. Моментът беше толкова силен, че е развълнувал истински всички участници в създаването на "Под прикритие".
- Няма ли начин да го върнете с някакво чудотворно изцеление?
- Ще си призная, че сме умували по тази тема. Но какво ще си кажат зрителите, ако им спретнем този номер. За съжаление сценаристите никога не могат да угодят на всички страни. Ако нещо не върви, сме виновни ние. Ако някой персонаж стане суперпопулярен с играта и репликите, то наградата отива при самия актьор.
- Александър Сано твърди, че е бил шашнат от мъката по неговия герой?
- Опитва да демонстрира излишна скромност, защото е напълно наясно колко го обичат хората. В момента трябва да е щастлив, защото върху него се излива всенародната любов.
- Възможно ли е от тази своя смърт да извади някаква изгода?
- Напълно логично е кариерата му да потръгне още повече. В момента той е суперпопулярен. Дори някой да не е гледал сериала, няма как сега да не е срещнал името му по медиите или в интернет.

В Индия снимат първо гибелта на тв звездите 

Доста атрактивен начин за справяне с неприятни изненади са измислили продуцентите на индийски сериали. В многомилионната държава преди да започнат снимките на поредната хитова тв поредица, одобрените звезди първо заснемат сцени със собствената си гибел.
"Представете си, че всички звезди на един сериал се снимат в сцена как излизат на улицата и ги блъска кола. След това, ако някой реши да поиска повече пари, го отрязват и монтират сцената с катастрофата. Това се прави и на други места по света", твърдят наши сценаристи. Според тях по този начин продуцентите се предпазват от големи проблеми, каквито са имали босовете на "Двама мъже и половина". Звездата на комедията Чарли Шийн внезапно напуска проекта и това създава много проблеми на сценаристите. В следващия сезон без Чарли Шийн те обясняват на публиката, че той е загинал, падайки на релсите на метрото миг преди да мине композицията. Това обяснява и защо на погребението му ковчегът е затворен, въпреки че истинската причина е отсъствието на самия актьор.
В международните семинари за сценаристи и до днес се дава като пример легендарната смърт на Патрик Дъфи в известния по цял свят сериал "Далас". Героят на Дъфи тъкмо е набрал невиждана популярност, когато артистът получава друга оферта, на която няма как да откаже. Той настоява пред шефовете си да измислят такава смърт, че да е невъзможно след това да го върнат обратно. По традиция в най-гледаните сериали по света "убиват" някой от основните герои по такъв начин, че да си оставят вратичка след това да го върнат с някоя добре скалъпена история. Дъфи не иска да "умира" по втория начин и в крайна сметка е размазан на улицата от преминаващ автомобил. Сезонът след неговата гибел е с изключително нисък рейтинг и продуцентите решават, че трябва да си върнат водещата звезда. Правят му космическа финансова оферта и той склонява. Въпросът е как сценаристите да го съживят в сериала.
"Целият девети сезон е без Патрик Дъфи, а в следващия сезон има легендарна сцена, в която героинята става от сън, отива в банята, поглежда се пред огледалото и казва: "Всичко това е било сън". Така на практика сценаристите зачеркват девети сезон, публиката е бясна, защото се чувства излъгана, но Дъфи се завръща. Репликата "Всичко това е било сън" и цялата тази история присъства в едва ли не всеки учебник за прохождащи сценаристи", разказват по-старите кучета в бранша.

ЛЮБИМЕЦ: ОТ бтв забраниха на героя на Стефан Данаилов да умира заради голямата му популярност.
ЛЮБИМЕЦ: ОТ бтв забраниха на героя на Стефан Данаилов да умира заради голямата му популярност.
АКЦИЯ: Деян Донков и Чочо Попйорданов (вдясно) загинаха при изпълнение на служебния си дълг в "Под прикритие"
АКЦИЯ: Деян Донков и Чочо Попйорданов (вдясно) загинаха при изпълнение на служебния си дълг в "Под прикритие"