Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марияна Алтъкова
Марияна Алтъкова

"Христос Воскресе! На Велика събота ни напусна нашата любима майка, сестра и баба Марияна Алтъкова! Поклонението в нейна чест ще бъде извършено на 11.05 от 14:00 часа в храм Свети Седмочисленици. От семейството".

Съобщение с този текст малко след 22 часа получиха на 7 май приятели от абонат с име "Тайра" - така съпругата на един от най-впечатляващите политици след 10-и ноември, Драгомир Драганов, бе регистрирала себе си във вайбър през последните години.

Марияна Алтъкова беше реалната равна половина на професора по нова и съвременна история в Софийския университет.

Роденият през 1948 г. плевенчанин бе сред най-цветните български политици, появили се в началото на дългия преход.

Малко преди 1989 г. той преподава история на славянските народи в Мадридския автономен университет. Някъде от този период в Марияна, която е дипломиран археолог, бе останало нещо испанско - в цветовете, които тя обичаше, в начина на обличане, в свободното общуване. Такава е и на една от последните снимки, които ни предостави синът й Ясен.

Съпругът професор влезе в политиката като ляв депутат във Великото народно събрание, но обкръжението на семейство Драганови не се подчиняваше на строгите партийни линии.

В двора им в Бояна, днес обкръжен от скъпи имоти, се събираха от Стефан Данаилов и жена му Мария, Соломон Паси, Максим Минчев, Петър Берон, Петър Дертлиев, Георги Пирински. И Желю Желев, с когото Драго спореше, но и дълбоко уважаваше.

И ако центърът на тези дълги неделни обеди върху тревата беше проф. Драганов, любим автор на "24 часа", то сърцето на купона бе Марияна. Дясната страна на това семейство, намерила баланса с левия политик - спореше винаги с него, но признаваше, когато Драго бе прав. А той беше необичайният ляв политик - един от създателите на Атлантическия клуб в България, диалогичен, различен.

Първи извади стенограмата, която доказа, че Тодор Живков е искал България да стане 16-та република на СССР. Напусна БСП и реши, че силата на лявото ще е в новата Левица, но осъзна, че и това не е точната посока.

Точно преди 10 години Марияна написа книга - емоционален пътепис за Китай, докато търсеше там лечение за член на своето семейство.

"101 ТЕМИ ЗА КИТАЙ, ВИДЕНИ ОТ МОЯ ПРОЗОРЕЦ" бяха всъщност точно толкова на брой теми от различния живот на тази държава.

И Марияна, и Драго си тръгнаха от този свят на големи празници - той в съня си преди Нова година на 30 декември 2019 г. , а тя 5 години след него на Велика събота преди Великден.

Проф. Драгомир Драганов
Проф. Драгомир Драганов

Угаснала е буквално за месец от най-коварната болест.

Марияна дискретно слезе от сцената след смъртта на професора. Но запази главната своя роля за двете им деца - Яна и Ясен.

От "24 часа" - съболезнования за тяхната загуба на майката и приятеля.